- Za većinu ljudi su kolačići dio božićne sezone, poput ukrasa za bor, kuhanog vina i darova
- Naravno, domaći kolačići obično imaju stotinu puta bolji okus od kupovnih
- Postoji bezbroj recepata, a proces pripreme često zahtijeva malo više pažnje, stoga donosimo najčešće pogreške koje nam se dogode pri pečenju kolačića te kako ih izbjeći
Božićno vrijeme savršena je prilika za kreativnost u kuhinji i pečenje maštovitih ukusnih kolačića. Međutim, kod pečenja se lako mogu dogoditi pogreške koje pokvare rezultat. Pečenje kolačića podložno je raznim pogreškama, osobito za početnike - nedovoljno pečeni, zagorjeli ili tijesto koje se „raspadne“, čisto da spomenemo nekoliko primjera. Srećom, svi ovi problemi mogu se lako spriječiti. Evo popisa najčešćih pogrešaka pri pečenju kolačića – i kako ih izbjeći.
1. Nedovoljno vremena da tijesto "odmori"
Mnogi recepti za kolačiće zahtijevaju da se tijesto odmori odnosno odstoji prije valjanja i pečenja. To pomaže da tijesto postane čvršće i s njim se lakše radi. Ako preskočiš ili skratiš ovaj korak, riskiraš da tijesto bude premekano i da se lijepi prilikom valjanja ili oblikovanja. Stoga planiraj dovoljno vremena da tijesto odstoji u hladnjaku barem 30 minuta.
2. Koristi se pogrešna količina brašna
Uobičajena pogreška pri pečenju kolačića je korištenje pogrešne količine brašna. Prilikom mjerenja brašna pazi da ga ne utisneš prejako u mjernu posudu. Točno vaganje sastojaka je jako važno, jer previše brašna može učiniti tijesto suhim i mrvičastim, dok će premalo brašna rezultirati ljepljivim tijestom. Stoga uvijek koristi točnu količinu iz recepta i pazi da važeš brašno dok je rastresito.
3. Nepravilno miješanje šećera i masnoće
Za savršeno tijesto za kekse važno je da su šećer i masnoća (maslac ili margarin) pravilno pomiješani. Kada ti sastojci nisu dobro povezani, često nastaju nekompaktna tijesta i kolačići mogu biti ili prečvrsti ili prelomljivi. Pazi da maslac bude mekan, ali ne previše tekuć, a i dobro pomiješaj šećer i maslac dok ne dobiješ homogenu smjesu.
4. Pretjerano posipanje brašnom radne površine
Može biti primamljivo posuti radnu površinu s puno brašna za rad na tijestu. Ali, to može uzrokovati da kolačići postanu presuhi i izgube svoj oblik tijekom pečenja. Koristi samo onoliko brašna koliko je potrebno da se tijesto ne lijepi i pažljivo razvaljaj tijesto. Alternativno možeš koristiti i papir za pečenje kako bi lakše razvaljala tijesto.
5. Pečenje na previsokoj temperaturi
Ako je temperatura pečenja previsoka, kolačići će izvana zagorjeti, a iznutra neće biti do kraja pečeni. Obavezno provjeri temperaturu u pećnici i pridržavaj se recepta. U većini slučajeva pećnica bi trebala biti prethodno zagrijana na oko 170 do 180 stupnjeva. Ako pečeš više limova kolačića odjednom, provjeri je li pećnica ravnomjerno zagrijana i zamijeni limove ako je potrebno.
6. Staviti kolačiće preblizu jedan drugom
Uobičajena pogreška pri pečenju kolačića je slaganje kolačića preblizu jedan drugome na lim za pečenje. Kolačići se prilikom pečenja šire, a ako su preblizu jedan drugome, mogu se međusobno zalijepiti. Ostavi dovoljno prostora između kolačića kako bi se mogli ravnomjerno rasporediti, a da ne smetaju jedni drugima.
7. Sastojci nisu na sobnoj temperaturi
Osobito kod pripreme prhkog tijesta ili kolačića s maslacem važno je da maslac, jaja i ostali sastojci budu sobne temperature. Hladne sastojke teško je miješati te rezultiraju tijestom koje može pucati prilikom valjanja i oblikovanja. Prethodno ostavi sastojke da kratko odstoje na sobnoj temperaturi kako bi postigla optimalne rezultate.
8. Pečenje različitih tijesta istovremeno
Ako želiš ispeći različite vrste kolačića, bolje je peći ih jedan za drugim, nego da u isto vrijeme stavljaš različita tijesta na pladanj. Različite vrste tijesta često imaju različita vremena pečenja i teško ih je savršeno ispeći u samo jednoj seriji.
9. Ne dopustiti da se kolačići ohlade
Premda je primamljivo odmah uživati u svježe pečenim kolačićima, budi strpljiva. Neposredno nakon pečenja kolačići su često premekani i krhki. Pusti ih da se potpuno ohlade na kuhinjskoj rešetki prije spremanja ili ukrašavanja. U suprotnom bi se mogli raspasti, izgubiti oblik, ne prihvatiti ukrase kako treba ili se brzo pokvariti zbog vlage koja zbog vrućine nastane u kutijama.
Pečenje kolačića zahtijeva malo strpljenja i brige, ali uz ove savjete i malo prakse, gotovo uvijek možeš napraviti savršene kolačiće!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.