Iako su bor i jela najpoznatije božićne biljke, postoji još mnogo njih koje zaslužuju vašu pažnju u ovo blagdansko vrijeme. Božićna zvijezda, imela, božikovina, naranče pa čak i vrba su lijep ukras koji će vaš dom učiniti svečanijim i posebnijim. Sve o tajnama božićnih biljaka otkrile su nam Nadija Paliska-Smoković iz rasadnika Dives i Josipa Čuvalo iz Cvjećarne Lanište.
Čarolija božićne zvijezde
Jedna od najomiljenijih blagdanskih biljaka je svakako božićna zvijezda. Ova biljka prekrasnih baršunastih crvenih, bijelih ili prošaranih crveno-bijelih cvjetova, pronađe svoje mjesto u gotovo svakom domu, a uvijek je i lijep poklon. Nažalost, rijetko koji primjerak preživi, a Nadija Paliska-Smoković iz rasadnika Dives u Pazinu otkrila nam je kako da vaša božićna zvijezda traje dulje:
"Božićne zvijezde su trajnice, što znači da mogu trajati mnogo dulje od jedne sezone. Dva su glavna razloga zašto božićne zvijezde rijetko kome dočekaju proljeće", kaže Nadija i dodaje: "Jedan od glavnih je to što je božićna zvijezda uvozna. Naime, tijekom transporta biljka je izložena brojnim promjenama temperature što jako loše utječe na nju. Kada stigne do vas, ona je već praktički mrtva i nije ni čudo što u nestručnim rukama propadne, stoga preporučujem nabavku zvijezda iz Hrvatske. Drugi razlog je loša briga za božićnu zvijezdu."
Nadija ističe da ljudi ne znaju kako brinuti o božićnim zvijezdama. Biljka ne smije biti iznad radijatora, niti u ispod klime. Treba biti samo umjereno zalivena. Što se tiče količine svjetlosti, ona mora pratiti ritam dana, tj. kada je vani dan, zvijezda mora imati svjetlosti, a kada je mrak, mora biti u mraku.
"Božićna zvijezda, ako preživi prvu zimu, treba se presaditi početkom kolovoza u novu zdjelu u posebnu zemlju za božićne zvijezde (Stelle), grančice treba orezati na oko 10 cm iznad zemlje i dati joj dovoljno svjetla, opet po prirodnom bioritmu i onda će procvjetati. Ako ne procvjeta, tada je to zbog pogrešne brige. Temperatura na kojoj cvatu božićne zvijezde je oko 18 stupnjeva, pa pazite i na to", savjetuje Nadija.
Povratak prirodi u aranžmanima
Dok božićne zvijezde uglavnom stoje u teglama, druge biljke su mnogo popularniji izbor za božićne aranžmane. Josipa Čuvalo iz Cvjećarne Lanište kaže kako i tu postoje trendovi:
"Grančice klasične jele i bor se u božićnim aranžmanima sve manje koriste. U upotrebi je više nordijska jela (doduše skuplja) zato jer njene iglice gotovo uopće ne opadaju, pa aranžmani dugo zadržavaju svoj prvobitni izgled. Koriste se i grančice čempresa mekanih srebrnih iglica jer aranžmani dobivaju više nijansi zelene i srebrne boje u svojoj podlozi. Naravno tu je i tradicionalno prisutna imela. U aranžman se mogu staviti i pojedine vrste koje sušenjem bitno ne gube svoj prvobitni izgled kao što je npr. eukaliptus i razne vrste šiba (breza, vrba, sviba)."
Od ukrasnih biljaka ističe razne vrste češera, žireva, oraha, sušenih ploški limuna i naranče, mandarine i limete te plodove anisa, rogača, klinčića i kore cimeta. Naglašava kako je pravilo što prirodnije - to bolje.
"Kod ljudi je došlo do zasićenosti kineskim kičem i bižuterijom i vratila se želja za prirodnim materijalima. U izradi božićnih aranžmana mogu se koristiti i biljke u teglama (npr. Euforbija , božićni kaktus, orhideja), ali to onda zahtijeva i dodatnu brigu oko aranžmana", dodaje ova zagrebačka cvjećarka.
Josipa naglašava kako se božićni aranžmani od bilja biraju prema prostoru koji se ukrašava. U malim prostorima ljudi su skloniji minimalizmu, dok veći prostor dopušta klasičnije aranžmane. Bez obzira na veličinu, svaki aranžman od rezanog bilja ili s biljkom u tegli može biti remek-djelo cvjećarskog umijeća:
"Minimalizam zahtijeva i dodatne materijale pa je sve više u modi i upotreba stakla. Božićni aranžman napravljen na staklenom svijećnjaku ili u ukrasnoj staklenoj čaši se savršeno uklapa na stolove na kojima je ograničen prostor", kaže Josipa i dodaje, "Ako pak prostor dopušta, klasični božićni aranžman i dalje daje dojam raskoši i suvereno vlada tim istim prostorom. Za njihovu izradu kao podloga se također mogu koristiti moderne staklene zdjele, a i keramičke posude koje se svojom bojom i oblikom uklapaju u ambijent znatno povećavaju zadovoljstvo kupaca."
Kada su boje u pitanju, Josipa naglašava da se ljudi uglavnom vode onim što će im se uklopiti u prostor, a manje trendovima. Bijelu i zelenu tako smatra dobrim izborom za svaki prostor, a kao klasičnu boju Adventa ističe ljubičastu koja je sve popularnija. Kaže i kako se traže netipične kombinacije poput crne i narančaste.
"Biljke, iako su odrezane, žive i dalje. Jeste li ikad dobili stručak miješanog cvijeća u kojem su bili i tulipani? Ako jeste, vjerojatno ste primijetili da su se za par dana tulipani izdužili i u vazi narasli još par centimetara. Rezane anemone svake večeri sklapaju svoje cvjetne latice i ujutro ih ponovno otvaraju. Dakle, aranžmani i dekoracije od rezanog cvijeća zahtijevaju dodatnu brigu", ističe Josipa i dodaje, "Treba im svakodnevno dolijevati vodu u posudu, a rezano cvijeće i prikraćivati za par milimetara (da se ne začepe kapilare koje kroz stabljiku vode vodu do cvijeta). Bitna im je i vlažnost zraka. Ako je zrak u vašem stanu presuh, radije nabavite aranžman u kojem nema rezanih biljaka. Ali, sjetite se, ono što nije dobro za biljke, nije dobro niti za vas."
Više slika pogledajte u galeriji...
Sve ostale savjete o tome kako dočekati Božić sa stilom, provjerite ovdje.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.