Life&style
Petunije

Predivne petunije: Njihovo vrijeme upravo počinje, evo kako ih zasaditi i uzgajati

  • Petunija se smatra jednom od najstarijih vrtnih biljaka i nekada je bila sastavni dio gotovo svakog kućnog vrta
  • I danas ima puno obožavatelja i jedna je od neprikosnovenih lidera među lončanicama te kao balkonska biljka
  • Postoji oko 40 različitih vrsta petunija u gotovo svim bojama, a gotovo svake godine pojavljuju se nove sorte koje dolaze na tržište kao hibridi petunija

Petunije su se uzgajale već u 19. stoljeću, a vrtna petunija (petunia x hybrida), koja je i danas česta i popularna, nastala je uzgojem dviju klasičnih sorti, a to su bijela petunija (Petunia axillaris) i sorta ljubičasta petunija. (Petunia integrifolia).

Petunije potječu iz Srednje i Južne Amerike. Rod petunija pripada velikoj obitelji pomoćnica (Solanaceae), što znači da je srodnik krumpira, rajčice i patlidžana. Biljka duhan također je srodna petuniji. Naime, petunija je vjerojatno ime i dobila po sličnosti ljevkastih cvjetova, jer naziv brazilskih domorodaca za duhan je „petun“. 

Za uzgoj na balkonu posebno su popularne viseće petunije koje oduševljavaju svojim dugim mladicama i bezbrojnim cvjetovima. Samostojeće petunije posebno su popularne za sadnju gredica u vrtu. Ali, budi oprezna: izvan balkona biljka često postaje žrtva puževa.

Izgled petunije

Botanički gledano, petunije zapravo nisu cvijeće. Zapravo je to brzorastuća biljka poput grma. Veliki ljevkasti cvjetovi i tamni listovi karakteristični su za petuniju. Listovi su tamnozeleni i cjeloviti, malo dlakavi i ljepljivi. Oni čine prekrasan kontrast bojama cvijeća. Napomena: lišće biljke je otrovno.

 | Autor: Unsplash/Emma Henderson Unsplash/Emma Henderson

Kada cvjetaju petunije i koje su boje petunija?

Petunije cvjetaju od svibnja do listopada. Cvjetovi su trubasti. Njihov spektar boja kreće se od bijele i ružičaste do ljubičaste i crvene do plave. Postoje i vrste s pjegavim, zvjezdastim ili prugastim šarama na cvjetovima.

Pravo mjesto za uzgoj petunija

Petunije se osobito dobro razvijaju na sunčanim mjestima. U polusjeni imaju znatno manje cvjetova. Petunije trebaju puno svjetla. Ne štete im ni vruća ljeta niti žarko sunce. Premda uspijevaju i u polusjeni, tamo znatno manje cvjetaju. Vlažno, hladno i vjetrovito vrijeme više šteti cvijeću, stoga se preporučuje mjesto zaštićeno od vjetra i kiše.

Petunije Grandiflora uvijek trebaš zaštititi od kiše. Inače će se njihovi veliki cvjetovi brzo isprati. U osnovi, što su cvjetovi sorte manji, to je ona robusnija.

Najbolja zemlja za petunije

Za uzgoj je najbolja posebna zemlja za petunije. Ima visok sadržaj željeza i nizak pH od oko 5,5. Sastav je posebno dobro prilagođen potrebama biljaka. Alternativno, također možeš koristiti mješavinu dva dijela normalne zemlje za posude i jednog dijela ericaceous komposta.

 | Autor: Unsplash/Hoan Ly Unsplash/Hoan Ly Foto: Unsplash/Hoan Ly

Njega i sadnja petunije

Petuniju možeš posaditi u gredicu ili u teglu. Imaj na umu da joj treba puno hranjivih tvari. Od sredine veljače možeš sijati petunije u stakleniku ili na prozorskoj dasci u kutije za sjeme. Temperatura na lokaciji trebala bi biti trajno oko 20-21 stupnjeva. Nakon 15. svibnja sadnice možeš postupno navikavati na vanjsku klimu.

Međutim, petunije se obično prodaju kao mlade biljke, odnosno sadnice, u teglama. Možeš ih staviti izravno u gredicu na otvorenom ili u balkonsku teglu.

Kako da petunije bolje cvatu?

Možeš potaknuti cvjetanje i rast petunije redovitim čišćenjem biljke. Time ih oslobađaš uvelih mladica i ocvalih cvjetova. Povremeno orezivanje također potiče stvaranje novih pupova.

Budući da petunije brzo rastu i obilno cvjetaju, imaju vrlo velike potrebe za hranjivim tvarima. Zato ih svaka dva tjedna trebaš opskrbiti gnojivom za cvjetnice koje sadrži fosfor.

Možda vas zanima Lego je otvorio najslađu pop up cvjećanicu na svijetu - gotovo da možemo osjetiti miris ovog cvijeća! Rubrika Life&style Life&style

Zalijevanje petunija

Petunija je biljka koja zahtijeva velike količine vode i ne dozvoljava sušenje tla. Za vrijeme viših temperatura savjetuje se zalijevanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, s tim da se preporučuje zalijevanje u podnožju biljke kako ne bi došlo do venuća biljke uslijed zalijevanja po cvjetovima i listovima. Biljka treba vodu kada joj je 2,5 - 5 cm s površine zemlje suho, lišće postaje žuto i klonulo. Osobito je važno intenzivno zalijevanje nekoliko tjedana nakon sadnje, a pretjerano zalijevanje može oštetiti biljku koja na koncu može propasti.

 | Autor: Unsplash/Rebecca Niver Unsplash/Rebecca Niver Foto: Unsplash/Rebecca Niver

Zašto su petunije idealne za balkon?

Petunije su idealne za balkon jer im je potrebno puno sunca i zaštita od kiše i vjetra. Na balkonu su također bolje zaštićene od štetnika kao što su puževi i lisne uši. Petunije, koje dolaze iz Južne Amerike, vole sunčane položaje i bezbrojnim će cvjetovima zahvaljivati na suncu i toplini . 

Budući da viši balkoni obično nisu u sjeni velikog drveća ili sjene kuća, idealni su za uzgoj petunija. Osim toga, petunije kod nas znatno bolje rastu uz određenu razinu zaštite od vjetra i kiše te su manje osjetljive na bolesti. Mnoge različite viseće sorte petunija također su savršene za davanje šarenog naglaska ljeti na pomalo istrošenim balkonskim ogradama.

Prezimljavanje kao dio njege petunije

Svatko tko je cijelo ljeto bio zaokupljen brigom o svojim petunijama i uživao u njihovim prekrasnim cvjetovima, često ih želi nastaviti uzgajati i sljedeće godine. Petunije se obično tretiraju kao jednogodišnje biljke. Međutim, mogu prezimiti na svijetlom mjestu na 5 do 10 stupnjeva. Petunije se preko zime manje zalijevaju, a u proljeće režu. Zatim možeš uzgojiti sadnice iz odrezanih izdanaka.

Možda vas zanima Vrtlarski alati, sjemenje i posude za slaganje ikebane upravo su stigli u Zaru Home Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Emma Henderson
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super