Life&style

Uh! Doznalo se tko lansira najotrovnije tračeve, ali i o kome se najviše trača

  • Priznali mi to ili ne, tračanje je dio svakodnevice svih nas
  • Znaš li da tračamo gotovo jedan sat svaki dan? Ali, nisu svi tračevi zlonamjerni. Ima i pozitivnih
  • Studija je osim toga srušila neke predrasude i pokazala tko to zaista širi zlobnije tračeve i tračaju li više žene ili muškarci

Ako izostavimo društvenu vrijednost, trač je u znanstvenom smislu shvaćen kao razgovor o nekome tko nije prisutan, a kao takav može biti pozitivan, negativan ili neutralan. Što je vrlo blagonaklona definicija - obično tračanjem smatrano ružno govorenje o nekome, no gledano iz toga znanstvenog kuta, postoji li netko tko zaista nikad nije tračao? Nema šanse!

Nova je studija američkog Sveučilišta Riverside pokazala pak nekoliko zanimljivih rezultata o traču. Otkrila je tako tko trača više, a tko zlobnije, ali i ono što nas je posebno iznenadilo - koliko to vremena dnevno provedemo u ovoj aktivnosti.

U trač dakle ulazi i naizgled bezazlen razgovor, na primjer o osobama s estrade. "Ako pričate o nekoj slavnoj osobi ona bi trebala biti prisutna da to ne bude trač", rekla je Megan Robbins, voditeljica studije. To znači da je količina tračeva u našim životima zapravo poprilična. Štoviše, otkriveno je da tračamo gotovo sat vremena baš svaki dan!

Možda vas zanima Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan Rubrika Life&style Life&style

Točnije, od otprillike 16 sati koje provedemo budni, čak 52 minute provedemo tračajući. To znači da 14 posto svih naših razgovora čine upravo - tračevi. Pritom slavne osobe ne trebaju brinuti, jer zapravo najviše pričamo o onima koje poznanajemo. Tri četvrtine tih tračeva su neutralni, ali onih negativnih, često i otrovnih, ima dvostruko više nego pozitivnih.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Možda vas zanima Sve si isprobala, no kosa ti je i dalje suha, oštećena i tanka? Ovih 6 savjeta bi ti moglo pomoći Rubrika Beauty Beauty

Osim toga, mlađe osobe tračaju negativnije. Uz to, svaka vrsta trača više se veže uz ekstovertirane osobe i to uz žene. Međutim, pritom je riječ o neutralnim tračevima, jer kad pričamo o onim negativnimmuškarci i žene potpuno su izjednačeni. Dakle, muškarci ne tračaju ništa manje od nas.

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

Suprotno dosadašnjem mišljenju, studija je dokazala i da je trač prisutan u svim slojevima društva jer jednako tračaju bogatiji i bolje educiraniji ljudi kao i oni manje obrazovani i lošijeg materijanog statusa. Dakle, konačan rezultat - trač je sveprisutan.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0