- Uzgajanje mirisnog začinskog bilja na balkonu ili terasi pravo je zadovoljstvo koje unosi svježinu u prostor, a nadasve u kuhinju
- Ako sama uzgojiš začinsko bilje na balkonu ili terasi, imat ćeš fine, svježe, aromatične začine nadohvat ruke i moći ćeš ih koristiti u raznim jelima
- Zamisli miris svježe ubranog bosiljka za omiljeni umak za tjesteninu ili listiće mente za limunadu ili fini koktel… Evo kako uzgojiti začinsko bilje na svom balkonu ili terasi
Začinsko bilje je uglavnom nezahtjevno i odlično uspijeva u posudama, odnosno teglama za cvijeće. Osim svježih začina, tvoj će balkon oživjeti bojama i mirisima. Uz nekoliko osnovnih savjeta o odabiru mjesta, sadnji, njezi i branju, tvoj mali začinski vrt može postati oaza okusa i mirisa. Ovaj vodič provest će te kroz sve korake, od sadnje do branja, a za kraj ćemo navesti i sedam najpopularnijih začinskih biljaka. Krenimo zajedno u mirisnu avanturu!
Odabir pravog mjesta i posuda
Prvi korak je pronalazak idealne pozicije za uzgoj začina. Većina začinskog bilja obožava sunce, pa odaberi mjesto s najmanje 4-6 sati izravnog sunca dnevno. Balkoni okrenuti ka jugu, jugoistoku ili jugozapadu su najbolji (promatraj osunčanost tijekom vikenda dok nisi na poslu ako nisi sigurana). Ključna je dobra drenaža posuda, odnosno, rupice na dnu su obavezne. Keramičke ili glinene posude su izvrstan izbor jer su prozračne, premda su nešto teže od plastičnih. Možeš koristiti i drvene, metalne ili kvalitetne plastične. Veličina posude treba biti barem 15 cm dubine, a za biljke s jačim korijenom (peršin, ružmarin) 30 cm. Manje biljke sadi zajedno u veće žardinjere, poštujući njihove potrebe.
Foto: Unsplash/Markus Spiske
Sadnja začinskog bilja
Početnicima je najlakše sa sadnicama iz vrtnog centra. Tako odmah vidiš što sadiš. Ako siješ sjeme, svakako dobro prati upute. Biljke poput kopra ili korijandera bolje je sijati direktno u posudu. Kvalitetna zemlja za lončanice je ključna pa koristi gotovu mješavinu za začinsko bilje ili organsku zemlju. Prilikom presađivanja sadnica, nježno ih izvadi, lagano rastresi korijenje i posadi. Napuni posudu zemljom, ali je nemoj previše sabijati. Ostavi oko 2 cm od vrha posude radi zalijevanja. Osiguraj biljkama dovoljno mjesta za rast. Mentu uvijek sadi samu u zasebnu posudu, jer je riječ o invazivnoj biljci.
Koji začini se mogu saditi zajedno?
Pri planiranju svog malog začinskog vrta, važno je znati koje biljke dobro uspijevaju jedna uz drugu, a koje je bolje držati odvojeno. Neki začini imaju slične potrebe za suncem, vodom i vrstom tla, pa ih je korisno grupirati. Na primjer, mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i kadulje vole puno sunca i dobro drenirano, suše tlo te se odlično slažu. Bosiljak, peršin i vlasac također su dobri susjedi jer imaju slične zahtjeve. S druge strane, neke biljke je bolje saditi odvojeno. Kao što je spomenuto, mentu je zbog njene invazivne prirode najbolje saditi samu. Komorač također može negativno utjecati na rast drugih biljaka pa ga je preporučljivo izolirati. Pripazi i na kombinacije poput kadulje i vlasca, jer kadulja preferira suše uvjete, dok vlasac voli više vlage. Općenito, informiraj se o potrebama svake biljke prije sadnje u istu posudu.
Foto: Pexels/Suzy Hazelwood
Jednogodišnje i višegodišnje začinsko bilje: Na što treba pripaziti
Razumijevanje životnog ciklusa začinskog bilja pomoći će ti u planiranju i održavanju. Dijelimo ih uglavnom na jednogodišnje i višegodišnje biljke. Jednogodišnje biljke, poput bosiljka ili kopra, svoj cijeli životni ciklus (od sjemena do sjemena) završe unutar jedne sezone rasta. To znači da ćeš ih svake godine trebati ponovno sijati ili saditi. Višegodišnje biljke (trajnice), kao što su menta, ružmarin, timijan, origano i vlasac, žive više godina. One će se, uz pravilnu njegu, svake godine vraćati, često postajući bujnije i jače. Neke višegodišnje biljke mogu zahtijevati zaštitu tijekom zime ako su temperature vrlo niske. Postoje i dvogodišnje biljke, poput peršina, koje prve godine razvijaju listove, a druge godine cvjetaju i stvaraju sjeme, nakon čega odumiru. Poznavanje ove podjele olakšava organizaciju sadnje i dugoročno planiranje svog balkonskog vrta.
Svakodnevna briga i održavanje
Redovito zalijevanje je ključno, osobito ljeti. Provjeri vlažnost zemlje prstom – ako je suha 1-2 cm ispod površine, zalij. Najbolje je zalijevati ujutro. Vodu dolijevaj dok ne izađe kroz drenažne otvore, ali pazi da biljke ne stoje u vodi. Većina začina ne treba puno gnojidbe. Kvalitetna zemlja je dovoljna. Po želji, prihrani ih jednom mjesečno tijekom rasta blagim organskim tekućim gnojivom. Bosiljak će cijeniti dodatne nutrijente.
Foto: Pexels/ThisIsEngineering
Obrezivanje za bujniji rast i berba svježih začina
Redovito obrezivanje potiče gušći rast i sprječava prerano cvjetanje, koje može oslabiti aromu. Koristi oštre škare ili prstima otkidaj vrhove, osobito kod bosiljka. Redovita berba je također oblik obrezivanja. Uklanjaj obavezno suhe ili oštećene listove.
Najbolje vrijeme za branje je ujutro, nakon što se rosa osuši, zbog koncentracije eteričnih ulja. Beri prema potrebi, škaricama ili prstima. Nemoj odjednom ubrati više od trećine biljke. Svježe začine čuvaj par dana u hladnjaku (u vlažnom papirnatom ubrusu) ili ih osuši/zamrzni za dulje trajanje.
7 najčešćih začinskih biljaka za tvoj balkon
1. Bosiljak: Kralj ljetne kuhinje! Voli puno sunca (minimalno 6 sati), redovito zalijevanje i bogato, dobro drenirano tlo. Kako bi potaknla grmolik rast, redovito otkidaj vrhove. Bosiljak je jednogodišnja biljka.
Foto: Unsplash/Monika Grabkowska
2. Menta (metvica): Osvježavajuća je i vrlo jednostavna za uzgoj. Brzo se širi pa je obavezno sadi samu u zasebnu posudu. Dobro podnosi i polusjenu te voli vlažno tlo. Postoji puno vrsta, od paprene do čokoladne mente. Višegodišnja je biljka.
3. Peršin: Svestrani začin koji voli sunce, ali uspijeva i u laganoj polusjeni. Potrebno mu je vlažno, dobro drenirano tlo. Peršin je dvogodišnja biljka; prve godine daje obilje listova.
4. Ružmarin: Aromatični mediteranski grm koji obožava sunce i zahtijeva vrlo dobro drenirano tlo. Dobro podnosi sušu kad se jednom ukorijeni. Višegodišnja je biljka i može prezimiti na zaštićenom balkonu ili u hladnijoj prostoriji.
Foto: Unsplash/Vincent Foret
5. Timijan (majčina dušica): Još jedan ljubitelj sunca i suhog, dobro dreniranog tla. Ovaj niski, puzavi grmić je vrlo otporan i ne traži puno pažnje. Odličan je za „prelijevanje“ preko rubova posuda. Timijan je višegodišnja biljka.
6. Origano: Neizostavan začin u talijanskoj i grčkoj kuhinji. Kao i ružmarin i timijan, voli puno sunca i dobro drenirano tlo. Origano je trajnica koja se s vremenom širi.
7. Vlasac: Nježnog okusa luka, vlasac je izvrstan dodatak salatama, juhama i namazima. Voli sunčano mjesto i redovito zalijevanje. Višegodišnja je biljka, a bere se tako da se listovi režu pri dnu. Brzo će potjerati nove.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.