Life&style

Spremaš se za blagdansko uređenje doma? Otkrivamo ti koji su najnoviji trendovi

  • Prosinac je iza ugla, što za sve ljubiteljice blagdana znači samo jedno - najljepši dani u godini su tu!
  • Ako i ti uživaš u božićnom uređenju doma, donosimo ti najnovije trendove iz svijeta dizajna kućnog interijera za vrijeme blagdana u 2021. godini
  • Ne brini, uz malo mašte, volje i truda, neće te puno koštati!

Istraživanje kaže da ljudi koji uživaju u blagdanskim dekoracijama i požuruju okititi svoj dom i bor su sretniji ljudi. Slažemo se - izvlačenje božićnih ukrasa iz  starih kartonskih kutija, ukrašavanje kuće kuglicama, vijencima i svjetlucavim lampicama dok u pozadini svira božićna glazba, svakako je jedan od zabavnijih prazničnih aktivnosti. 

Ako si i ti jedna od njih, zasigurno već razmišljaš da kreneš s uređivanjem svoga doma. A zašto i ne, prosinac je već opasno na vratima, a ako je suditi po društvenim mrežama i influenserima - već i kasniš!

Iako se trendovi i u blagdanskom uređenju mijenjaju, većinom recikliramo isti ukrasni set jer tko bi još kupovao svake godine novi. Ali to ne znači da ne možeš na jeftin i praktičan način, uz koju novu sitnicu, inkorporirati nove trendove i potpuno osvježiti blagdanski uređaj svoga doma. Pročešljali smo Pinterest i Instagram i donosimo ti malo božićne-dekor inspiracije za nadolazeće blagdane.

1. Nostalgija - tema 2021. godine

Nostalgija za nekim prošlim, možda i ljepšim, a svakako jednostavnijim vremenima, veliki je hit ove godine na svim područjima, uključujući umjetnost, filmsku industriju, modu, pa i sam Božić. Tako da ove godine slobodno izvjesi bakine figurice i ukrase koje već godinama ne koristiš jer "nisu moderni" - ponovno je došlo njihovo vrijeme. 

2. Prirodni materijali i DIY ukrasi

Veliki trend u 2021. kod božićnih ukrasa su oni koje uradimo sami. Ako baš i nisi neka craft majstorica, ne brini. Glamurozni ukrasi ove će zamijeniti suptilniji, country stil koji koristi uglavnom prirodne materijale. Za božićni dekor najmoderniji ukrasi bit će izrađeni od drveta, perja, šišarki, pa čak i sušenog voća - sve što vrlo lako možeš prikupiti i jednostavno aranžirati.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Vlasnici trgovina za uređenje doma ističu kako su sve popularniji predmeti koji djeluju home made, a uključuju drvo i prirodne materijale i boje. Čini se da je povratak autentičnosti jedan od vodećih principa na svjetskoj dizajnerskoj sceni za ovu godinu. Korištenje prirodnih materijala, boja i elemenata prikladno je ne samo zbog svoje ljepote i kvalitete, već i u svjetlu prekomjernog onečišćenja plastikom koje uzrokujemo našoj planeti. Stoga su prirodni elementi i materijali najbolji izbor za ukrašavanje i omatanje  poklona.

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Velike zvijezde ili snježni cvijetovi

Sudeći po Instagramima i Pinterestima, ove godine kraljica božićne dekoracije je velika ukrasna papirnata zvijezda ili snježni cvijet. Ne radi se o zvijezdi na vrhu jelke već o instalaciji koja samostalno visi na prozoru ili sa zida. U njoj se nalazi i žarulja pa osim što služi za ukras, služi i kao lampa.

Ovaj prekrasni ukras možeš, uz malo volje, strpljenja i vremena, napraviti i u kućnoj radinosti. No, ako nemaš dovoljno vremena ili povjerenja u svoje kreativne vještine, možeš ju naći i u Ikeinoj ponudi.

 | Autor: IKEA IKEA

Možda vas zanima Nakon svjetlećih zvijezda, ovo je nova božićna hit dekoracija - i IKEA je ima! Rubrika Life&style Life&style

4. Kolačići iz Squid Game serije

Čim je izašla na Netflixu, južnokorejska serija Squid Game postala je instant hit te je u kratko vrijeme srušila sve rekorde gledanosti. Crvene kute koje su nosili čuvari s maskom preko lica bile su ovogodišnji hit na Noći vještica, a ništa manje poznati nisu i kolačići čija je izrada bila jedan od prvih zadataka za sudionike opasne igre. Tradicionalni južnokorejski kolačić "dalgonu", postao je hit na Internetu. Popularnost ovog jednostavnog kolačića nije u njegovim sastojcima, niti ga je nešto posebno teško izraditi, no težak dio je izrezbariti oblik iz kruga bez da pukne. 

Dalgona kolačić se u Južnoj Koreji prodavao ispred škola i u dućanima s igračkama, a djeca su mogla dobiti i besplatan kolačić kad bi uspjela izvaditi središnji dio slatkiša iglom ili čačkalicom, a da ga pritom ne razlome. Seija je proslavila kolačić u svijetu, a Dolgona izazov je postao viralan te smo sigurni kako će se naći u brojnim pećnicama ovih blagdana. Osim što je jednostavan za speći, Dolgona kolačić pruža i aspekt zabave i druženja s bližnjima. Savršen za božićne blagdane! Ako zanemarimo što se dogodilo likovima u seriji koji su izgubili u izazovu...

5. Mirisi

I posljednji savjet za savršen ovogodišnji blagdanski ugođaj je  – nemoj zaboraviti na mirise i arome koji će pridonijeti svečanom ambijentu. Specifični mirisi mogu nas momentalno vratiti u djetinjstvo i stvoriti onaj topli, blagdanski ugođaj. Bez obzira koju marku mirisnih svijeća inače voliš i koristiš, sigurno će imati svoje božićno izdanje. Mirisi cimeta, bora, naranče i bobičastog voća najčešći su među božićnim izdanjima svijeća. 

Jedan od najpoznatijih brendova mirisnih svijeća, Yankee Candle, upravo je vezan uz Božić. Naime, još 1969. godine, Mike Kittredge, poklonio je svojoj mami za Božić ukrasnu svijeću koju je sam napravio. Mama je bila oduševljena kao i cijelo susjedstvo, a Mike je svoj hobi pretvorio u jedan od najpoznatijih brendova i najvećeg proizvođača mirisnih svijeća i mirisa za dom. A sve je počelo božićnim poklonom majci.

 | Autor:

Osim predivnih mirisa, svijeća će doprinijeti blagdanskom toplom ugođaju i osvjetljenju. Ugasiti svjetla, upaliti lampice i svijeće, i ušuškati se u mekanu dekicu s toplim čajem u ruci - pa tko se ne bi veselio zimi i blagdanima?

"Opsjednuta sam Božićem, u listopadu sam ukrasila dom i pretvorila ga u rozu božićnu bajku"

 

Photo: shutterstock

Komentari 0