Life&style

Ako spadaš među žene s ovim oblikom tijela, bit ćeš zdravija i živjeti duže

• Može li tjelesna građa kod žena utjecati na tvoje zdravlje, odnosno hoće li biti bolje ili lošije?

• Prema najnovijim istraživanjima odgovor je - DA

• Otkrit ćemo ti koji oblik tijela je „zdraviji“ i zašto

Jabuka, kruška, pješčani sat, obrnuti trokut, četverokut... postoje različiti tipovi oblika tijela, ovih pet podjela je priznato. Ne možemo utjecati na to koji tip građe imamo – to određuju geni. Zbog toga je moguće da postoje određeni oblici tijela koji su više povezani s dobrim zdravljem od drugih. Istraživanje objavljeno u „European Hearth Journal“ pokazalo je da žene s određenom tjelesnom građom imaju bolje zdravlje od drugih…

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Više je oboljenja srca i krvožilnog sustava kod ovog tipa oblika tijela 

U istraživanju su znanstvenici proučavali 2683 žene nakon njihove menopauze i to više od 18 godina. Među njima bilo je 291 slučajeva oboljenja srca i krvožilnog sustava. Međutim, ni količina masnoće, a niti ukupni udio masnoće u tijelu nije bio presudan u tim slučajevima. Više se radilo o mjestima na kojima se sakupljala masnoća (čak i kod normalnog BMI-a). 

Možda vas zanima Znamo kako napraviti savršen večernji look za ljetne provode! Rubrika Beauty Beauty

Koji oblik je zdraviji? Jabuka protiv kruške

Žene s oblikom jabuke znatno češće pate od srčanih oboljenja ili moždanog udara. Razlog: kod tog tipa oblika tijela masnoća se sakuplja na području trbuha. Kod žena s oblikom kruške masnoća se sakuplja na nogama i kukovima - i mada vlasnice ovog oblika tijela vrlo često kukaju i bore se protiv veće guze i raskošnih bedara, zapravo mogu biti sretne. To ne ugrožava njihovo zdravlje kao širi struk. Rezultat istraživanja jasno je pokazao da masnoća na trbuhu u starijoj dobi predstavlja veliki zdravstveni rizik. „Nažalost, ne znamo kako masnoću sa trbuha prebaciti na noge – na to utječe genetika“, kaže dr. Qibin Qi, profesor na Koledžu Albert Einstein i voditelj istraživanja.

Naravno, ne treba se pomiriti s genetikom zaključivši da tu ništa ne možemo. I protiv sala na trbuhu se možemo boriti prvenstveno prehranom; ako ne dijetom, a ono barem izbjegavanjem namirnica koje sabotiraju ravan trbuh, a zatim i vježbanjem. Ako je u pitanju zdravlje, bit ćemo posebno motivirane, zar ne?

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0