Life&style

Film 'High&Low - John Galliano' priča je o tankoj liniji između genijalnosti i ludosti koju jedva čekamo pogledati

  • John Galliano istinski je enfant terrible svijeta visoke mode, čovjek kojeg je zahvaljujući neizmjernom talentu nemoguće ne obožavati i kojeg je, uz sve kontroverze kojima je nakitio svoj životopis, još teže simpatizirati
  • Dokumentarni film 'High & Low - John Galliano' Kevina Macdonalda, a koji će svjetlo dana ugledati ovog petka, donosi uvid u sve njegove uspone i padove
  • Redatelj Galliana ne pokušava portretirati ni u pozitivnom, ni u negativnom svjetlu, već ga jednostavno sa svima ostalima koji su izašli pred kamere pušta da ispriča sve, od početka do kraja, ne izostavljajući niti jedan sočan detalj kojih u Johnovom slučaju definitivno ne nedostaje

Sredina je 2000-ih. John Galliano u posjetu je Londonu gdje boravi u Ritzu. Odsjedanje jednog od najvećih modnih genijalaca u vrhunskom hotelu u srcu britanske prijestolnice nešto je što bi vrlo vjerojatno prošlo ispod radara da nije bio toliko pijan da je na četiri puna sata kao od majke rođen okupirao jedno od dizala, mijaukajući, siktajući i režeći na svakoga tko je pokušao ući te vičući da je lav. Incident toliko bizaran da je u njega teško povjerovati samo je jedan u nizu mnogih koji su uspjeli stati u njegov život.

Oni iz 2010. i 2011., upamćeni po videima u kojima se divi Adolfu Hitleru i izvikuje antisemitske i rasne uvrede bile su kap koja je prelila čašu i koje su ga koštale mjesta kreativnog direktora Christiana Diora na kojem je proveo 14 godina. I to kakvih 14 godina! Budući da uz neke od najveličanstvenijih kreacija slavne pariške kuće stoji upravo njegov potpis, teško je povjerovati da su onaj divljak iz londonskog Ritza i osoba koja je u stanju sate, dane i tjedne staloženo usavršavati remek-djelo poput haljine imena 'Maria-Luisa (dite Coré)' ista osoba. No Galliano jedan je od najboljih primjera one koja kaže da je tanka granica između genijalnosti i ludosti.

 | Autor: Courtesy of The Metropolitan Museum of Art Courtesy of The Metropolitan Museum of Art Foto: Courtesy of The Metropolitan Museum of Art

John Galliano istinski je enfant terrible svijeta visoke mode, čovjek kojeg je zahvaljujući neizmjernom talentu nemoguće ne obožavati i kojeg je, uz sve kontroverze kojima je nakitio svoj životopis, još teže simpatizirati. Kako je u crno zavio svoju zlatnim slovima u svijetu mode ispisanu karijeru, kako je iz tog istog svijeta prognan te kako se u njega uspio vratiti, samo su maleni dio priče koju donosi dokumentarni film 'High & Low - John Galliano' Kevina Macdonalda, a koji će svjetlo dana ugledati ovog petka.

Možda vas zanima Rivalstvo između Christina Diora i Coco Chanel uskoro ćemo gledati u sjajnoj seriji 'The New Look' Rubrika Life&style Life&style

U filmu se sam Galliano obraća izravno kameri i potpuno se razgolićuje. Iskreno progovara o svom teškom djetinjstvu s ocem, o tome kako je moda postala njegovo oruđe izražavanja, ali i o problemima s alkoholom i lijekovima na recept koji su kulminirali ranije spomenutim incidentima. Prepričavajući mračne dijelove, uspijeva se sjetiti samo jednog od tri najgora, dok ga na drugu dvojicu podsjeća njegov dugogodišnji partner Alexis Roche.

Za ta dva je i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu te novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 6000 eura, a sud mu je uz to naredio i da trima tužiteljima te pet skupina koje se bore protiv diskriminacije plati 1 euro, iliti simbolične odštete, uz još 16.500 eura sudskih  troškova.

Kevin Macdonald prisjeća se trenutka kada je prvi put vidio videosnimke koje su se pojavile na internetu. “Pomalo sam osjećao odbojnost prema njemu i načinu na koji je izgledao. Izgubio sam obitelj u holokaustu, a sva je djedova obitelj umrla. To je dio razloga zašto sam osjećao osobnu odbojnost, ali u isto vrijeme me uvijek zanimaju filmovi o dvosmislenim likovima za koje niste baš sigurni što misliti o njima”, kaže redatelj koji stoji iza filmova o Whitney Houston, diktaturi ugandskog predsjednika Idija Amina te Mohamedou Ould Slahi, inženjeru s Mauricijusa koji je u zatočeničkom logoru Guantanamo Bay proveo punih 14 godina. 

Osim što je pred kamere priveo samog Galliana, Kevin je okupio i mnoge njegove prijatelje i bivše suradnike poput Sidneyja Toledana, Anne Wintour, Naomi Campbell, Charlize Theron, Amande Harlech, Penélope Cruz i Kate Moss, ali i jedno neočekivano ime - Philippea Virgittija, žrtvu jednog od Gallianovih incidenata.

Možda vas zanima Serija o životu španjolskog modnog genija Cristóbala Balenciage za dva će tjedna ugledati svjetlo dana i jedva je čekamo pogledati Rubrika Life&style Life&style

“Ne mislim da je on rasist ili antisemit. Samo mislim da je jako bolestan”, komentirao je Phillippe za vrijeme sudskog saslušanja. U međuvremenu je očigledno promijenio priču pa u dokumentarcu kaže da ne oprašta Gallianu i da je to duboko utjecalo na njegov svakodnevni život. “Jedna od stvari koja mi je bila teška dok sam snimao film je bila natjerati ljude da kažu da mu nisu oprostili. Bilo je puno onih koji su mu oprostili, a priča Sidneyja Toledana je fascinantna jer je njemu trebalo mnogo vremena da mu oprosti i on je vjerojatno bio najviše uvrijeđen i uzrujan zbog onoga što je John učinio,” kaže Kevin. “Nitko ne želi izaći pred kameru govoreći: 'Ne opraštam'. Nitko ne želi biti ta osoba”, dodaje.

Za razliku od mnogih dokumentaraca o javnim osobama, Kevin se ne miješa u život subjekta iskrivljujući stvarnu sliku. Galliana ne pokušava portretirati ni u pozitivnom, ni u negativnom svjetlu, već ga jednostavno sa svima ostalima koji su izašli pred kamere pušta da ispriča sve, od početka do kraja, ne izostavljajući niti jedan sočan detalj kojih u Johnovom slučaju definitivno ne nedostaje.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Iako kritičarka Washington Posta Robin Givhan u filmu ističe da je Gallianu bilo lako nastaviti sa životom i karijerom jer je muškarac, i k tome bijelac, ne sumnjamo da je mnogo onih koji se s tim ne bi složili. No bilo lako ili teško, lijepo je vidjeti da je John danas živi neko ljepše i pozitivnije poglavlje vlastite priče. Nakon boravka na odvikavanju, danas je trijezan duže od desetljeća, a njegovo se ponašanje značajno promijenilo. Za razliku od starog Johna, ovaj novi je puno više samotnjak, a što se pak karijere tiče, svoju genijalnost ispoljava kao kreativni direktor Maison Margiele kojoj je na čelu još od 2014. godine.

Njegova kolekcija 'Artisanal' za proljeće 2024. doživjela je veliki uspjeh i zaradila brojne pohvale, kako od strane kritike, tako i od strane brojnih obožavatelja mode koji su jedva dočekali dašak teatralnosti kakvu pamtimo iz njegovog vremena u Christianu Dioru. A s obzirom na to o kakvoj je dizajnerskoj veličini riječ, nadamo se samo da će teatralnost u vlastitom životu i u nastavku karijere nastaviti zaobilaziti u širokom luku. Nje je servirao dovoljno za nekoliko života, dok se svega onoga što svijetu mode može dati u godinama koje su pred njim nećemo samo tako zasititi. 

Photo: Profimedia

Komentari 0