Life&style
Amal Clooney

Amal Clooney godinama jede isti doručak, hladnu juhu za ljepotu i zdravlje. Imamo i recept...

  • Amal Clooney već godinama u svoj doručak implementira tajni sastojak koji daje sjaj koži, potiče zdrav rast kose, jača koncentraciju i još puno toga
  • Otkrit ćemo ti što to čini njeno neobično jelo pravim pojačivačem ljepote i zdravlja 
  • Također imamo i recept za superzdravi doručak Amal Clooney

Brojne poznate osobe često objavljuju vlastitu jutarnju rutinu, navodno uvijek s dosad neviđenim zdravstvenim trikom. Obično se razočaramo kada je velika tajna samo obična zdjelica grčkog jogurta s nekoliko bobica voća.

Tim više smo se iznenadili kada smo čuli koji doručak godinama preferira Amal Clooney, odvjetnica, aktivistica za ljudska prava i supruga glumca Georgea Clooneya. Naime, glavni sastojak njenog jutarnjeg jela ne zvuči kao uobičajen doručak kakav smo vidjeli već stotine puta do sada. Amal ima tajnu superhranu: morsku travu, tj. morske alge!

A tko misli da je algama mjesto u sushiju, ali nikako na tanjuru za doručak, još više će se iznenaditi kada čuje da Amal Clooney tu superhranu ujutro jede kao hladnu juhu. Ali, kad jednom upoznaš brojne dobrobiti morske trave, sve ima puno više smisla. I ono najbolje: svoj pozitivan učinak ima i u smoothiejima ili mueslijima.

Evo što alge čini tako zdravima 

Morske alge su vitalne za okoliš i zdravlje oceana jer se bore protiv zakiseljavanja vode i imaju učinak čišćenja. Ali, također je odavno dobro poznata superhrana u mnogim regijama i kulturama diljem svijeta i to zato jer je iznimno bogata hranjivim tvarima, niskokalorična je i vrlo dobrog okusa kada se pravilno pripremi. Zbog toga je ova morska biljka dugo bila među glavnim namirnicama u japanskoj kuhinji, a to također vrijedi i za neke autohtone narode u Kanadi. Krajnje je vrijeme da i mi bolje upoznamo alge!

Možda vas zanima Bez grižnje savjesti: evo kako palačinke mogu biti zdrav doručak s najviše proteina Rubrika Life&style Life&style

Morske alge imaju veliku težinu na nutritivnoj ljestvici, premda su same po sebi vrlo lagane: bogate su jodom, željezom, kalcijem, kolagenom, aminokiselinama i vlaknima. Stoga redovita konzumacija ovog nutritivnog boostera ima niz prednosti za naše zdravlje, ali i za onaj dodatni djelić sjaja ljepote, objašnjavaju stručnjaci.

5 prednosti doručka s algama à la Amal Clooney

1. Poboljšanje teksture kože i jačanje elastičnosti kože.

2. Pospješuje rast kose.

3. Podržava rad mozga i koncentraciju.

4. Poboljšava rad štitnjače.

5. Podržava rad crijeva i imunološki sustav.

Nedostaci redovitog konzumiranja morskih algi

Stručnjaci naglašavaju da morske alge mogu biti problem za osobe s hipertireozom ili upalom štitnjače, budući da morske alge mogu dovesti do nakupljanja teških metala poput žive, kadmija i olova. Čak i osobe koje nemaju te predispozicije trebale bi pripaziti na preporuke o konzumaciji i ne konzumirati alge svaki dan. Stručne ustanove klasificiraju sadržaj joda veći od 10 miligrama kao potencijalno štetan za zdravlje. 

Dobra stvar: preporuka za potrošnju navedena je na većini komercijalnih pakiranja.

 | Autor: Instagram @zupansmarkets Instagram @zupansmarkets Foto: Instagram @zupansmarkets

3 načina za uključivanje algi u doručak

Kao juha Amal Clooney

Sastojci za dodatak juhi:

• posušeni listovi morskih algi (wakame, nori, dulse, itd.) Pažnja: Kao što je već spomenuto, važno je obratiti pozornost na sadržaj joda pri kupnji proizvoda od morskih algi

• 2 stabljike celera

Sastojci za juhu:

• 2 krastavca

• 6 stabljika celera

• 1 žuta paprika

• 1 jabuka

• 1 limeta

• komadić svježeg đumbira od cca 2 cm

• prstohvat kajenskog papra

• 1 žličica češnjaka u prahu

Priprema:

Rehidriraj alge tako da ih staviš u posudu s vodom. Dok se listovi namaču, pripremi juhu tako da celer, jabuku, krastavce i papriku staviš u sokovnik i zatim dodaš preostale sastojke. Alge i štapiće celera nareži na komade i dodaj u gotovu juhu. Amal Clooney voli kombinirati juhu s tvrdo kuhanim jajima za pravu količinu proteina, ali tofu je također dobra alternativa.

 | Autor: Instagram @farmhouseorganickitchen Instagram @farmhouseorganickitchen Foto: Instagram @farmhouseorganickitchen

Alge u smoothiju ili kao dodatak za muesli

Dobre vijesti za sve koji ujutro ne žele jesti juhu od morskih algi: Morske alge također razvijaju svoje zdravstvene benefite u drugim oblicima, bilo kao sušeni preljev za muesle ili kao prah u tvom omiljenom smoothiju. Smoothie je osobito pogodan za sve koji ne vole okus morske trave, jer se alge gotovo ne mogu osjetiti u kombinaciji s, primjerice, narančom, jabukom ili bananom.

Ali, ako ujutro nemaš više vremena osim za brzi kroasan iz pekare, a ipak želiš isprobati dobrobiti morskih algi, možeš ih isprobati i kao hrskavi dodatak salatama. Zbog blago slanog, pomalo ribljeg i inače prilično neutralnog okusa, alge se savršeno slažu i sa svim jelima od lososa ili tune.

Možda vas zanima Ljudi se zgražaju nad doručkom Heidi Klum, juhom s jajima, ali njezina linija govori mu u prilog Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ova ljepotica zdravo zivi