Life&style

Evo koliko su doista slični psi i njihove vlasnice i vlasnici i zašto je to tako

  • Kad se vidi vlasnike sa svojim psima, često se primijete sličnosti u njihovom ponašanju i izgled
  • Stara izreka kaže: kakav gazda, takav pas!
  • Međutim, je li doista istina da pas i čovjek tijekom vremena postaju sve sličniji i sličniji?

Taj fenomen nije ništa novo, ali se zadnje vrijeme njime sve više bavi znanost. Dakle, postavlja se pitanje: izgledam li doista poput svog psa?

Jednom je to ista „frizura“, drugi puta „tjelesna građa“, a ako su još slične boje kosa i krzno, klišej da su vlasnik i pas slični već je ispunjen. Međutim, prema istraživanju Williamsa J. Chopicka, socijalnog psihologa sa Sveučilišta Michigan State, to je doista klišej. Pas i čovjek nisu si slični prema izgledu, nego prema karakteru. Otkrio je da vrlo odlučna osoba ima četveronožnog ljubimca koji je aktivniji i življi od psa kojem je vlasnik manje odlučna osoba. Ako je vlasnik opušteniji, također je takav i njegov ljubimac. S druge strane, neurotična osoba često ima plašljivog psa.

Isto i isto se rado udružuje

Hm, odakle onda ta sličnost? Chopickova hipoteza za to je sljedeća: „Djelomično je to zbog psa kojeg odabiremo, a djelomično zbog toga kakve karakteristike pas sam razvije.“ Ta se izjava može usporediti s istraživanjem koje je provedeno na Sveučilištu California u San Diegu. Tamo su znanstvenici otkrili da vlasnici radije odabiru pse koji su im slični – svejedno je li riječ o osobnosti ili izgledu. Dakle, može se reći da čovjek pri odabiru psa, slično kao i pri odabiru partnera, polazi od simpatije, jednakih „interesa“ i karakteristika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When they say the dog looks like their owner 👆👆🤪 #dogownerissues #dogownerlookalike

A post shared by BarnyDuPlessis Artist (@inkedbymruniverse) on

Možda vas zanima Psi više slušaju žene i bolje se razumiju s njima, otkrila su istraživanja Rubrika Life&style Life&style

Tko se kome prilagodi?

Psi i ljudi prilagode se u pogledu ponašanja s vremenom. To znači da tražimo psa koji odgovara našem načinu života te treningom i svakodnevnom interakcijom oblikujemo to ponašanje. „Kad se nešto promijeni u našem životu, to osjeti i pas“, kaže Chopik. To je poput pitanja o kokoši i jajetu. Oblikuje li čovjek osobnost psa ili odabiremo psa prema njegovoj osobnosti? Svejedno koji je odgovor, pas ostaje najbolji čovjekov prijatelj te obogaćuje naš život.

Dakle, sličnost vanjskog izgleda je slučajnost, a to nam dokazuje i britanski fotograf Gerrard Gethings. U svom projektu inscenira parove čovjek-životinja. Dakle, ne radi se o psima i njihovim vlasnicima, nego je Gethings najprije fotografirao pse, a zatim je tražio odgovarajuće ljude. Rezultat će svakome izmamiti osmijeh na lice.

 

Možda vas zanima Znanost je konačno potvrdila: Evo kako psi mogu prepoznati zločestog čovjeka Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

One of my favourite couples from the game. #doyoulooklikeyourdog @laurencekingpub

A post shared by Gerrard Gethings (@gezgethings) on

 

Photo: None

Komentari 0