Life&style

8 znakova da tvoje tijelo zapravo ne podnosi mlijeko

Ukusni macchiato, vrući kakao ili šalica jogurta ujutro – tko pati od netolerancije na laktozu, trebao bi se svega toga odreći…

Tko pati od netolerancije na laktozu, mora se odreći mnogih „slatkih“ stvari. Sve namirnice koje sadrže mliječni šećer (laktozu) su tada tabu, jer je tijelo ne može razgraditi u tankom crijevu. A laktoza se nalazi u mnogim namirnicama: mlijeku, siru, jogurtu, svježem siru… ali i u čokoladi. No mnogi ljudi ni ne znaju da pate od netolerancije na laktozu - simptomi nisu tako žestoki kao kod alergije kad može biti ugrožen i život pa često i dalje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, a tijelo pati. Ako sumnjaš, evo neugodnih simtoma koji bi mogli biti pokazatelj da je ipak riječ o netoleranciji na laktozu. Ako se prepoznaš u njima, sljedeći je korak posjet liječniku. 

1. Nadutost 

Jedan od tipičnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Ugljični dioksid i metan sakupljaju se u crijevima i zaslužni su za jaku nadutost. 

2. Bolni trbuh 

Ako patiš od plinova i nadutosti, naravno da si ne možeš olakšati u svakom trenutku. Na primjer, ako si u društvu. Međutim, to ima posljedice: ne pustiš li vjetar, crijevo se napinje pa to može biti bolno. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Zvukovi u crijevima

Ako se netko suzdržava od puštanja plinova, često dolazi do neugodnih zvukova i bolova u crijevima. Tada je to vrlo neugodno osobama koje rade ili borave na mjestima gdje vlada tišina. 

4. Grčevi u trbuhu 

Jedan od simptoma netolerancije na laktozu definitivno su grčevi u trbuhu. 

Možda vas zanima 5 znakova da ti je tijelo prezakiseljeno i što napraviti protiv toga Rubrika Life&style Life&style

5. Proljev 

Još jedan simptom netolerancije na laktozu je proljev. Tijelo nije sposobno razgraditi laktozu u tankom crijevu, pa se to događa u debelom crijevu. Pri tome nastaje (između ostaloga) mliječna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu – pa nastaje proljev. 

6. Zatvor

Možda zvuči oprečno, ali vremenom zbog netolerancije na laktozu dolazi i do neugodnog simptoma zatvora. To se može dogoditi kad u crijevima zbog netolerancije nastane metan. Crijeva zbog plina rade sporije te dolazi do neugodnog zatvora.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

7. Mučnina i povraćanje 

Pošto je zbog nemogućnosti tijela da razgradi laktozu probavni sustav ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja. 

Možda vas zanima 6 upozoravajućih signala koje ti tvoje tijelo šalje jer hitno treba pomoć Rubrika Life&style Life&style

8. Glavobolja i vrtoglavica 

Netipični simptomi netolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma. Moguće je da zbog laktoze u debelom crijevu nastaju tvari koje putem krvi dospiju u cijelo tijelo pa tamo uzrokuju probleme. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0