Life&style

Za lijepi balkon cijelog ljeta: Ovo balkonsko cvijeće lako se održava i gotovo da ne treba vode

  • Pronalaženje pravih biljaka za rast na balkonu nije lako
  • U konačnici, biljka se mora prilagoditi uvjetima na balkonu
  • Otkrit ćemo ti kojih 5 biljaka je osobito lako za njegu, trebaju tek malo vode, a jako su lijepe i predivno cvatu 

Šareno more cvijeća na balkonu i terasi što duže i sa što manje truda - pa tko to ne želi? Dok za većinu biljaka vrijedi sljedeće: nakon što se zasade, lijepo šareno cvijeće ne samo da lijepo izgleda, nego tada počinje i brdo posla. Mnoge biljke trebaju, ako ništa drugo, puno vode, osobito u vrućim ljetnim danima. Ali, ima i onih koji prolaze s puno manje vode i truda.

 | Autor: Unsplash/Joy Unsplash/Joy

Ali, postoje i ukrasne biljke za balkon koje zahtijevaju malo vode. Osim što je s njima manje posla, te su biljke idealne za sve koji nisu baš spretni vrtlari ili imaju balkon okrenut prema jugu. Ovih 5 biljaka zahtijevaju minimalnu količinu vode i jako, jako malo truda – a predivno cvjetaju! 

Begonije su prava stvar za sjenovite balkone

 | Autor: Obi Obi foto: Obi, begonije

Begonije su savršene za balkon jer više vole sjenovite uvjete i ne zahtijevaju puno vode. One su svestrane i dolaze u mnogim varijantama, bojama i oblicima. O begonijama se lako brinuti i potrebno ih je tek povremeno zalijevati i gnojiti. A predivne begonije mogu uljepšati balkon u tren oka!

Lavanda: Predivno miriše - u vrtu i na balkonu

 | Autor: Unsplash+ Unsplash+ Lavanda je izvrstan izbor za osunčane balkone jer voli puno sunčeve svjetlosti i lako ju je njegovati. Zahtijeva samo povremeno zalijevanje i može se saditi u dobro drenirano tlo. Lavanda ne samo da balkonu daje ugodan miris, nego i lijepu boju, a može poslužiti i kao prirodno sredstvo protiv insekata i moljaca. Također zahtijeva malo ili gotovo nimalo rada!

Uređenje balkona Možda vas zanima IKEA čarolija: 15 stvari koje će uljepšati balkon i od njega učiniti tvoju oazu za uživanje Rubrika Life&style Life&style

Carevo oko: Odlično podnosi sušu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @flowers.and.more__

Carevo oko je oličenje nekomplicirane biljke. Ova lijepa trajnica je apsolutno nezahtjevna. Podjednako uspijeva u osunčanim kutovima kao i u blagoj polusjeni. Kad je u pitanju tlo, carevo oko je sve, samo ne hirovito - preferira tek dobru drenažu kako bi spriječilo močenje korijenja. Zapravo, ova robusna ljepotica podnosi sušu i može se nositi s dugim sušnim razdobljima bez ikakvih prigovora.

Fuksija: Klasična biljka za sjenoviti balkon 

 | Autor: Florastore Florastore

Fuksije cvatu od lipnja do listopada, a za blagog vremena do studenog i prosinca. Uvijek razvijaju nove cvjetove u crvenoj, ružičastoj, bijeloj i ljubičastoj boji. Dostupni su i kultivari s dvobojnim i dvostrukim cvjetovima. Fuksije narastu do nekih 40 cm i rastu kao grm ili kao standardna stabljika. Plodove i suhe cvjetove treba uklanjati ako želimo produžiti razdoblje cvatnje. 

Zvončići: Nimalo zahtijevan cvijet, osjetljiv jedino na previše vlage

Porodica zvončića (Campanulaceae) sastoji se od više od 300 vrsta. Većina njih su listopadne trajnice, dok druge zadržavaju svoje zeleno lišće tijekom cijele godine. Zvončići su porijeklom sa sjeverne hemisfere. Tamo su osvojili različita staništa, primjerice područje Mediterana, Balkanskog poluotoka i Kavkaza. Nekoliko vrsta također uspijeva u istočnoj Aziji, Sjevernoj Americi, Iranu i na Himalaji. U prirodi zvončići rastu na livadama i u visokim planinama. Stoga se zvončići mogu posaditi na gotovo bilo kojem mjestu. Zvončići vole otvorene prostore te najbolje rastu na sunčanim do djelomično zasjenjenim mjestima. Prilično su nezahtjevni što se tiče tla: za njih je prikladan svaki hranjivi i propusni supstrat. Zvončići su osjetljivi jedino na previše vlage. Idealno bi bilo da ih posadiš između proljeća i jeseni. 

Petunije Možda vas zanima Predivne petunije: Njihovo vrijeme upravo počinje, evo kako ih zasaditi i uzgajati Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / Ann

Komentari 0