Life&style

Doručak koji će nas dugo, dugo držati sitima: trik je u namirnici koju do sad nismo jeli ujutro

  • Jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka zasigurno je zdravije se hraniti i smršaviti
  • Ako se ta odluka nalazi na tvom popisu, vjerojatno tražiš razne ideje za zdrave obroke i hranu koja će te zasititi na dulje vrijeme
  • Otkrit ćemo ti koja je namirnica idealna za doručak, sadrži jako puno bjelančevina i dugo će te držati sitom 

Ako započneš dan s osjećajem sitosti, povećavaju se šanse da izbjegneš da kasnije tijekom dana podivljaš od gladi. Ali, koja namirnica nas može jako dobro zasititi? Zobene pahuljice, kruh od cjelovitog zrna pšenice, avokado, jaja? Naravno, ta nam je hrana dobro poznata, no sad se kao sve popularniji izbor za prvi obrok u danu uzdiže novi sastojak...

Pun proteina pretvara doručak u moćan obrok – i kladimo se da ni u tri pokušaja nećeš pogoditi o čemu govorimo…

Bjelančevine nam osiguravaju dugotrajni osjećaj sitosti i istovremeno pospješuju metabolizam. Nisu uzalud jaja za doručak ili nemasni svježi sir, svaki s oko 13 grama bjelančevina na 100 grama, popularni klasici doručka. Novi proteinski heroj u tren oka nadograđuje prvi obrok u danu, a čak je i biljnog porijekla: bijeli grah.

 | Autor: Unsplash / Tijana Drndarski Unsplash / Tijana Drndarski

Engleski doručak? Ipak, ne

Englezi već odavno koriste supermoć bijelog graha, koji je sastavni dio engleskog doručka kao 'baked beans' odnosno zapečeni grah', no kod nas je kao namirnica za doručak prilično podcijenjen. Svestran je i, poput većine mahunarki, visokokvalitetni je izvor bjelančevina biljnog podrijetla. Suhi bijeli grah ima 21 do 23 grama bjelančevina na 100 grama, ali čak i prethodno kuhani grah iz konzerve još uvijek sadrži 6 do 8 grama bjelančevina.

Amal Clooney Možda vas zanima Amal Clooney godinama jede isti doručak, hladnu juhu za ljepotu i zdravlje. Imamo i recept... Rubrika Life&style Life&style

Ako ti je krepka verzija zapečenog graha za doručak preteška, možeš napraviti i shake ili kašu s bijelim grahom jer vrlo je blagog okusa koji će se lako sljubiti s drugim namirnicama.

Shake s grahom

Za brzi shake od graha jednostavno stavi bananu (ili zamrznute komade banane) i oko 150 grama kuhanog graha u blender, prelij sastojke vodom ili biljnim mlijekom te izmiksaj. 

 | Autor: Unsplash/Taylor Kiser Unsplash/Taylor Kiser Foto: Unsplash/Taylor Kiser

Također možeš dodati malo žitnih pahuljica i blagi maslac od orašastih plodova (poput maslaca od indijskih oraščića ili badema). Kombinacija mahunarki s orašastim plodovima ili žitaricama dodatno poboljšava kvalitetu bjelančevina. Naravno, shake možeš prilagoditi i vlastitom ukusu s dodatnim voćem, primjerice (zamrznutim) borovnicama.

Možda vas zanima Bez grižnje savjesti: evo kako palačinke mogu biti zdrav doručak s najviše proteina Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / Brooke Lark
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlicno