Life&style
Kako koristiti cimet u vrtu

Nekad je bio skupocjen začin, a sad nam pomaže i u vrtlarenju. 3 razloga zašto je cimet dobar za cvijeće

  • Podsjeća li te cimet samo na kolačiće, kuhano vino i švedske rolice? 
  • Ovaj začin može puno više od dodavanja arome jelima - na primjer, koristan je i u vrtu
  • Otkrit ćemo ti za što je sve cimet dobar u tvom vrtu

Cimet nije samo jedan od najpopularnijih mirisnih začina u kuhinji -  također je iznenađujuće koristan u domu, pa čak i u vrtu. Osim slatkog, pikantnog okusa i ugodnog mirisa, cimet je također prirodno rješenje za neke od najčešćih problema u vrtu - bez dodavanja ikakvih kemikalija ili puno truda!

Cimet u vrtu? Kako začin pomaže kod uobičajenih problema

1. Cimet kao prirodni repelent protiv štetočina

Cimet je izvrstan kako bi podalje od tvog vrta zadržao neželjene životinje poput miševa i štakora. Ako se cimet u prahu posipa oko biljaka, stvara prirodnu barijeru, jer intenzivan miris odbija mnoge životinje. Čak i manji štetnici poput mrava, komaraca, grinja, lisnih uši, voćnih mušica i osa mogu se otjerati cimetom. Najbolje je da koristiš začin tako da napraviš barijeru oko biljaka koje želiš zaštititi, čime ćeš spriječiti napad neželjenih posjetitelja vrta. 

 | Autor: Unsplash/Rens D Unsplash/Rens D Foto: Unsplash/Rens D

2. Cimet kao prirodni fungicid

Gljivične bolesti poput plijesni i hrđe na biljkama mogu se kontrolirati cimetom. Na primjer, cimet u prahu može se posipati po tlu oko biljaka tijekom visoke vlažnosti kako bi se spriječio rast plijesni i gljivica. Sprej od cimeta, napravljen kuhanjem praha cimeta u vodi, može pomoći ako ga poprskaš po dijelovima biljaka pogođenih hrđom ili sličnim bolestima. Ima dezinfekcijski učinak i tako pomaže u kontroli bolesti.

Možda vas zanima Uz lavandu i ružmarin, i ovih će 10 biljka otjerati komarce. Još ih stigneš posaditi na terasu Rubrika Life&style Life&style

3. Cimet kao gnojivo za reznice

Cimet također može potaknuti rast korijena reznica. Pomiješan sa zemljom ili utrljan izravno na mjesto reza, pomaže u zacjeljivanju „rane“ i stvaranju korijena. Međutim, ne treba pretjerivati s cimetom, jer previše cimeta šteti tlu, a lagani prah lako se ispire kišom. Međutim, za ciljanu upotrebu na biljkama u lončanicama, cimet je vrlo koristan - i miriše božanstveno!

 | Autor: Unsplash/Eugenia Pankiv Unsplash/Eugenia Pankiv Foto: Unsplash/Eugenia Pankiv

Možda vas zanima Kako zalijevati lavandu? Dugo će cvasti i još bolje mirisati ako izbjegneš ovu čestu pogrešku Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Mona Bernhardsen

Komentari 0