Life&style

Ako imaš psa, obavezno ga podragaj prije nego napustiš svoj dom. Evo zašto je to važno

  • I mala gesta može činiti veliku razliku, a upravo to pokazuje i znanstvena spoznaja koju ti donosimo u nastavku
  • Veterinari su otkrili kako maženje ljubimca prije tvog napuštanja doma može pomoći umanjiti njegov stres zbog napuštanja
  • Provedeni eksperiment potvrdio je kako su psi koji su bili maženi prije odlaska njihovih vlasnika znatno mirnijeg ponašanja

Svakom vlasniku pasa dobro je poznat tužni pogled koji mu je njegov ljubimac sklon uputiti kada ga ostavlja za sobom prilikom izlaska iz kuće ili stana. "Ali molim te, možemo li se maziti još pet minuta?", kao da u tom trenutku govore te velike pseće oči. I koliko god nam to teško pada, posao ne čeka nikoga te se s tugom u srcu moramo privremeno odvojiti od svog četveronožnog prijatelja. No, idući put prije napuštanja doma obavezno podragaj svog ljubimca.

Možda vas zanima 5 načina pomoću kojih ćeš svaki mjesec uštedjeti više novca Rubrika Life&style Life&style

Prema istraživanjima, kratko maženje s našim ljubimcima trenutak prije nego što prođemo kroz vrata pomaže u održavanju njihove smirenosti za vrijeme našeg izostanka. Veterinarska studija objavljena u znanstvenom časopisu 'Journal of Veterinary Behavior' pokazala je da nježno maženje psa prije napuštanja kuće pozitivno utječe na njegovo zdravlje i umanjuje pojavu stresa zbog napuštanja.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

 

U pilot studiji istraživači su pse podijelili u dvije kategorije. U grupi maženja vlasnici su minutu gladili svoje pse prije nego što su otišli i ostavili ih s eksperimentatorom, dok su vlasnici u neutralnom stanju minutu ignorirali svog psa prije izlaska. Vlasnika nije bilo ukupno tri minute u oba slučaja.

Možda vas zanima Pomozite svom ljubimcu! 5 savjeta kako ublažiti psu stres za Staru godinu Rubrika Life&style Life&style

Znanstvenici su pratili ponašanje pasa dok vlasnika nije bilo, mjerili su otkucaje srca prije i nakon razdvajanja te su primijetili pojačano slinjenje životinja nakon odlaska njihovih vlasnika. Iako niti jedan pas nije bio pod velikim stresom, uočeno je da su životinje iz obje skupine provele gotovo polovicu vremena tražeći svoje vlasnike.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Ovo je 10 najneposlušnijih pasmina pasa - imaš li (ne)sreću da si vlasnica takvoga? Rubrika Life&style Life&style

Međutim, ključna razlika između skupina bila je u tome što su psi koji su bili maženi prije nego što su ostavljeni pokazivali mirnije ponašanje kad su im vlasnici nedostajali i imali su niži puls nakon ponovnog okupljanja u odnosu na pse u neutralnom stanju.

Istraživači zaključuju da ovu temu treba dodatno proučiti, ali u spomenutom članku napominju kako nalazi sugeriraju "da maženje psa prije kratkog odvajanja od vlasnika može imati pozitivan učinak, čineći psa mirnijim tijekom samog odvajanja."

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 


 
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0