- U moru sličnih, 'U gospara Fulira' je jedna bitno drugačija Instagram priča koju svakako vrijedi zapratiti
- Ponekad se tamo pronađe neki zgodan recept, koristan savjet ili ideja za dekoriranje, ali u većini slučajeva se gleda u fotografije koje slave ljepotu života i posebnost svakog dana, uz intenzivnu želju da one ožive, a mi, kao kroz neki čarobni portal, upadnemo u uhvaćeni trenutak
- On ga zove albumom random trenutaka uobičajenih u njegovom domu, mi ga zovemo nepresušnim vrelom inspiracije i najljepšim podsjetnikom da svaki dan može biti čaroban
Rano je ujutro, ali on je već budan. Unatoč tome što je subota. I unatoč tome što je sezona godišnjih odmora. Istina, naviknuo se rano budit zbog posla, ali danas ne mora na posao. Žuri se ne bi li prije svih stigao na placu, ulovit domaće balančane i pomadore. Zna da onaj dundo što ima najfinije sve rasproda i prije nego što mnogi uspiju popit jutarnju kavu.
Mora kupit i cvijeća. Danas mu na objed dolazi par prijatelja, bliskijih nego što je nekima rođena familija. U većine bi to značilo da objed mogu servirat onako kako bi ga upravo familiji servirali, direktno iz rostijere, s pjatom koji se prvi nađe pod rukom, jednim dakako za sve što će se taj dan objedovat, i rasparenim 'pantarulima'.
Ali, ne i u njega. U njega je trpeza 'vazda' onakva kakva treba bit. S posebnim pjatom za svaki slijed, pažljivo serviranim na freško ispeglanoj napici, uz čaše od kristala kakve bi većina čuvala za feste, i cvijeće u vazi. Izgleda tako i tamo nekog običnog utorka, i vikendima, i kad mu dolaze kolendavat i kada su feste. Obavezan dodatak uz svaki objed je i boca dobrog vina i kakav slatki zalogaj, pa ako i ne stigne napravit rozatu, kontonjatu ili barem padišpanj, naći će se na stolu barem malo arancina i broštulanih mjendula.
Profil ‘U gospara Fulira’ jedna je od najčarobnijih priča koje se na Instagramu mogu pronaći, nastala jedne zime u Zagrebu, kao i mnoge najbolje stvari - potpuno slučajno. Nakon što je svoj privatni profil počeo svakodnevno zatrpavati slikama iz života, a što je muški dio prijatelja ocijenio kao ‘previše tanjura i cvijeća’, u gospara se nakon razgovora s najboljom prijateljicom rodila ideja o odvojenom profilu, samo za njegovu dušu, na kojem bi objavljivao, kako on kaže, random slike trenutaka, uobičajenih u njegovom domu.
Za ime profila zaslužna je činjenica što njegov vlasnik obožava film ‘Tko pjeva zlo ne misli’ do te mjere da zna sve dijaloge, scene i pjesme napamet, a kako živi u Gradu, gdje su mu ljudi vazda govorili ‘ajme, pa ti si baš gospar’, oko odabira imena nije bilo puno razmišljanja.
O njemu, koji stoji iza cijele priče, ne znam puno. Kad bolje razmislim, ne znam gotovo ništa, osim onoga što je iz njegovih objava očito, a to je da mu mnogi mogu pozavidjeti na istančanom ukusu za lijepo te da je jedan od rijetkih koji svakodnevno njeguju tradiciju koju su užurbanost današnjice i odmak vremena iz mnogih domaćinstava već odavno izgurali. Njegov dan možda uopće ne izgleda ovako kako sam ga opisala, ali ga ja točno takvog između redaka njegovih Instagram objava zamišljam.
Opis stola svakako je točan, a kako sam gospar kaže, uvjeren je da je svatko od nas zrcalna slika onoga što smo ponijeli iz svoje kuće: ‘Kako je u mom roditeljskom domu uvijek bila njegovana ta kultura stola, ja ne pamtim niti jedan obrok u svom životu, a da je na stolu bio lonac i da nije bilo stolnjaka i barem dva tanjura po osobi. Ono što je na mene prenijela majka, na nju je prenijela njena i tako nekoliko koljena unazad.’
Priznaje mi da su uz maminu školu veliku ulogu odigrali i osobni afiniteti i interesi pa, kaže, među njegovim prijateljima još uvijek živi anegdota s male ekskurzije u Češku na kraju 8. razreda na kojoj je većina njegovih prijatelja svoj džeparac popila, dok je on veliku većinu svojeg potrošio na kristal i porculan koji i danas ima u svom domu i koji, za razliku od velike većine nas, ne čuva za posebno lijepe trenutke, već svaki trenutak svakog dana uz malo volje i puno ljubavi pretvara u poseban.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.