Life&style

Bajkovite i super romantične Koogle sada možemo unajmiti za posebne prigode

  • Brend Koogle već godinama oduševljava ručno izrađenim i jedinstvenim kuglicama koje su postale puno više od božićnih ukrasa
  • U kombinaciji s lučicama, mahovinom, perjem i ostalim prirodnim materijalima Koogle postaju bajkovit detalj koji krade poglede
  • Koogle se mogu kupiti u webshopu, a odnedavno se mogu i iznajmiti za proslave

Još je davnih dana Konfucije rekao onu 'Radi ono što voliš i nećeš raditi ni dana u životu'. Posao koji ne radimo i odrađujemo već živimo nešto je o čemu sanja gotovo svaka osoba, no malo je onih koji skupe hrabrost da bi napustili siguran posao i otisnuli se u neizvjesnu plovidbu poduzetničkim vodama. Jedna od onih koja je učinila upravo to je i Martina Šimunković, povjesničarka umjetnosti, etnologinja i kulturna antropologinja te vlasnica brenda Koogle koja je budućnost vidjela u oživljavanju gotovo izumrlog obiteljskog staklopuhačkog obrta. 

 | Autor: Igor Auferber Igor Auferber

Možda vas zanima Domaći brend 'Vaze i te baze' oduševljava novitetima za dekoraciju doma Rubrika Life&style Life&style

Martina je treća generacija priče koja živi već šest desetljeća, a koju je na zapadnim obroncima Medvednice, u Gornjem Stenjevcu započeo njen djed, Ignjac Križanić. 50-ih je godina gotovo svaka druga obitelj u tom kraju puhala staklene kugle i nosila ih u poljoprivrednu zadrugu na otkup, no već u 70-ima, njezin je tata Josip bio među rijetkima koji su nastavili ovu tradiciju. Martinin tata bio je onaj koji je na nju prenio strast za staklopuhanjem, ali i znanje koje je njemu prenio njegov otac, najbolji majstor u puhanju kugli, kažu, čije su sve kugle bile jednake veličine i savršeno okrugle. 

 | Autor: Gordana Jerabek Gordana Jerabek

 | Autor: Instagram @koogle_handmade_glass Instagram @koogle_handmade_glass

Kuglama koje su se desetljećima tradicionalno izrađivale kao božićni nakit koji mnogi i danas pažljivo čuvaju i još pažljivije vade iz prašnjavih kutija kada za to svake godine dođe vrijeme, Martina je udahnula potpuno novi život, pretvorivši ih u dragocjene poklone, suvenire, ali i dekorativne predmete koji nerijetko krase vjenčanja i druge svečanosti. 

Cluttercore, novi trend uređenja interijera Možda vas zanima 'Cluttercore' je najnoviji TikTok trend dekoracije, ali nemoj ga brkati s maksimalizmom Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @koogle_handmade_glass Instagram @koogle_handmade_glass

 | Autor: Gordana Jerabek Gordana Jerabek

Bilo da je riječ o kuglama s lampicama ili onima u koje su ubačene lučice, perje, grančice, mahovina, fotografija ili nešto drugo, zahvaljujući prozirnosti i krhkoći materijala od kojeg su izrađene, Koogle redovito daju dašak sofisticiranosti i posebnosti svakom prostoru u kojem ih se izloži pa su upravo one zaslužne za neke od najbajkovitijih kulisa, koja god prigoda bila u pitanju.

Osim što se u webshopu mogu kupiti, Koogle se odnedavno mogu i iznajmiti za proslave ili, kako kaže Martina, oni dođu, postave, drugi dan pokupe, a nama ostaju samo najljepše uspomene.  

 

 

Photo: Gordana Jerabek

Komentari 0