Life&style

Druga sezona fenomenalne serije 'The Bear' poslastica je vrijedna nekoliko Michelinovih zvjezdica

Postoji fraza koja se u majstorskoj drugoj sezoni 'The Beara' stalno ponavlja: 'Svaka sekunda je važna.' Navodno, to je zaplet koji se koristi za naglašavanje roka koji se odnosni na protagoniste dok grozničavo žure otvoriti svoj novi fini restoran. Ipak, tijekom sezone manifestira se kao filozofija na kojoj kreator serije Christopher Storer temelji svaki kadar serije kako bi razvio i dotjerao svaki sastojak njezine izvrsne i iskrene priče. Rezultat je televizijska serija u kojoj je važna svaka sekunda, dok Storer balansira okuse mračne komedije i zajedljive patetike najspretnijim rukama vrhunskog chefa.

Istodobno istraživanje ljepote i boli svijeta kulinarstva te izrazito autentična studija karaktera u seriji 'The Bear' proteže se kao sveobuhvatna oda gradu Chicagu i njegovim eklektičnim stanovnicima. Ove komponente prikazane u 10 epizoda spojene su najgracioznijim redateljskim i glumačkim dodirima. 'The Bear' ispituje svoje likove tako pažljivo da postaje nemoguće ne vidjeti se na njihovom mjestu, razmišljajući o njihovim nedostacima i sumnjama.

Prva sezona serije ostavila je kuhara Carmena 'Carmyja' Berzatta (briljantni Jeremy Allen White) i njegovu kuharsku obitelj s nečim što bi bio vrlo prikladan završetak: Zatvaranje restorana njegovog preminulog brata i skori dolazak njegovog vlastitog ('Bear'). Međutim, 2. sezona savršeno jasno pokazuje da je prethodnica bila ukusno predjelo za još puniju i sočniju priču. Ako se u prvoj sezoni radilo o zadržavanju ostataka naših voljenih (unatoč tome koliko destruktivni mogu biti), ova sezona šalje poruku da krenemo dalje i transformiramo našu tugu u nešto ispunjavajuće.

 | Autor: FX Networks FX Networks Foto: FX Networks, Jeremy Allen White

Sabravši se ubrzo nakon finala prošle sezone, Carmy, Sydney (Eyo Edibri) i Natalie (Abby Elliot) suočeni su s vrtoglavim popisom popravaka i renoviranja kako bi otvorili restoran 'Bear'. Božji dar Mikeyjevog ukradenog novca nije dovoljan i oni se obraćaju ujaku Ciceronu (Oliver Platt) s očajničkim prijedlogom za dodatna sredstva. Jednom kada Ciceron pristane na njihove uvjete (moraju mu vratiti novac za 18 mjeseci ili je restoran njegov), sat počinje otkucavati.

Serija 'Elite' Možda vas zanima Uskoro stiže sedma sezona španjolske hit serije 'Elite', a Netlix ima još jednu odličnu vijest za fanove Rubrika Life&style Life&style

Zanimljivo je da se Storer ne odlučuje fokusirati cijelu sezonu na ovo odbrojavanje, nego umjesto toga kreće putem koji je više vođen likovima. Premda famozni rok služi kao sveobuhvatni luk koji snažno završava u posljednjoj epizodi, njegova prava uloga je katalizator koji gura svakog člana 'Bearove' otkvačene posade na njihova osobna putovanja životnog rasta i ustrajnosti.

Evolucija svakog lika ključa u njihovim osobnim nesigurnostima, tjeskobama i tihim trijumfima. Storer posvećuje čitave epizode pojedinačnim likovima: Marcus (Lionel Bryce) ide u Kopenhagen studirati kod velikodušnog i odmjerenog kuhara (Will Poulter), a Richie (Ebon Moss-Bacrach) stažira u vrhunskom restoranu te pomno sluša svoje mušterije. Svaki lik (čak i nespretni Fak kojeg glumi Matty Matheson) vraća se na svečano otvaranje 'Beara' — suptilno, ali duboko transformiran, prožet novim osjećajem pažnje.

Kulminacija serije nedvojbeno je šesta epizoda pod nazivom 'Fishes', jednosatni flashback na zanimljivu božićnu večeru koja se razvija poput upaljenog fitilja koji gori prema emocionalno traumatičnom eksplozivu. To je epizoda kojoj je suđeno da bude jedan od najboljih sat vremena ikada posvećenih malim ekranima. Energična i frenetična, ali također intimna i srceparajuća, 2. sezona održava ovu ravnotežu sve do svog zadivljujućeg završetka s brodom punim gostujućih zvijezda s vrha holivudske liste. 

 | Autor: FX Networks FX Networks Foto: FX Networks, The Bear

Storer (koji režira sedam od 10 epizoda druge sezone) i redatelji Joanna Caro i Ramy Youssef maestralno vode seriju. Zbijeni, gotovo zagušljivi krupni planovi daju snagu svakom razgovoru, dajući im naturalističku nijansu koja eliminira svaki privid sentimentalnosti. Storer uranja gledatelje u ovaj svijet slojevitim, suštinskim objektivom, hvatajući njegove nijanse sa zadivljujućim štihom. Štoviše, bogatstvo raskošno spravljene hrane graciozno je prikazano, poput horizonta Chicaga, što olakšava uvidjeti zašto Carmy i njegovi prijatelji jako strastveno žele dati ljudima nešto ukusno za jelo.

Druga sezona serije 'The Bear' | Autor: FX FX Druga sezona serije 'The Bear'

Druga sezona 'The Beara' je tematski bogata i duboko smislena, prepuna svakodnevnih borbi i istinskog ljudskog iskustva. Postoji nezaboravan osjećaj radosti u gledanju ovih likova kako čiste nerede svojih života dok krče novi put prema osobnom razvoju. Koliko god je  bila impresivna prva sezona, druga se realizira kao vitalni nastavak koji ne samo da poboljšava ono što je bilo prije, nego majstorski postavlja pozornicu za ono što će doći sljedeće. Predodređeno je da bude hvaljena kao jedna od najvećih TV priča. Riječima Richieja: 'Mangia, baby!'

'Mile magnolije' Možda vas zanima Stiže treća sezona omiljene serije 'Mile magnolije', evo što nas sve čeka u novim epizodama Rubrika Life&style Life&style
Photo: FX Networks

Komentari 0