- Važno je prihranjivati sobne biljke, jer to im hranjive tvari trebaju za puni rast i napredovanje tijekom cijele godine
- Gnojidba sobnih biljaka uopće ne mora biti skupa i komplicirana
- Evo nekoliko jednostavnih i prirodnih načina kako možeš gnojiti svoje sobne biljke bez prevelikog troška
Gnojidba ili dohrana sobnih biljaka nikada nisu bile lakše ili pristupačnije. Ako se ne možeš odlučiti između tekućeg gnojiva za biljke ili si sumnjičava prema granuliranom gnojivu, isprobaj organsko ili prirodno gnojivo! Pitaš se kakvo je to organsko gnojivo? Pa, organsko gnojivo je biljna hrana napravljena od prirodnog organskog materijala. Ne moraš čak ni napustiti svoj dom kako bi ga nabavila. U ovom slučaju koristi se organski materijal koji možeš pronaći u svojoj kuhinji! Otpad iz kućanstva, poput ljuski jaja, rižine vode, kave, vode od krumpira i kora banane savršen su ekološki prihvatljiv i pristupačan način hranjenja sobnih biljaka! Evo pet najboljih organskih gnojiva koje možeš pronaći u svojoj kuhinji te kako ih koristiti sa svojim sobnim biljkama, ali i u vrtu.
Ljuske od jaja
Sačuvaj ljuske od jaja, jer sušene ljuske od jaja dodaju dušik, fosfor i kalcij u tlo. Očisti i osuši ljuske od jaja nakon što od jaja napraviš nešto fino. Samelji sušene ljuske od jaja u blenderu. Ako nemaš blender, jednostavno ih stavi u plastičnu vrećicu i zgnječi šakama ili valjkom za tijesto.
Zatim možeš dodati mljevene ljuske na vrh zemlje ili napraviti „čaj“ za gnojenje od ljuski jaja. Jednostavno stavi mljevene ljuske od jaja u staklenku prokuhane vode i ostavi da odstoji 24 sata. Zatim to koristi za zalijevanje biljaka!
Foto: Unsplash/Daiga Ellaby
Voda od riže
Ako ne pereš rižu prije kuhanja, doista bi trebala... a zatim sačuvaj vodu za svoje sobne biljke! Pranje riže uzrokuje ispiranje hranjivih tvari i škroba u vodu stvarajući izvrsno blago gnojivo koje čak može zamijeniti NPK gnojiva. Obavezno pusti da se voda ohladi prije zalijevanja biljaka.
Kava
Talog kave i kuhana kava izvrsni su načini da tvoje biljke budu sretne i zdrave! Talog kave bogat je dušikom i dobar je za lisnato bilje, dok kuhana kava sadrži kalij i magnezij. Treba znati da bi se kava trebala koristiti za biljke koje mogu podnijeti kisele uvjete poput paprati, aloe i ruža.
Kako bi koristila talog kave kao gnojivo za biljke, jednostavno skuhaj šalicu kave i pusti da se talog osuši. To je važno, jer mokri talog može uzrokovati gljivice. Zatim pospi po tlu. Toliko je jednostavno!
Kako bi koristila kuhanu kavu kao gnojivo, sačuvaj preostalu kavu (bez vrhnja i šećera). Razrijedi kavu s malo vode. Zatim zalij biljke koje vole kiselo.
Voda od kuhanja krumpira
Sačuvaj vodu od krumpira nakon što ga skuhaš. Cvijeće i povrće vole škrob iz krumpira i bit će ti zahvalni na tome. Jednostavno skuhaj krumpir (pazi da ne koristiš slanu vodu) i sačuvaj vodu! Ostavi da se ohladi i ujutro zalij time biljke. Recikliraš vodu i osiguravaš hranjive tvari koje su tvojim biljkama potrebne za rast!
Foto: Unsplash/Getty Images
Kora od banane
Kora od banane puna je kalija i savršeno je organsko gnojivo s postupnim otpuštanjem! Kako bi je koristila kao prirodno gnojivo, možeš je položiti izravno na tlo, izrezati na manje komadiće i pomiješati sa zemljom.
Ili možeš napraviti prirodno tekuće gnojivo s njima. Za pripremu gnojiva od kore banane jednostavno napuni staklenku vodom, stavi koru od banane unutra i ostavi je na prozorskoj dasci 48 sati. Obavezno provjeravaj staklenku s bananama da kore budu prekrivene vodom. Ako kore nisu potpuno potopljene, mogle bi se upljesniviti i uništiti gnojivo. Baci na kraju kore (ili ih baci u kompost) i zatim zalij biljke gnojivom od kore banane.
Drugi način korištenja kore od banane sa sobnim biljkama jest praha za gnojivo od kore banane. Dakle, uzmi kore od banane i stavi ih na lim za pečenje. Zatim ih možeš ili ostaviti na suncu jedan dan ili peći u pećnici na 50-70 stupnjeva nekoliko sati. Kore trebaju postati crne i hrskave. Kad saviješ koru na pola, mora puknuti. Ako se kora savije i ne slomi, još uvijek ima previše vlage u sebi i treba joj više vremena. Ako ostaviš vlagu u korama, one će se upljesniviti, a to ne želiš.
Foto: Unsplash/Julia
Nakon što dobiješ hrskave kore, izmiksaj ih u blenderu ili multipraktiku da dobiješ fini prah! Zatim jednostavno pospi žličicu po zemlji i zalij kao i obično. Tvoje će biljke to obožavati!
Ponekad nema potrebe za kupnjom skupih gnojiva kada možeš napraviti prirodno organsko gnojivo od kuhinjskih ostataka. Tko ne voli pomagati planetu i istovremeno pomoći svojim biljkama?
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.