Life&style
Advent u Zagrebu

Danas počinje advent, evo kakve te poslastice čekaju u brojnim hrvatskih gradovima

  • Blagdanska idila u Zagrebu počinje danas, 27. studenog kada će glavni grad osvijetliti svjetlost milijuna lampica
  • Na brojnim lokacijama diljem Hrvatske očekuje te bogat sadržaj, a evo kako će izgledati Advent u Varaždinu, Puli, Splitu...
  • Blagdanska atmosfera, miris kuhanog vina i toplih fritula pružit će ti magičan božićni ugođaj diljem gradova Lijepe naše

Napokon smo dočekali! Pred nama je najljepše i najblještavije doba u godini, ono prije blagdana. Danas se pale lampice i službeno započinje Advent diljem Hrvatske. Magičan božićni ugođaj očekuje te u Zagrebu, ali ni u drugim gradovima sadržaja neće nedostajati. Zagreb je najavio nešto malo drugačiji advent, ne toliko raskošan kao prošlih godina, ali to ti neće pokvariti doživljaj jer će sadržaja itekako biti. U bogatom programu koji te očekuje moći ćeš uživati sve do početka siječnja. Dok će ti tijelo grijati ukusno kuhano vino i fritule, evo što te sve očekuje u pojedinim gradovima.

Zagreb 

Advent u Zagrebu | Autor: Pixsell/Sanjin Strukić Pixsell/Sanjin Strukić

Paljenjem prve adventske svijeće 27. studenog na Manduševcu započeti će Advent u Zagrebu, a nakon toga će se zapaliti i lampice na Zrinjevcu. Program najljepšeg Adventa u Europi te novogodišnjih događanja će trajati do 7. siječnja 2022. Prigodno će se urediti 15 lokacija, od toga 11 lokacija u Donjem gradu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te 4 u Gornjem gradu: Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec te Strossmayerovo šetalište zapad.

Male kućice pune suvenira s blagdanskim motivima očekuju te diljem grada. Projektom Svjetlost Adventa, na Gornjem gradu ukrasit će se prozori odabranih instituacija u blagdanskom duhu. Na Zrinjevcu održati će se 13 koncerata poznatih izvođača, dok će se sveukupno održati 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata. Tema ovogodišnjeg Adventa su igračke koje će te vratiti u djetinjstvo. Nije čudo kako zbog čudesnog zagrebačkog Adventa svake godine u glavni grad hrle tisuće ljudi.

Advent u Zagrebu Možda vas zanima Čaroban Advent u Zagrebu biti će u znaku igračaka, a evo što te sve očekuje! Rubrika Life&style Life&style

Varaždin

Advent u Varaždinu | Autor: Pixsell/ Vjeran Žganec Rogulja Pixsell/ Vjeran Žganec Rogulja Advent u Varaždinu

Raznoliki programi Adventa u Varaždinu koji će trajati od 26. studenog do 6. siječnja 2022. i ove će godine biti podijeljeni na nekoliko lokacija. Glavni varaždinski trg, popularni Korzo, srce je grada, pa je tako i srce Adventa. U zimski uređenom prostoru Bijeli Korzo imat će raznovrsnu ugostiteljsku ponudu te glazbeni program tijekom vikenda, bijelom šumicom,  a Djed Mraza možeš posjetiti u varaždinskoj Gajevoj ulici. U neposrednoj blizini Korza nalazi se i predivna varaždinska katedrala ispred koje će se, uz nastupe zborova, paliti adventske svijeće na velikom adventskom vijencu. Veliko klizalište i već legendarni ledeni tobogan postali su simboli varaždinskog Adventa. 

Pomno smo probrali 10 najboljih adventskih kalendara koje možeš kupiti ovih dana

Karlovac

Advent u Karlovcu | Autor: Pixsell/ Kristina Štedul Fabac Pixsell/ Kristina Štedul Fabac Advent u Karlovcu

Advent u gradu na četiri rijeke održat će se od 17.12.2021. do 01.01.2022. Otvaranje će se obilježiti Adventskom atletskom utrkom 18. prosinca. Adventska utrka održava se drugi puta i dio je Adventa u Karlovcu. Advent u Karlovcu pozicionirao se kao programski jedan od najraznovrsnijih u Hrvatskoj, a svojom gastronomskom ponudom neupitno je najbogatija manifestacija u Karlovačkoj županiji. Advent će se održati na Promenadi i klizalištu pored Sokolskog doma. Na Promenadi će biti organiziran i doček Nove 2022. godine. Pozornica za sve glazbene sadržaje biti će na Glazbenom paviljonu.

Opatija

Advent u Opatiji | Autor: PR/visitopatija PR/visitopatija Advent u Opatiji

Najljepši Advent uz more očekuje te od 26. studenog 2021. do 9. siječnja 2022. u Opatiji. Tisuću lampica i predivnih dekoracija pretvorit će Opatiju u zimsku bajku. Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, Adventska nordijska hodanja, fotkanje u blizini Djevojke s galebom, samo su dio čarolije koja te čeka u Opatiji. Raskošno ukrašene gradske ulice i trgovi, klizalište, jedinstveni glazbeno-scenski spektakli na prekrasnim lokacijama, sve je to jedan maleni dio zimske čarolije Adventa u Opatiji. Zahvaljujući Adventu, ali i  Festivalu čokolade koji će zasladiti početak prosinca te turističkoj tradiciji koja se prostire gotovo dva stoljeća u povijest, Opatija i ove zime ostaje idealna destinacija za savršeni odmor. 

Možda vas zanima Spremaš se za blagdansko uređenje doma? Otkrivamo ti koji su najnoviji trendovi Rubrika Life&style Life&style

Pula

Advent u Puli | Autor: Pixsell/ Srećko Niketić Pixsell/ Srećko Niketić Advent u Puli

Na Giardinima te čeka bogata ugostiteljska ponuda, kao i na Portarati na kojoj će se održavati promenadni koncerti. Giardini i Ulica Sergijevaca bit će ozvučeni prigodnom blagdanskom glazbom, a Ulicu Sergijevaca krasit će i posebno osvjetljenje, zvjezdano nebo. Na Danteovom trgu održat će se glazbeni i gastro programi dok je za najmlađe rezerviran čitav Park grada Graza u kojemu će biti postavljeni mnogobrojni ukrasi, kućica Djeda Mraza, zabavni park, mala pozornica za programe i vrtuljak. Tijekom Adventa će se održati više od 80 programa od kojih i tradicionalni i novi u Istarskom narodnom kazalištu, Advent u Katedrali i Doček Svetog Nikole na Bunarini. A 4. prosinca otvara se klizalište na Forumu postavljeno točno ispred gradske palače.

Split

Advent u Splitu | Autor: Pr/Inuikii Pr/Inuikii Advent u Splitu

Tradicionalnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u subotu, 27. studenog, službeno će se otvoriti i manifestacija "Advent u Splitu" pod sloganom "Kliknimo na Advent". Špica ovogodišnjeg splitskog Adventa bit će na Rivi, u Parku Josipa Jurja Strossmayera, na bedemu Cornaro glazbeni program i na Mertojaku. Osim ugostiteljskih kućica, sa slatkim i slanim delicijama posjetitelje Adventa na Đardinu očekuje klizalište. Na sajmu darova koje će se održati na Rivi imaš priliku pronaći prigodne darove za svoje najmilije. 

Dubrovnik

Advent u Dubrovniku | Autor: Pixsell/Davorin Višnjić Pixsell/Davorin Višnjić Advent u Dubrovniku

Bogati program dubrovačkog Adventa počinje u subotu 27. studenog paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete koja će kroz narednih 40 dana upotpunjavati čaroliju ovogodišnjih blagdana, a traje do 6. siječnja 2022. Dubrovački zimski festival uključuje izvedbu baletne bajke Orašar te Božićni koncert. Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora okićenog blagdanskim ruhom. Najmlađi će se također razveseliti jer ih očekuje Stanica Sjeverni pol u Luži, Šarena zima u Uvali te blagdansko ukrašavanje izloga. Središte zbivanja vraća se na Stradun gdje će Dubrovčani imati priliku uživati u 6 koncerata. Slavljenička atmosfera posljednjeg dana 2021. godine počet će već u podne kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a u ponoć vas čeka spektakularni vatromet. Tradicionalno, 1. siječnja na Stradunu će se u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar zaplesati valcer.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukić

Komentari 0