Life&style

Dokazano je! Ljudi koji pjevaju božićne pjesme su zdraviji

  • Zbog ovog znanstvenog istraživanja napokon možemo slobodno ispustiti sav svoj božićni entuzijazam
  • Ako si poput nas, onda božićne pjesme vrtiš bar od sredine studenog, a sada to možeš raditi bez imalo krivnje jer, nije li zdravlje najvažnije?

Naime, znanstvenici trenutno rade na istraživanju koje se bavi psihičkim, ali i fiziološkim prednostima pjevanja, a rezultati su poprilično obećavajući. Čak 1779 članova zborova diljem svijeta poslužili su kao živi dokaz kako pjevanje poboljšava opće zdravlje pojedinca. Sudionici istraživanja tvrde kako ono poboljšava društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju i mentalno zdravlje, užitak, ali i transcendenciju.


No, ovo istraživanje samo je jedno od mnogih istraživanja u ovom području i baš sva donose iste rezultate - pjevanje poboljšava raspoloženje i u zboru stvara osjećaj grupnog identiteta.

 

Možda vas zanima Dokazano: Božićni ukrasi podižu razinu sreće! Rubrika Life&style Life&style
 

Neki znanstvenici teoretiziraju kako ti osjećaju pripadnosti proizlaze iz naleta hormona endorfina i oksitocina koji se oslobađaju onda kad iz sveg glasa pjevamo svoje najomiljenije stvari. Zajedno se ove dobre kemikalije udružuju uspješno uklanjajući stres te podižući razinu zadovoljstva. Štoviše, postoje i naznake koje podupiru ideju da grupno pjevanje pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti, te pružaju predah za ljude koji pate od demencije i Parkinsonove bolesti.



Ali priča ne staje ni tu. Naime, fizički čin pjevanja poboljšava zdravlje dišnih puteva. Jedno je istraživanje provedeno 2014. godine dokazalo kako pjevanje olakšava simptome astme iako se na konkretnim dokazima još uvijek radi.



Pa, dok znanstvenici nastavljaju prikupljati podatke koje ćemo vješto izvlačiti iz rukava u obliku argumenata zašto bi zapravo trebali pjevati još više, frendici ili dečku, kojega živciraš svojim pjevanjem, slobodno možeš reći da počne zagrijavati svoje glasnice. Naposljetku, samo je jedna "All I want for Christmas is You" dovoljna da bar malo otopi srce i najtvrdoglavijeg Grinča.


Možda vas zanima Nije li ovo super?! Kad staneš na ovaj otirač, on svira božićne pjesme Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: imdb

Komentari 0