- Kad je globalno jedemo laganiju hranu, a zbog obilja povrća posebno uživamo u salatama
- No ulje i ocat nisu baš neki zabavan dressing, zar ne? No, ovih 8, s medom, senfom, origanom, čilijem... sve su samo ne dosadni
- No, opet to nisu neke namirnice koje već nemaš kod kuće - potrebo je samo upotrijebiti malo mašte...
Zašto preljevi za salatu? Zato što mogu pretvoriti salatu, elektranu vitamina, nutrijenata i minerala, u aromatičan obrok, dodajući novu dimenziju okusa. Preljevi za salatu također ti mogu pružiti bezbroj zdravstvenih benefita. Kako? Pa, zabavna činjenica: dressing za salatu povećava apsorpciju određenih hranjivih tvari koje se nalaze u povrću. Masnoća u preljevu za salatu pomaže apsorbirati ključne hranjive tvari kao što su likopen i beta-karoten koji te mogu zaštititi od određenih bolesti, poput bolesti srca.
Klasični preljev za salatu sastoji se od ulja, octa, začinskog bilja i soli, a važno je koji izvor masti koristiš zajedno s drugim dodacima. Također, pobrini se da salata uvijek bude kombinacija ugljikohidrata, masti i bjelančevina kako bi bila uravnotežen obrok.
8 zdravih preljeva za salatu koje vrijedi isprobati ovog ljeta
Jesi li znala da brojni preljevi za salatu koji se kupuju u trgovinama imaju potencijal da zapravo negiraju zdravstvene prednosti jedenja salate zbog dodavanja umjetnih aroma, konzervansa bogatih natrijem i velikih količina dodanih šećera kao što je kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze? Stoga je puno bolje napraviti svoj preljev. Može biti jednostavan, od jednog ili dva sastojka. Jesi li spremna za početak? Evo nekoliko zdravih preljeva za salatu koje možeš napraviti kod kuće.
1. Maslinovo ulje i limun
Za jednu porciju salate.
Sastojci:
• 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 1 žlica soka od limuna
• prstohvat soli
Dakle, ovdje koristiš dva sastojka koja gotovo sigurno imaš kod kuće. Maksimiziraj nutritivne prednosti tako što ćeš ovaj preljev staviti preko veganske proteinske salate, savjetuju stručnjaci. Zašto? Naime, kada konzumiraš hranu s visokim sadržajem vitamina C, kao što je sok od limuna, uz hranu koja nema željeza (biljni izvori željeza kao što su grah ili leća), to može pomoći u povećanju apsorpcije željeza iz ovih biljnih izvora željeza.”
2. Balzamični ocat
Jedna porcija salate.
Sastojci:
• 1½ žlica balzamičnog octa
Stvari ne moraju biti komplicirane. Pusti milijun i jedan sastojak i vrati stvari na osnove dodavanjem malo balzamičnog octa u svoju salatu. Zašto? To je savršen preljev za pružanje oštrog okusa i temeljne slatkoće kada si u žurbi. Balzamični ocat proizvodi se fermentacijom grožđa, ne sadrži masnoće i ima vrlo malo prirodnih šećera. Osim toga, neke studije pokazuju kako konzumacija balzamičnog octa može pomoći u snižavanju kolesterola i smanjenju hipertenzije.
3. Chimichurri preljev
Jedna velika zdjela salate.
Sastojci:
• 125 g nasjeckanog peršina
• 4 režnjića češnjaka
• 1 1/2 žlica posušenog origana
• 50 ml crvenog vinskog octa
• 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
• ½ crvenog čilija narezanog na kockice
• ½ žličice pahuljica čilija
• ½ ljutike narezane na kockice
• ½ žličice soli
• prstohvat papra
Podrijetlom iz Južne Amerike i tradicionalno poslužen kao marinada uz meso s roštilja, ovaj preljev može tvojoj salati dodati zeljast, pikantan i pomalo ljut ukus. Što se tiče zdravlja, djeluje protuupalno, a zbog visokog sadržaja peršina prepun je vitamina A, C i K. U kombinaciji s mješavinom drugih visokoprotuupalnih sastojaka, kao što su češnjak i zdrave masnoće u obliku maslinova ulja, ovaj preljev je nutricionistički moćan.
4. Preljev od meda i senfa
Jedna velika zdjela salate.
Sastojci:
• 1 žlica dijonskog senfa
• 1 žlica meda
• 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 1 žlica jabučnog octa
• prstohvat soli
• prstohvat papra
Premda su potrebni značajniji dokazi, neka istraživanja pokazuju kako jabučni ocat ima uvelike pomaže pri smanjenju razine šećera u krvi nakon obroka, objašnjavaju stručnjaci.
Ovaj preljev za salatu uključuje neke prirodne šećere u obliku meda, ali ti kontroliraš razinu slatkoće, što je daleko povoljnije od nekih preljeva kupljenih u trgovini s dodanim šećerima i umjetnim zaslađivačima.
Brzi ljetni recept: salata od njoka s povrćem, rikolom i sirom
5. Dressing za jačanje imuniteta
Jedna velika zdjela salate.
Sastojci:
• 60 ml ulja od avokada
• 3 režnjića češnjaka, nasjeckana
• 3 žlice soka od limuna
• 1 žličica meda
• 2 žličice mljevene kurkume
• 1 žličica dijonskog senfa.
Sastojci poput ulja od avokada (monozasićena mast) i soka od limuna (sadrži puno vitamina C) u ovom preljevu pomoći će ti da povećaš apsorpciju hranjivih tvari iz povrća za salatu. I ne samo to, nego je bogata protuupalnim češnjakom i kurkumom koji pomažu tvom imunološkom sustavu.
6. Francuski dressing
Jedna velika zdjela salate.
Sastojci:
• 1 žličica dijonskog senfa
• 2 žličice bijelog vinskog octa
• 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• prstohvat soli
• prstohvat papra
Uobičajeni francuski preljevi u supermarketu sadrže puno šećera, pa napravi sama kod kuće verziju s nižim sadržajem šećera.
7. Tahini dressing
Jedna velika zdjela salate.
Sastojci:
• 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 4 žlice tahini paste
• 2 žlice soka od limuna
• 2 žlice filtrirane vode
• 2 žličice dijonskog senfa
• 2 žličice javorovog sirupa
• prstohvat soli
• prstohvat papra
Zabavna činjenica: tahini je pasta napravljena od sjemenki suncokreta koje su prirodno bogate vitaminom E, snažnim antioksidansom koji štiti stanice tvog tijela od oksidativnog stresa.
Osim toga, maslinovo ulje sadrži protuupalni antioksidans zvan oleokantal, koji dokazano ima potencijal spriječiti kognitivni pad, npr. Alzheimerovu bolest. U kombinaciji s malo citrusa, senfom i daškom slatkoće, dobivaš savršenu ukusnu pratnju za svoju zdravu salatu.
8. Tamari preljev od limete
Jedna velika zdjela salate.
Sastojci:
• 2 žlice tamari umaka
• 2 žlice soka od limete
• 2 žlice sezamovog ulja
• komad naribanog đumbira veličine palca
• 1 naribani režnjić češnjaka
• 1 žličica meda
Ovo je azijski preljev u kojem svi mogu uživati, čak i oni koji jedu hranu isključivo bez glutena. Zamijeni tradicionalni preljev od sojinog umaka koji sadrži gluten sa zamjenskim tamarijem bez glutena za sveobuhvatnu opciju u kojoj će svi uživati.
Đumbir ima snažno antivirusno djelovanje, pomaže u smanjenju upale, poznat je po tome što pomaže u suzbijanju osjećaja mučnine, a može pomoći i kod gastrointestinalnih tegoba. Da ne spominjemo činjenicu kako je istraživanje pokazalo da može pomoći u pokretljivosti crijeva, kao i da ima karminativni učinak na želudac, pomaže u sprječavanju nadutosti, kao i u smanjenju crijevnih grčeva.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.