Moda

Cvjetna rapsodija Monetovog vrta u Givernyju

Kombinacija umjetnosti i nakita često rezultira spektakularnim kreacijama koje nadahnjuju i očaravaju. Tako nas već desetljećima FREYWILLE očarava svojim luksuznim kreacijama od umjetnički oslikanog emajla. Najljepša FREYWILLE impresionistička cvjetna rapsodija je kolekcija nakita Hommage à Claude Monet. Baš poput Monetovih slika, ona je sanjiva, nježna, laganih i skladno pretapajućih boja. Odražava slikarevu čežnju da kroz  svoje slike  prikaže  „nedostižno", ljepotu upravo onog trenutka dok zaranja kistom u boju. Kolekciju čini nekoliko setova nakita, a nas su najviše oduševili Orangerie i The Bridge koji nas vode u Monetovo carstvo prosperiteta, mogućnosti i boja - njegov vrt u Givernyju. 

 | Autor:

Monetov vrt sastojao se od dviju cjelina: cvjetnog vrta (Le Clos-Normand) i vrta s vodenim površinama (Le Jardin d’Eau). Ovaj potonji je  odraz Monetove inspiracije  dalekim Japanom. Površinu jezera prekrio je lopočima, oko njegove krivudave obale zasadio je japanske božure, bambus i vrbe, a preko jezerca podigao je drveni most po uzoru na mostove koje je vidio na japanskim drvorezima. Taj osunčani, zeleno obojeni most, iznad kojega bi se u proljeće širile raskošne grane glicinije, postao je Monetovo omiljeno mjesto za slikanje i čest motiv njegovih slika.

 | Autor:

Svaki komad nakita  iz seta The Bridge vjerno prenosi Monetove impresionističke poteze kistom, a posebno oduševljava  bajkovita impresija neba koje se kristalno jasno odražava  i sjaji na vodi. Umirujuće svjetlucanje svjetlosti na površini jezerca čini se gotovo opipljivim, a ostvareno  je korištenjem specijalnih mješavina boja i  sedefastim pigmentom. Kompoziciju zlatnog jezera okrunjenog lopočima i trskom zaokružuje bujno cvijeće  živopisnih boja, te tirkizna silueta japanskog mosta.

 | Autor:

Setom Orangerie FREYWILLE uspijeva dočarati uranjanje u Monetove lopoče, u  beskonačnu sliku bez  granica, koja okružuje  promatrača i nastavlja se na sve strane, a predstavlja  slikarovu  želju  da “uhvatiti”  stanje duševnog mira i  potpune opuštenosti  koje je osjećao boraveći  u svom vrtu. Dizajn ovog seta oduzima dah stotinama vibrirajućih nijansi plave boje  i beskrajnim nizom zlatnih tonova koji prikazuju svjetlucanje lopoča na površini vode tijekom zalaska sunca.

Claude Monet je bio francuski slikar i jedan od vodećih slikara impresionizma.  Slikajući pod otvorenim nebom i istražujući promjene svjetlosti, postao  je poznat kao "slikar svjetla". U svojim djelima pokušao je obuhvatiti prirodu onakvom kakva mu se činila u danom trenutku. Eksperimentirao  je sa svjetlom i sjenama i njihovom promjenom tijekom dana. Monet se koristio jakim bojama koje nije miješao. Nanosio ih je na platno kratkim potezima kista. Njegov vrt u Givernyju, s lopočima i japanskim mostom, postao je inspiracija za mnoge umjetnike i dizajnere, uključujući i FREYWILLE.

 | Autor:

FREYWILLE kolekciju Hommage à Claude Monet možete razgledati i isprobati isključivo u ekskluzivnim FREYWILLE  buticima, a među kojima je i onaj u Zagrebu,  Preradovićeva 2.  Za više informacija istražite i FREYWILLE online butik na www.freywille.com ili  Facebook stranicu Freywille Zagreb.

 

Photo: None

Komentari 0