Life&style

Čarobni vrt Anne Hathaway pun je sjenovith kutaka - kako stvoriti hlad s pergolama punim cvijeća savjetuju dizajneri

  • Nerijetko ispunjene mirisnim biljkama, neodoljivim cvjetovima, ambijentalnim svjetlima i romantičnim lampicama, jasno je zašto pergole pružaju osjećaj kao da smo ušetali u kakvu začaranu šumu
  • Jedna od najljepših koje smo vidjeli svakako je ona u domu Anne Hathaway i njezinog supruga, dizajnera nakita Adama Shulmana, a mi smo savjete dizajnera vrtova odlučili iskoristiti za stvaranje vlastite vrtne oaze iz snova
  • Budući da je jednako važno da pergole stvaraju ugodnu atmosferu koliko i da nam pružaju zaštitu, savršene su za igranje mirisnim cvijećem i lozama penjačicama

Natkrivena sjenica ili pergola koja vrt pretvara u privatnu, sjenovitu i mirisnu oazu san je gotovo svake osobe, a jedna od najljepših koje smo vidjeli svakako je ona u domu Anne Hathaway i njezinog supruga, dizajnera nakita Adama Shulmana. Njihov dnevni boravak na otvorenom dizajnirala je poznata dizajnerica Pamela Shamshiri iz studija Shamshiri, stvorivši vrt o kakvom je par oduvijek maštao, a mi smo savjete dizajnera vrtova odlučili iskoristiti za stvaranje vlastite vrtne oaze iz snova.

Nerijetko ispunjene mirisnim biljkama, neodoljivim cvjetovima, ambijentalnim svjetlima i romantičnim lampicama, jasno je zašto pergole pružaju osjećaj kao da smo ušetali u kakvu začaranu šumu, a budući da pružaju zaštitu od znatiželjnih pogleda te prirodnu hladovinu itekako dobrodošlu u najvrućim danima, teško da postoji bolji način od njih kako iskoristiti vrt za ugodan cjelodnevni boravak u njemu.  

Možda vas zanima Cvjetna rapsodija Monetovog vrta u Givernyju Rubrika Moda Moda

Bez obzira na veličinu našeg vrta, pergola je jednostavan način za stvaranje 'zatvorenog' prostora na otvorenom - ispunjenog neodoljivim mirisima ako se oko nje posade prave biljke, a budući da je jednako važno da stvaraju ugodnu atmosferu koliko i da nam pružaju zaštitu, savršene su za igranje mirisnim cvijećem i puzavim lozama.

 | Autor: Instagram @mediterraneanhideaway Instagram @mediterraneanhideaway Foto: Instagram @mediterraneanhideaway

Najbolje mjesto za podizanje pergole ovisi o izgledu našeg vrta i našim razlozima zašto je želimo uključiti u svoj dizajn, a brojni su dizajneri vrtova složni da jednako dobro funkcioniraju i na osunčanim i na sjenovitim dijelovima vrta. Važno je samo imati na umu kao misao vodilju u koje doba dana ćemo je najviše koristiti - imamo li vrt okrenut prema jugu, djelomično zatvorena pergola može stvoriti mirno utočište i ponuditi predah za vrućeg ljetnog dana, dok će pergola u sjenovitom dijelu vrta postati prostor ugodan za uživanje u večernjim satima, uz dodatak ambijentalnog svjetla i visećih zastora.

Možda vas zanima 'Garden girl' stil: ljeto u znaku vrtlarenja i cvijeća donijelo nam je i dopadljiv modni trend Rubrika Moda Moda

Pergola je idealan način za uvođenje daška dramatičnosti u uređenje naše okućnice, a uz pravilan odabir biljaka, igrat će ključnu ulogu u transformaciji vrtne staze i prostora za sjedenje. Dobro promišljen odabir biljaka također će pomoći da se željena struktura pergole prirodno uklopi u naš vrt, a za početak je najbolje planirati osnovni oblik koji želimo postići čim posadimo svoju penjačicu.

 | Autor: Instagram @finchhudson Instagram @finchhudson Foto: Instagram @finchhudson

 | Autor: Instagram @villa.wessman Instagram @villa.wessman Foto: Instagram @villa.wessman

Cvjetovi bujnije rastu na vodoravnim stabljikama nego na okomitim pa je poželjno privezati stabljike duž poprečnih šipki kontrukcije naše pergole već u najranijoj fazi uređenja, a zatim ih nastaviti vezivati tijekom sezone kako bismo savršeno uokvirili pergolu. Ne smijemo zaboraviti stabljike dovesti ni do unutrašnjosti okvira, kako bi ga s vremenom potpuno prekrile i omogućile nam da uživamo ​​u cvijeću i mirisima koliko god je to moguće.

Photo: Instagram @stephenkentjohnson
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Super