Life&style

10 vrsta mirisnog cvijeća koje će svaki vrt i terasu ispuniti prekrasnim miomirisom

  • Mirisno cvijeće daje dodatnu dimenziju vrtu i balkonu čineći ga gozbom za osjetila stoga je lijep miris jedna od najtraženijih kvaliteta biljke koju planiramo posaditi
  • Znaš li da neki cvjetovi intenzivnije mirišu navečer, a neki ujutro? Ovisno o tome biraj što posaditi na terasu na kojoj uživaš u zalasku sunca, a što na onu gdje piješ jutarnju kavu
  • Brojno mirisno cvijeće je fantastično i za rezanje te držanje u vazi - da dom zamiriše i iznutra

Mirisno cvijeće za balkon apsolutno će tvoje trenutke opuštanja u vrtu ili na balkonu učiniti još većim užitkom. Miris nas često privuče biljci i prije nego što je uspijemo vidjeti - i opčara nas. Biljke kojima ćemo oplemeniti vanjski prostor stoga često biramo i po tom ključu, a u slatkim mirisima možemo uživati tijekom cijele tople sezone. Da iz mirisnog cvijeća u vrtu izvučemo maksimum treba ga posaditi blizu mjesta za sjedenje, staza i ulaznih vrata. 

Možda vas zanima Otkrili su genijalnu metodu za zalijevanje biljaka uz koju će cvijeće bez problema preživjeti godišnje odmore Rubrika Life&style Life&style

Prilikom odabira mirisnog cvijeća za sadnju vrijedi razmisliti i o tome kada provodiš vrijeme u vrtu. Neki cvjetovi, primjerice jasmin i nikotiana, navečer imaju intenzivniji miris, pa su posebno dobri za sadnju na terasi na kojoj odmaraš navečer. Ako voliš doručkovati ili piti prvu jutarnju kavu na sunčanoj terasi ili u dvorištu, onda bi mirisne ruže koje se penju uz obližnji zid mogle ispuniti zrak svojom aromom, a dobra ideja je i aromatično bilje.

Kad razmišljaš o mirisnom cvijeću za balkon ili vrt, razmisli o cvjetnim grmovima, penjačicama, lukovicama i jednogodišnjim biljakama čiji su cvjetovi miomirisni (mnoge biljke svatu potpuno bez mirisa) kako bi vanjski prostor bio obavijen prekrasnim mirisima tijekom cijele sezone. 

Lažna naranča - Philadelphus

Poznat kao lažna naranča zbog svog raskošnog mirisa cvjetova citrusa, ovaj visoki listopadni grm proizvodi zakrivljene stabljike koje se guše u grozdovima čistih bijelih cvjetova od kasnog proljeća do početka ljeta. Cvjetovi ovog brzorastućeg grma često su s četiri latice s kontrastnim žutim prašnicima, iako su dostupne i dvostruke sorte. 

 | Autor: Instagram@thegardentamers Instagram@thegardentamers

Philadelphus coronarius 'Aureus' kombinira elegantne pojedinačne cvjetove s privlačnim zlatno-zelenim lišćem, i vrhunski je izbor mirisnog cvijeća za sadnju. Philadelphus coronarius  'Aureus' i sve druge lažne naranče snažno su "parfimirane" kada se njihovi cvjetovi pojave u kasno proljeće.

Cvjetovi: svibanj-lipanj

Biljka: na punom suncu ili polusjeni, u vlažnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: odmah nakon cvatnje, sve cvjetne stabljike obrežite na jednu trećinu njihove duljine kako bi spriječila da grm postane dugonog.

Ruže David Austin

Nijedan mirisni vrt nije potpun bez ruže. Neki od najmirisnijih cvjetova za sadnju su poznate engleske ruže Davida Austina, koje su uzgojene kako bi se kombinirale najbolje osobine modernih sorti ruža – uključujući raspon boja i ponavljano cvjetanje – s prekrasnim mirisima starih sorti. No pripazi, postoje i brojne vrste ruža koje ne mirišu tako da nije svejedno koju ćeš ružu posaditi.

 | Autor: Instagram@jewlesroberts Instagram@jewlesroberts

Postoji mnogo ideja za ružičnjak koje možeš ugraditi u svoje dvorište. Sve su ruže Davida Austina mirisne, ali postoji pet različitih profila mirisa: smirna, čaj, voćni, mošus i stara ruža. Jedna od vrhunskih sorti mirisa je 'The Generous Gardener', ruža čiji je miris kombinacija mošusa, stare ruže i smirne. 

Ruže Davida Austina mogu se uzgajati u širokom rasponu klimatskih zona. Nekoliko vrhunskih savjeta za uspješan rast u ova dva ekstrema prema stručnjacima su sljedeći: u uistinu vrućim zonama sadi ruže tamo gdje dobivaju jutarnje sunce i zaštitu od poslijepodnevnog sunca. Kako bi produžila njihovu zimsku otpornost, odaberi ružu s korijenom – ružu uzgojenu iz reznice, i uvijek sadi duboko tako da je krošnja 5 centimetara ispod površine tla.

Cvjetovi: svibanj-studeni ovisno o sorti

Biljka: na punom suncu za najbolje cvjetanje, ali najmanje 4-6 sati izravnog sunca dnevno, u plodnom, humusnom, ali dobro dreniranom tlu.

Orezivanje: Neke sorte treba orezati zimi, a druge odmah nakon cvatnje.

Mirisna grahorica - Lathyrus odoratus 

Penjući se po zidovima, ogradama, preko lučnih prolaza, mirisna grahorica omiljen je cvijet među vrtnim biljkama u kućicama, obilježje je ljeta i klasično rezano cvijeće ako planiraš imati biljku čije ćeš cvjetove stavljati i u vazu. 

 | Autor: Instagram@gebloemt Instagram@gebloemt

Lako je naučiti kako uzgajati ovu biljku, a postoji ogroman broj dostupnih sorti ove popularne jednogodišnje penjačice, u bezbroj boja. Većina je jako mirisna, ali možda najmirisniji cvjetovi od svih pripadaju 'Matucani', povijesnoj sorti koja se može pohvaliti dvobojnim cvjetovima u raskošnim nijansama bogate ljubičaste i baršunasto kestenjaste boje. Tajna obilnog cvjetanja je da bereš svoju mirisnu grahoricu, kako bi raskošni grozdovi zamirisali cijelu kuću.

Cvjetovi: lipanj-kolovoz 

Biljka: na suncu u vlažnom, plodnom, humusnom tlu ili u posudama.

Orezivanje: neprestano beri cvjetove kako bi potaknula stvaranje više cvjetanja i ukloni sve sjemenke koje se razviju.

Ukrasni duhan - Nicotiana

Cvijeće koje navečer ispušta miris savršeno je za sadnju oko terasa ili kao ideja za dvorišne vrtove ako se voliš opustiti u vrtu nakon povratka s posla. 

 | Autor: Instagram@meikun0126 Instagram@meikun0126

Nicotiana, ili cvjetovi duhana, sjajne su biljke noćnog mirisa. Cvjeta od ranog ljeta pa sve do prvih mrazeva, ova popularna biljka savršena je za popunjavanje praznina u bordurama. Obično se uzgaja  kao poluotporna jednogodišnja biljka i ne zahtijeva posebnu njegu. Iako lijepo izgledaju cijeli dan, cvjetovi duhana doista dolaze na svoje navečer, kada ispuštaju opojan miris kako bi privukli noćne oprašivače.

Nicotiana alata je izvrstan izbor jer njena relativno mala veličina znači da se može posaditi u gotovo svugdje. Sorte Nicotiana alata dolaze u nizu boja, od čiste bijele do žarko ružičaste i živo zelene limete. 

Cvjetovi: lipanj-listopad 

Biljka: na suncu ili u polusjeni, u plodnom, vlažnom, ali dobro dreniranom tlu.

Obrezivanje: odumrli izblijedjeli cvjetovi za produljenje cvatnje.

Jorgovan - Syringa vulgaris

Jorgovan je mnogima glavni izbor kod mirisnog cvijeća. Kultni grm zbog svog mirisa i vrlo ga je lako uzgajati. Podrijetlom sa stjenovitih brežuljaka Balkana, srednje Europe, ovaj listopadni grm je vrlo otporan i zapravo zahtijeva hladnu zimu da bi procvjetao. 

 | Autor: Instagram@larisa_zadora Instagram@larisa_zadora

Srcoliki listovi izbijaju u proljeće, a zatim gusti oblaci sitnih, ali snažno mirisnih cvjetova u nijansama lila, ljubičaste ili bijele, ovisno o sorti. Jorgovani su također izvrsno rezno cvijeće. 

Cvjetovi: travanj-svibanj

Biljka: na punom suncu, u vlažnom, ali slobodno drenirajućem kiselom tlu.

Orezivanje: nauči kako orezati jorgovan kako bi biljka najbolje uspjevala. To uključuje orezivanje suhih cvjetova nakon cvatnje. Ukloni i sve mrtve, oštećene ili oboljele grane i uredi oblik prema potrebi.

Aranžiranje cvijeća kao meditacija: Korejska majstorica otkrila je tajne mističnog Wagonga

Kineska glicinija - Wisteria sinensis 

Malo je vrtnih biljaka spektakularnijih od cvjetnice glicinije. U proljeće, ova trajno popularna penjačica postaje okićena dugim grozdovima cvjetova, koji se pojavljuju prije lišća stvarajući zadivljujući prizor. Atraktivno lišće prelijepe je svježe brončane boje prije nego što sazrije u zeleno. 

 | Autor: Instagram@vikyr Instagram@vikyr

Vrijedi naučiti kako uzgajati glicinije jer mogu poprimiti veličanstvene strukture, razvijajući s godinama prekrasna upletena drvenasta debla. Ne samo to, već imaju i prekrasno mirisno cvijeće. Da bi u potpunosti uživala u njihovom mirisu, posadi gliciniju uz zid blizu vrata ili preko sjenice iznad prostora za sjedenje.

Cvjetovi: travanj-svibanj

Biljka: na punom suncu u plodnom, slobodno drenirajućem tlu, uz zid okrenut prema jugu ili zapadu, uz ogradu ili sjenicu. 

Orezivanje: Važno je znati orezati glicinije kako bi ih držala pod kontrolom. Orezuj prema pravilu 2/7: bočne grane na dva pupa u veljači i na sedam pupova u srpnju. 

Zumbul - Hyacinthus orientalis

Ovo je mirisni cvijet koji možeš uzgajati i u kući. Svatko ima mjesta za zumbule, bilo u vrtu, u prozorskim kutijama ili čak u zdjeli u zatvorenom prostoru. Njihove velike cvjetnice intenzivnog mirisa dolaze u svim nijansama plave, ružičaste, ljubičaste i bijele. 

 | Autor: Instagram@kaneliajakardemummaa Instagram@kaneliajakardemummaa

Iako zumbuli prirodno cvjetaju u ožujku i travnju, možeš kupiti i 'pripremljene' lukovice koje su prethodno termički obrađene kako bi cvjetale. Idealne su za uzgoj u zatvorenom prostoru, a kada se posade u ukrasni lonac, lukovice koje klijaju predstavljaju lijep božićni dar.

Cvjetovi: ožujak-travanj

Biljka: na punom suncu i slobodno drenirajućem tlu u jesen ili posadi pripremljene lukovice u posude u rujnu za božićnu cvatnju.

Orezivanje: ukloni izblijedjele cvjetne glavice u podnožju, ali ostavi da lišće ostane nekoliko tjedana kako bi se energija vratila u lukovice za hranjenje cvjetova sljedeće godine. Nakon što počne odumirati lišće se može ukloniti. Lukovice u tegli se zatim stave na hladno i tamno mjesto da miruju do sljedeće sezone.

Mirisnica - Osmanthus heterophyllus

Jesen može biti izazovnija sezona za pronalaženje mirisnog cvijeća koje ćeš posaditi. Međutim, jedna biljka koju moraš imati u jesen je mirisnica ili Osmanthus heterophyllus. 

 | Autor: Instagram@lip_east.elias_725 Instagram@lip_east.elias_725

Osmanthus fragrans i Osmanthus heterophyllus možda nemaju upadljive cvjetove, ali njihovi prekrasni citrusi, koštičavo voće i cvjetna aroma više nego kompenziraju. Oni su također prekrasni zimzeleni grmovi. Divno miriše u jesen kad procvjeta.

Cvjetovi: rujan-studeni

Biljka: na suncu ili u polusjeni, u plodnom, vlažnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: malo ili nimalo potrebno; ako želiš, odreži duge grančice na par čvorova kako bi stvorila kompaktnu, grmoliku formu.

Kada je pravo vrijeme za posaditi balkonsko cvijeće i kako ga održavati Možda vas zanima Kad je pravo vrijeme za posaditi balkonsko cvijeće i kako ga održavati? Rubrika Life&style Life&style

Sarkokoka - Sarcococca confusa 

Dolazeći na svoje u vrijeme kada ništa drugo nije u cvatu, Sarkoka je neophodna za svaki vrt ili terasu. Vrlo svestran, mali zimzelen grm idealan je za sjenu i sadnju u posudama, a može tvoriti i neformalnu ogradu za zaštitu od pogleda. 

 | Autor: Instagram@fraserstratacare Instagram@fraserstratacare

Sjajni, tamnozeleni listovi u obliku koplja lijepo kompenziraju nježne viseće grozdove sitnih bijelih mirisnih cvjetova. Iako mali, cvjetovi su prepuni gotovo nepojmljivo snažnog slatkastog mirisa. Nakon cvatnje slijede sjajne crne bobice. Kompaktan i relativno sporo rastući zimzeleni grm, Sarcococca confusa savršen je za male vrtove.

Cvjetovi: prosinac-ožujak

Biljka: u sjeni ili polusjeni, u humusnom, vlažnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: nije potrebno, ali se biljka može lagano podrezati nakon cvatnje kako bi zadržala željeni oblik.

Daphne bholua 

Tijekom najmračnijih mjeseci zime, božanski miris Daphne bholua 'Jaqueline Postil' prodire kroz zrak, podižući raspoloženje čak i u najhladnijim, najtmurnijim danima i privlačeći sve da ga pomirišu. 

 | Autor: Instagra@simon_rickard Instagra@simon_rickard

Među najboljim zimskim cvjetovima, voštani cvjetovi s četiri latice u najblijedijoj ružičastoj boji nalaze se u uskim grozdovima, svaki s naborom vitkih poluzimzelenih listova. Masu intenzivno mirisnih cvjetova prate okrugle ljubičaste bobice. Ova biljka čini prekrasan primjerak grmlja i najbolje ju je posaditi u blizini staze ili vrata gdje se može u potpunosti uživati ​​u njenom mirisu.

Cvjetovi: siječanj-veljača

Biljka: na suncu ili u polusjeni, u plodnom, humusnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: nije potrebno - osim da se uklone mrtve ili oštećene grane.

Photo: Instagram@nickbailey365
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    proljece zakon