Life&style

Brzi ili spori jedači: što se sve događa s tvojim tijelom ako brzo jedeš

  • Nije važno samo ono što unosimo u tijelo, važan je i način na koji jedemo
  • Osim onoga što jedeš, također i način kako jedeš utječe na tvoje zdravlje - i težinu
  • Brzi jedači često pojedu previše i imaju mnogo veće šanse za razvijanje nekih bolesti

U nekim kulturama zajednički obrok ima status malog slavlja i može trajati satima. Naša svakodnevica ipak izgleda potpuno drugačije. Posao, obitelj i sve druge brojne obaveze vode ka tome da si uzimamo premalo vremena za jelo. Stanka za ručak je prekratka, a navečer nešto smažemo na brzinu. Sve to su loše navike. 

Možda vas zanima Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud Rubrika Beauty Beauty

Brzi, 'normalni' i spori jedači

Japanski znanstvenici sa Sveučilišta Hiroshima pratili su više od 5000 odraslih osoba. Podijelili su ih u kategorije: brzi, normalni i spori „jedači“. Na početku istraživanja ni jedan od sudionika nije imao neke loše vrijednosti, bolesti ili tegobe sa želucem.

via GIPHY

Smrtonosan kvartet

Nakon pet godina ispitanici su išli na pregled. Rezultat: kod brzih jedača postojala je 89 posto veća vjerojatnost za jedan od četiri metaboličkih sindroma. Oni se nazivaju i „smrtonosni kvartet“, a u njih se ubrajaju pretilost, smetnje pri metabolizmu masti (visoki kolesterol), visoki krvni tlak i inzulinska rezistencija (razvijanje dijabetesa tipa2). 

Možda vas zanima Isprobaj ovo! Ujutro ćeš se bolje osjećati ako ćeš navečer jesti ove namirnice Rubrika Life&style Life&style

Problemi s težinom 

Osim tri ozbiljna zdravstvena problema, brzi jedači imali su i višak kilograma. Što također nije bezazleno - iako nas višak kilograma često muči zbog estetskih razloga, on je također podloga za razvijanje bolesti. No, kakve veze ima brzo ili sporo jedenje s tim. „Kad ljudi brzo jedu, nemaju osjećaj sitosti te nastave jesti i tako pojedu više nego što tijelu treba“, tvrde znanstvenici koji su vodili istraživanje. Naime, otkad se želudac stane puniti, ljudskom mozgu treba otprilike 10 minuta da signalizira da smo siti i da treba prestati jesti. A koliko se može pojesti u tih 10 minuta ako brzo jedemo!

Dakle, tko trajno želi paziti na zdravlje i težinu, treba paziti što dolazi na stol, ali i koliko brzo jede

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0