Life&style

Ako voliš gledati 'hororce' onda ne smiješ propustiti jedini horor festival u Hrvatskoj

  • U Sv. Filipu i Jakovu 6. i 7. svibnja održat će se peto izdanje Fjaka Film Festivala
  • Na ovoj pravoj poslastici za filmoljupce i ujedno jedinom horor festivalu u Hrvatskoj posjetitelje ove godine očekuje najbogatiji program dosad
  • Osim filmskog programa, prirema se i koncert benda Erotic Biljan and His Heretics

Fjaka Film Festival, jedini horor film festival u Hrvatskoj svoje će peto izdanje doživjeti 6. i 7. svibnja u prostorijama kina u Sv. Filipu i Jakovu, pored Biograda. 

Kroz klasike žanra, ovaj će festival, nastao prema ideji lokalne Udruge Super 8, tematski obraditi mračne posljedice napuštanja Zemlje te staru ljudsku težnju da promatra, razumije i osvoji svemir.

“Uzmimo za primjer film 'Alien' koji je na rasporedu prvi dan festivala. Kako god da doživimo radnju, svejedno ostaje bitna činjenica da je ovo jedan od prvih filmova, ako ne i prvi, gdje je žena glavni akcijski junak u filmu, što je rezultiralo oslobođenjem od rodnih stereotipa u filmskoj industriji. Uglavnom jedna jedinstvena prilika za pogledati ovako važan film na velikom platnu” rekao je Roko Vodopija, jedan od organizatora festivala te dodao kako je od samog početka umjetnosti, preko SF žanra u teoriji, i svemirske utrke druge polovice 20. stoljeća u praksi pa sve do aktualne komercijalizacije svemirskih letova, pogled čovječanstva uprt u zvijezde.

Kat Von D prodaje kuću za 15 milijuna dolara Možda vas zanima Tattoo majstorica prodaje kuću kao iz horor filmova za 15 milijuna dolara, a bazen je tek posebna priča Rubrika Life&style Life&style

Ljubitelji strave i užasa će imati priliku osim gledanja nekih od najpoznatijih filmova horor i SF žanra i predavanja dr. Zlatka Bukača, na kraju festivala uživo slušati i zagrebački garage rock bend Erotic Biljan and His Heretics. Festival će se nakon nekoliko vanjskih projekcija po drugi put održati u prostorijama kina u Sv. Filipu i Jakovu.

Udruga Super 8, mala skupina lokalnih entuzijasta, ljubitelja fotografije i filmofila, uz Fjaka Film Festival željeli su oživjeti mjesnu kino dvoranu, ali i ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, kao i revitalizirati običaj odlaska u kino.

 “Filmski festivali danas su relevantni jer povezuju umjetnost vizualnog, kojem smo u potpunosti izloženi na svim razinama života te poticanje socijalizacije i kohezije društva i zajednice, u razdoblju kada se naglašava individualnost i kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca. Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se po drugi put održava u novouređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu”, rekao je Vedran Eškinja, jedan od organizatora festivala. 

“Upravo zbog svih tih zanimljivih razloga pozivamo da pogledate klasike žanra koji se fokusiraju na mračnije posljedice napuštanja malog otočića Zemlje, posjetite izložbu starih horor plakata te uživate u svirci benda Erotic Biljan and His Heretics”, kažu organizatori.

U nastavku ti donosimo cijeli program Festivala:

Petak 6.5.

19:30 Otvorenje

20:00 Le voyage dans la lune (1902), 14 min., TV-G

20:15 Forbidden Planet (1956), 98 min., G

22:00 Alien (1979), 117 min., R

Subota 7.5.

19:00 Predavanje dr. Zlatko Bukač

19:30 Kratki film (22 min)

20:00 Sunshine (2007), 107 min., R

22:00 Koncert: Erotic Biljan and His Heretics (ZG)

Ulaz na sve događaje Fjaka Film Festivala je besplatan!

"Moja djeca su odrasla gledajući horor filmove, uživaju gledati kako glumim u njima, a ja u tome ne vidim problem" Možda vas zanima Mogu li se djeca uplašiti vlastite majke? "Glumica sam u horor filmovima i djeca me odmalena gledaju u tim ulogama" Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Fjaka Film Festival

Komentari 0