Life&style
presadnja sobnih biljaka

Antitalent za biljke? Uz ova 3 bazična savjeta postat ćeš vrtlarica i pol!

  • Proljeće je u punom jeku savršeno vrijeme za sadnju u teglama i kutijama na balkonu i u vrtu
  • Sa sljedećim savjetima ništa ne može poći po zlu

Bujno zeleno i šareno cvijeće - to je ono što svi želimo za vrt i balkon. Kako bi cijelo ljeto mogla uživati u svojim biljkama, stručnjaci iz „Pelargonium for Europe“ daju profesionalne savjete na što treba paziti prilikom sadnje.

1. Prava posuda za sadnju

Izbor prozorskih kutija, tegli i posuda je golem. Prije sadnje bi trebala razmotriti koje zahtjeve posuda za sadnju treba imati kako bi udovoljila tvojim vlastitim zahtjevima. U svakom slučaju, važno je sljedeće: spremnik mora biti dovoljno velik! Kako bi korijenje biljaka imalo dovoljno prostora, preporučuje se visina posude od oko 20 centimetara.

Općenito, što je biljka veća, posuda mora biti veća. Mnoge biljke, poput pelargonija, vrlo brzo rastu. Stoga je sasvim u redu ako izgledaju u tegli pomalo izgubljeno odmah nakon sadnje. Boja i materijal stvar su ukusa. Treba imati na umu da vlaga brže isparava u tamnim posudama nego u svijetlima te brže u posudama od gline ili terakote nego u plastičnim posudama. Savjet: napor zalijevanja može se znatno smanjiti s pomoću posebnih kutija za spremanje vode.

Inače: ako posudu ostavljaš zimi vani, svakako bi trebala obratiti pažnju da to bude čvrst materijal (obično je u opisu posude). 

Možda vas zanima 7 sobnih biljaka koje ljeti mogu bez problema živjeti na balkonu - i rasti kao lude Rubrika Life&style Life&style

2. Prava zemlja

Uz pravu posudu za sadnju, dobro tlo značajno pridonosi uspjehu biljaka. Ali što je to prava zemlja? S obzirom na velik izbor u specijaliziranim trgovinama, na ovo pitanje nije baš tako lako odgovoriti. Obično ne možeš pogriješiti s visokokvalitetnom univerzalnom zemljom za cvijeće. Ima veliku sposobnost skladištenja i odvodnje (štiti od prekomjernog potapanja), strukturno je stabilna, osigurava sigurno zadržavanje, omogućuje dovoljno zraka za korijenje i sadrži sve potrebne hranjive sastojke.

Ako želiš učiniti nešto jako dobro za svoje biljke, možeš koristiti i posebne zemlje. Sadržaj i sastav hranjivih sastojaka precizno su prilagođeni potrebama pojedinih skupina biljaka. Ako želiš, možeš sama pomiješati prikladan biljni supstrat. Potrebne sastojke, kao i kompetentan savjet i velik izbor gotovih tla, možeš dobiti u specijaliziranim trgovinama.

Predivni klematis: njegovo vrijeme upravo počinje, evo kako da uspješno zasaditi i uzgajati

3. Optimalna tehnika sadnje

Osnovni postupak sadnje zapravo je uvijek isti:

1. Prvo treba dno posude za biljke prekriti drenažnim slojem od ekspandirane gline ili sličnih materijala. Na taj način se odvodne rupe održavaju slobodnima, a višak vode za zalijevanje može otjecati.

2. Zatim napuni posudu otprilike tri četvrtine zemljom i lagano je pritisni. Nemoj zaboraviti da prilikom sadnje upotrijebiš prethodno obogaćeno tlo ili u njega uneseš dugotrajna gnojiva.

3. Sada ponovno temeljito zalij korijenje biljaka, a zatim ih stavi u posudu. Pazi da su biljke dovoljno udaljene. Snažne biljke (poput pelargonija) trebale bi biti udaljene najmanje 20 centimetara od susjedne biljke. Korijen bi trebao biti u ravnini s površinom zemlje. Ako je potrebno, dodaj još malo zemlje dok se zalijevajući ne stvori rub od oko dva centimetra i biljke lagano pritisnu prema dolje.

4. Zatim zalijevaj biljku tako da se tlo malo slegne. Važno: čak i u posudi koja čuva vodu, biljke se u prvih nekoliko tjedana moraju umjereno zalijevati odozgo dok se ne stvori dovoljno korijenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stefan (@fux_berlin)

Photo: Shutterstock

Komentari 0