Life&style
Klematis u cvatu

Predivni klematis: njegovo vrijeme upravo počinje, evo kako da uspješno zasaditi i uzgajati

  • Proljeće je u punom jeku i vrijeme je za sadnju biljaka i ukrašavanje vrta i balkona
  • Budući da je jedna od najpopularnijih vrtnih biljaka te postoji mnogo različitih vrsta (i pregršt boja i oblika), klematis je idealan odabir
  • Kako bi odabrala onaj koji odgovara tvom vrtu, otkrit ćemo ti što sve trebaš uzeti u obzir za uspješan uzgoj

Jedna od najpopularnijih vrtnih biljaka, klematis, proizvodi mnoštvo cvijetova u raznim oblicima i bojama. Spada među omiljene biljke penjačice – nije ni čudo, jer predivno cvate, ali osim kao snažna penjačica koja će se verati uz zid, ogradu, pa i stabla postoje i niži varijeteti biljke koje se mogu uzgajati i u tegli. Koji ništa manje obilno i lijepo ne cvatu. Stoga su i omiljena balkonska biljka. 

Što se simbolike tiče, klematis simbolizira domišljatost ili umješnost, možda baš zbog tako spretnog penjanja na zidova ili za to postavljene rešetke. Klematis znači i mentalnu ljepotu. Usto ga uopće nije teško uzgojiti, a ni njegovati. Evo nekoliko savjeta...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by E-CLEMATIS (@e_clematis)

Veličina i mjesto

Prvo razmisli želiš li biljku penjačicu, možda za zid, ogradu, pergolu ili obelisk, ili želiš zeljasti klematis, koji se ne penje? Zatim uzmi u obzir prostor koji imaš na raspolaganju: većina zeljastih klematisa naraste do između 75 cm i 1,5 m, sa širenjem manjim od 1 m. Također, klematisi najbolje rastu na sunčanom mjestu ili polusjeni. Ako su u dubokom hladu proizvodit će manje cvjetova. Ipak, ima varijteta koji će uspjevati u i sjeni - raspitaj se ako imaš hladoviti balkon ili vrt. 

Cvijeće

Klematis se uzgaja zbog cvijeća, pa ima smisla odabrati onaj koji te privlači. Stoga razmisli želiš li velike i razmetljive cvjetove, možda prugaste ili dvostruke, ili nešto suptilnije i nježnije? Želiš li mirisno cvijeće ili ukrasne vrhove sa sjemenkama nakon cvatnje?

Kako zasaditi klematis – najvažnije smjernice 

Klematis se može saditi od proljeća pa sve do listopada. Idealno je tlo bogato humusom, jednoliko vlažno i rastresito. Evo uputa:

1. Najprije izvadi biljku iz tegle. 

2. U pripremljenu rupu stavi malo pijeska. 

3. Potom stavi sadnicu u rupu tako da su najdonji listovi također u zemlji. Gornja površina korijena treba biti barem širinu dlana ispod površine zemlje. 

4. Potom zatrpaj rupu zemljom i zalij vodom.

5. Kako bi zaštitila zemlju od isušivanja, stavi sloj malča oko biljke.

Sadnja klematisa u kanti 

Čak i ako nemaš vrt, možeš zasaditi klematis. Za to ti treba kanta od najmanje 25 litara. Važno: kanta treba dobru drenažu (rupice za odvod ili sloj kamenčića na dnu lončanice). Kao biljka penjačica, klematis treba potporu odnosno nešto po čemu će se penjati. Ako nećeš zasaditi klematis uz ogradu, onda je pomoć za vitice itekako dobrodošla. Za sadnju u tegli postoje stožasti žičani poptpornji koji se kupuju u trgovinama vrtlarskom opremom - osigurat će ga biljka lijepo i ravnomjerno raste ukrug.

Ove biljke bi trebala posaditi u svibnju ako želiš da tvoja terasa bude šarena i ukusna cijelo ljeto

Pripazi na zalijevanje!

Klematisi su žedne biljke. Čak i ako ga sadiš u zemlju u vrtu treba pripaziti da mu je korijen u sjeni (ili pokriven malčem) da se nikad ne isuši. Mladu tek posađenu biljku treba redovito zalijevati. Sljedeće godine kad ojača zalijevanje možeš prorijediti. U tegli je biljka još u većoj opasnosti da se korijen isuši. Trebat će je zalijevazi većinu dana od svibnja do listopada. Pospi površinu kamenčićima, malčem ili pak zasadi neko drugo nisko bilje uz klematis koje će spriječiti isušivanje. Ni preko zime se ne smije korijen sasvim isušiti. U sezoni cvatnje klematis možeš dohranjivati uobičajenim tekućim gnojivom za biljke. 

Obrezivanje klematisa 

Obrezivanje klematisa ovisi o sorti. Ona koja cvate u rano proljeće obrezuje se nakon cvatnje u lipnju ili srpnju. Ako cvate u ljeto, obrezuješ tek prije prvog mraza. Klematis koji dvaput cvate obrezuje se u jesen/zimu, odnosno u studenom/prosincu. 

Koje biljke odgovaraju klematisu 

Pravi tim iz snova su ruže penjačice i klematis! Vizualno će ove dvije sorte djelovati čarobno, a i uvjeti za uzgoj su jednaki. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0