- S dolaskom toplijih dana naši balkoni, terase i vrtovi doslovno su procvali
- A pelargonije su definitivno jedna od najpopularnijih biljka za balkone ili vrtove
- Otkrit ćemo ti koji kuhinjski sastojci pomažu pelargonijama da dobro rastu, produžuju cvjetanje i jačaju biljku
Neki hobi vrtlari imaju izuzetno lijepo cvijeće u svojim vrtovima ili na balkonima. Kako im to uspijeva, pitaš se? S jednostavnim trikom: uz pomoć prirodnog gnojiva. Još je jedna dobra vijest da mnoga od ovih prirodnih gnojiva možeš pronaći čak i u vlastitom hladnjaku.
Otkrit ćemo ti tri jednostavna savjeta za osiguravanje bujnog cvjetanja pelargonija bez upotrebe ikakvih kemikalija.
Mlijeko opskrbljuje pelargonije kalcijem
Mlijeko nije dobro samo za nas, nego i za naše biljke! Ovaj jednostavan napitak opskrbljuje pelargonije kalcijem i drugim vrijednim hranjivim tvarima bitnima za rast. Za optimalno gnojenje pelargonija mlijekom slijedi ove jednostavne korake:
1. Pripremi smjesu: Uzmi litru mlijeka i pomiješaj je s tri do četiri litre vode.
2. Zalijevanje: Koristi ovu mješavinu mlijeka i vode jednom mjesečno za zalijevanje pelargonija. Pazi da ravnomjerno navlažiš tlo kako bi sve hranjive tvari bile ravnomjerno raspoređene.
3. Promatraj: Pažljivo promatraj svoje biljke. Ako listovi rastu zdravo i snažno, sve si učinila ispravno. Ako primijetiš bilo kakve promjene, smanji količinu ili učestalost gnojidbe.
Foto: Unsplash/Pelargoniums for Europe
Pekarski kvasac produžuje cvjetanje pelargonija
Još jedna tajna za bujne pelargonije dolazi iz kuhinje: pekarski kvasac. Potiče stvaranje pupova i produžuje razdoblje cvatnje pelargonija. Pomiješaj 10 g suhog kvasca sa 10 litara vode i prstohvatom šećera. Koristi ovu smjesu jednom mjesečno u proljeće.
Kora od banane je dodatni izvor hranjivih tvari
Kora ovog tropskog voća također je pravo čudotvorno sredstvo. Prepuna je magnezija, kalija i fosfora, ali siromašna dušikom, te je savršena kao dodatno gnojivo. Osuši kore od banane i samelji ih u prah. Pomiješaj ih s vodom i epsomitom - i gledajte kako će tvoje biljke zasjati.
Foto: Unsplash/Charlotte Cowell
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.