Life&style

9 biljaka na koje možemo skroz zaboraviti dok smo na godišnjem i svejedno će nas dočekati u dobrom stanju

  • Kada odlazimo na godišnji odmor ili zbog bilo čega drugoga iz našeg doma izbivamo više od nekoliko dana, jedna od stavki za koju se moramo pobrinuti su - biljke
  • Bilo da se radi o onima koje imamo na balkonu ili terasi ili pak onima u stanu, važno ih je redovno zalijevati
  • No, neke biljke ipak ne trebaju baš toliko vode i konstantnu pažnju pa se, kada nas dugo nema kod kuće, ne moramo niti malo brinuti hoće li se ikoja osušiti ili uvenuti
  • Pročitaj također: 5 biljaka koje u dom privlače ljubav i strast, a neke utječu i na dugotrajnost veze!

Sezona godišnjih odmora počinje i svi jedva čekamo na nekoliko dana, a možda čak i tjedana, otići iz svog mjesta i ne razmišljati ni o čemu. Jedna od stvari oko kojih se, također, ne želimo brinuti dok nas nema kod kuće su i biljke, odnosno budu li uvenule dok nas nema, možemo li se osloniti na nekoga da ih zalijeva i slično. 

Upravo zato, idealno je imati one biljke koje, osim što su lijepe, po svojoj prirodi ne zahtijevaju puno vode i bez nje mogu provesti i po nekoliko tjedana bez da uvenu. Srećom, takvih biljaka ima mnoštvo, a mi smo izdvojili njih devet koje nas sigurno neće iznevjeriti. 

Zamija

Zamija je biljka s visokom stabljikom koju krasi mnoštvo tamno zelenih, gumenastih listova i najviše voli kada ju se ostavi na miru. Zamija će najbolje napredovati u okruženju s umjerenom svjetlosti, ali i bez problema može preživjeti i u tamnijim prostorima. Također, potrebno joj je malo vode i zapravo preferira da joj je tlo suho pa je umjereno zalijevanje jednom mjesečno sasvim dovoljno. 

 | Autor: Unsplash/Kadarius Seegars Unsplash/Kadarius Seegars Foto: Unsplash/Kadarius Seegars

Sukulenti 

Sukulenti su poznati po svojim debelim, mesnatim listovima koji nalikuju kaktusima. Upravo u tim listovima, sukulenti skladište vodu koja im je potrebna za napredovanje pa im zapravo nije toliko važno da ih se redovno zalijeva niti im je potrebno previše vode. Ako sukulente imaš u zatvorenom prostoru, baš ništa im se neće dogoditi ako ih zaliješ svaka dva ili tri tjedna, odnosno kada prvi centimetar zemlje bude suh.

 | Autor: Unsplash/Chloe Chandler Unsplash/Chloe Chandler Foto: Unsplash/Chloe Chandler

Ako sukulente imaš na otvorenom, tek tada se o njima ne moraš brinuti jer su im povremene ljetne kiše sasvim dovoljne za napredovanje i bez problema će podnijeti izravno sunce i suho tlo. 

Zračna biljka 

Zračna biljka vlagu i nutrijente koji su joj potrebni za rast ne crpi iz tla pa joj ono nije niti potrebno već se ova biljka jednostavno drži u ukrasnoj posudi bez ičega ili pričvršćena za granu ili koru neke druge, drvenaste biljke. Stoga, ako imaš ovu biljku samo ju, prije nego što odeš, dobro namoči u vodi i ostavi okrenutu naopako da se prosuši kako unutrašnjost ne bi istrunula.  

 | Autor: Unsplash/Feey Unsplash/Feey Foto: Unsplash/Feey

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac je biljka koja zahtijeva jako malo brige i odlična je za one kojima briga o biljkama baš i nije jača strana. Preferira umjerenu, indirektnu svjetlost, ali i tamniji, sjenoviti prostori nisu nikakav problem za ovu biljku. Kada je riječ o zalijevanju, nije mu potrebno često zalijevanje i zapravo je, prije ponovnog zalijevanja najbolje pričekati da se tlo gotovo u potpunosti osuši. Stoga, ovaj ti puzavac ne mora biti nikakva briga kada si na godišnjem. 

 | Autor: Unsplash/Gryffyn_m Unsplash/Gryffyn_m Foto: Unsplash/Gryffyn_m

Slonova noga 

Slonova noga potiče iz Meksika koji je poznat po visokim temperaturama pa je samim time ova biljka navikla rasti i napredovati u jako toplim uvjetima s vrlo malo vlage u tlu. Stoga, ovu je biljku potrebno rijetko zalijevati, odnosno to bi najbolje bilo napraviti kada tlo postane već poprilično suho i na način da teglu na kratko potopimo u vodu pa ostavimo da višak vode oteče.

Zato je jako važno da je ova biljka posađena u dobro drenirano tlo, odnosno da se u zemlji nalazi jedan sloj kamenčića, a da tegla ima rupe na dnu. 

 | Autor: Instagram @zestedlemon Instagram @zestedlemon Foto: Instagram @zestedlemon

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik je idealna biljka ako smo zaboravljivi ili ako nas dugo nema kod kuće jer zaista može pretrpjeti razne uvjete. Možemo ju držati na različitim razinama svjetlosti osim na izravnom suncu kako joj se ne bi oštetili listovi, a najviše nam se sviđa to što ne zahtijeva previše vode pa oko toga nemamo puno brige.

Svekrvin jezik dovoljno je zaliti otprilike svaka dva tjedna ili kada se prvi sloj zemlje osuši, ali neće joj se ništa dogoditi niti ako ju, jer nas nema kod kuće, zalijemo jednom u mjesecu. 

 | Autor: Unsplash/Kelly Sikkema Unsplash/Kelly Sikkema Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Begonija

Begonija je također odlična biljka oko koje se nećemo puno brinuti jer ju je potrebno zaliti tek s vremena na vrijeme, odnosno kada se tlo osuši gotovo u potpunosti što, ovisno o veličini tegle, može biti i nakon dva ili tri tjedna. U nešto hladnijim mjesecima, zalijevanje treba biti još rjeđe. 

 | Autor: Unsplah/Gabriella Clare Marino Unsplah/Gabriella Clare Marino Foto: Unsplah/Gabriella Clare Marino

Aglaonema

Baš kao i ostale biljke s ovog popisa, aglaonema uopće nije zahtjevna i podnosi razne uvjete poput slabe razine svjetlosti, odnosno sjene i polusjene, a nije niti ljubiteljica pretjeranog zalijevanja. Prije nego li aglaonemu ponovno zalijemo, potrebno je pričekati neko vrijeme da se tlo osuši, a bez problema će preživjeti i nekoliko dana u potpuno suhom tlu. 

 | Autor: Unsplash/Feey Unsplash/Feey Foto: Unsplash/Feey

Ukrasni kukuruz 

Ukrasni kukuruz smatra se gotovo neuništivom biljkom jer rijetko koja biljka može preživjeti uvijete kao ova. Naime, ukrasni kukuruz može podnijeti velike razlike u temperaturi, nije mu važno koliko svjetlosti dobiva (osim da nije u potpunom mraku), a neredovito zalijevanje neće niti osjetiti. Također, baš ništa mu se neće dogoditi ako nekoliko dana provede i u prilično suhom tlu. 

 | Autor: Instagram @patchplants Instagram @patchplants Foto: Instagram @patchplants

Photo: Unsplash/Minh Pham

Komentari 0