Life&style

5 načina pomoću kojih ćeš svaki mjesec uštedjeti više novca

  • Imaš osjećaj da nikad ne možeš na zelenu granu s novcem? 
  • Koliko god se trudiš, na kraju mjeseca opet nemaš ništa "sa strane" što bi stavila u štednju?
  • Nekoliko je načina da uštediš više i to na "bezbolan" način, evo kako

Jedan od najvećih financijskih problema mnogih svakako je štednja pa je vječito pitanje koje si znamo postaviti "Kako da sljedeći mjesec uštedim više?". Uz stanarinu, režije, hranu i potrepštine za kućanstvo, djecu, a možda i kredit, nije lako uštedjeti značajniju svotu svakog mjeseca. Često su problem i impulzivne kupnje kojoj smo mi žene itekako sklone. Zato ti u nastavku donosimo nekoliko načina na koje možeš uštedjeti više baš svakog mjeseca, ali trebaš se potruditi i biti ustrajna u svojoj odluci. 

Prestani naručivati hranu 

Da, to znači da zapravo moraš kuhati sama. Znamo da je najlakše za gablec na poslu naručiti nešto iz obližnjeg restorana ili doći doma i zvrcnuti omiljenu pizzeriju - taman dok se ti presvučeš u udobnu trenirku i skuhaš si kavu, pizza će stići, a ti imaš ručak/večeru bez muke i bez suđa u sudoperu. Ali upravo tako nikad nećeš uštedjeti. Iako se ne čini mnogo "tu i tamo" počastiti se gablecom ili večerom, ali ako je i samo dva puta tjedno, na kraju mjeseca to će biti iznos od nekoliko stotina kuna.

Mnogo je isplativije kuhati kod kuće - ako ne voliš kuhati ili nemaš dovoljno vremena za to, odredi jedan ili dva dana u tjednu kad ćeš skuhati nekoliko jela unaprijed te ih zamrzni. Tako ćeš na kuhanje "izgubiti dan ili dva", a imat ćeš obroke za cijeli tjedan koje ćeš po potrebi vaditi iz zamrzivača i podgrijati. Osim toga, na Internetu uvijek možeš pronaći i razne recepte jela koja su brzo gotova i koja ti neće oduzeti više od pola sata. Usto, kad kupuješ voće i povrće imaj na umu da je najisplativije kupovati ono sezonsko

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Preveniraj impulzivne kupnje

Vidiš nešto na popustu pa se lako "predaš" varci da zapravo tako štediš. A istina je da ti nisu trebala dva pudera u ovom trenutku, niti dvije praktički iste nijanse ruža, a bome niti te cipele jer slične već "skupljaju prašinu" u tvom ormaru. Ali popust je, pa ti je lakše i tako se sama sebi opravdavaš. Teško je odoljeti impulzivnoj kupnji kad ti nešto zapne za oko ili ti zatitra srce, osobito onda kad u trgovinama "vrišti" AKCIJA! No upravo je to jedan od najvećih razloga zbog kojeg je tvoj bankovni račun na kraju mjeseca siromašan.

Kako bi donekle prevenirala takvu kupnju, odredi si mjesečni budžet koji smiješ potrošiti na nešto što te veseli i nije nužno, ali čvrsto se drži te odluke. Ako si ovisnica o kozmetici i voliš isprobavati nove proizvode, dobar način da preveniraš impulzivnu kupnju je pretplata na neki od mnogih "boxeva" s kozmetikom. Isplativije je, a zadovoljit ćeš potrebu za novitetima te ćeš biti manje sklona impulzivnoj kupnji kad znaš da će ti svaki mjesec stići nešto novo na adresu. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Iskoristi dostupne pogodnosti

Mnoge trgovine imaju loyalty kartice s kojima skupljaš bodove za uštedu ili pak plaćaš određene proizvode jeftinije - budi pametna i iskoristi sve pogodnosti koje su ti dostupne, jer kuna po kuna i na kraju mjeseca sigurno ćeš uštedjeti nekoliko stotina, osobito na hrani te kućanskim i higijenskim potrepštinama. Zato sljedeći put kad ideš u nabavku, obavezno provjeri imaš li sve loyalty kartice u novčaniku kako se ne bi opet dogodilo da kažeš "joj, ostala mi je doma" kad te blagajnica pita imaš li njihovu karticu.

Osim toga, važno je i u kojoj si banci jer, primjerice Zaba ima mnogo super pogodnosti uz plaćanje Mastercard karticama na koje bi trebala "baciti oko", a jedna od njih je i MultiPlusCard program nagrađivanja u kojem skupljaš dodatne bonus kune ako plaćaš Zabinim Mastercard karticama koje potom možeš iskoristiti za plaćanje kod određenih partnera programa. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Stavi dio plaće na stranu

Ovaj način je teži, ali ujedno je i najučinkovitiji. Idealno bi bilo kad bi mogla odvojiti 10% od svake plaće, ali ako ti troškovi to ne dozvoljavaju, odvoji onoliko koliko možeš. Dogovori automatsku štednju sa svojom bankom kako bi ti svaki mjesec određen iznos "skinuli" s računa i prebacili u štednju ili sama izdvoji dio plaće i zaboravi na njega - tretiraj ga kao da ne postoji. Naime, ako samo "nastojiš" štedjeti bez nekog konkretnog plana, teško ćeš uštedjeti onoliko koliko bi htjela. Ako nemaš plan i cilj koji želiš dostići, uvijek ćeš naći neki razlog da potrošiš plaću, a na kraju mjeseca ćeš se opet lupati po glavi. Bez plana kojeg ćeš se držati i cilja koji želiš dostići mnogo je teže štedjeti. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Plaćaj na rate pametno

Plaćanje na rate ne služi tome da si priuštiš nešto za što "nikad" nećeš imati novca ili nešto što si zapravo uopće ne možeš priuštiti u ovom trenutku. Rate su tu da bi se njima služilo pametno, a to znači da si olakšaš onda kad ti iskrsne neki trošak na koji nisi računala. Primjerice, kupuješ li nešto skuplje, odnosno nešto što se ne kupuje "svako malo" kao što su mobitel, laptop, perilica rublja i slično, i znaš da će ti to biti poveći trošak taj mjesec, plati na rate, ali nemoj to shvaćati olako. Kako bi bila sigurna da takvo "trošenje" neće progutati tvoju plaću narednih 6 do 12 mjeseci, drži se pravila da najprije otplatiš jedno prije nego kupiš nešto drugo. Dakle, dok ne otplatiš tu "veš mašinu" ili novi mobitel, ne plaćaš na rate ništa drugo. Usto, informiraj se o Zabinoj ponudi plaćanja na rate Mastercard karticama bez kamata - to je svakako najbolja opcija plaćanja na rate i isplati se iskoristiti. 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

 

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0