Life&style

8 stvari koje svi radimo sa svojim usisavačem zbog čega dobro ne usisava i brzo se kvari

  • Super je demonstrirati moć svog usisavača, no ovaj vrijedni pomagač u kućanskim poslovima ima svoje limite
  • Nebriga oko dijelova usisavača i nesmotreno rukovanje mogu ugroziti njegov životni vijek
  • Kako bi trebala rukovati s filterom, crijevom, vrećicama te ostale savjete za punu funkcionalnost usisavača možeš pročitati u nastavku

Jedno od najučinkovitijih pomagala za održavanjem doma čistim, definitivno je usisavač. Vjerojatno smo pomno birali kad smo ga odlučili ''primiti'' u naše kućanstvo, a zatim smo mu dali puno povjerenje i uvelike se oslonili na njegove mogućnosti. Simbioza koja je neminovana za održavanje interijera čistim i bez prašine je neupitna. I dok usisavači daju sve od sebe, ponašamo li se primjereno prema njima kako bismo im osigurali što dulji vijek? Evo nekoliko stvari koje bi trebala izbjeći ako želiš da tvoj usisavač radi besprijekorno na duge staze.

Ignoriraš začepljenja

Svaki put kada koristiš usisavač trebala bi provjeriti jesu li dogodila manja ili veća začepljenja. Uklanjanje predmeta koji su se zaglavili ne samo što će osigurati bolju moć usisavanja već će i produljiti životni vijek usisavaču. Ukoliko ne možeš rukom ukloniti zaglavljenje nakupine, posluži se držačem metle. Prohodnost dijelova usisavača možeš provjeriti tako što ćeš odvojiti crijevo i produžetak od usisavača i zatim pokušati kroz njih progurati novčić. Ako novčić prođe bez problema, put prašine do vrećice usisavača je prohodan.

Ne namataš crijevo usisvača

Ponekad se nakon napornog usisavanja lako razlijeniti i crijevo usisavača ostaviti nepospremljeno, često kao zamku za spoticanje ukućanima. Pospremajući crijevo možeš spriječiti njegovo oštećenje, ali i mnoge neugodnosti.

Možda vas zanima Znanstvenici su došli do otkrića koje bi nam čišćenje kuće moglo učiniti podnošljivijim Rubrika Life&style Life&style

Pokušavaš usisati tvrde i velike predmete

Primamljivo je iskušati snagu svog usisavača dok se na tepihu smjestila manja kovanica ili kamenčić. Međutim, komadići mogu ozbiljno ošteti unutrašnjost usisavača ili uzrokovati začepljenje koje će poslije biti teško ukloniti. Kako bi izbjegla rizik, komadiće pokupi ručno.

Usisavačem prelaziš preko vode

Uobičajeni usisavači nisu predviđeni za usisavanje vode. Ako se nađeš u iskušenju da usisavačem pređeš preko pa i nekoliko kapljica vode imaj na umu da ovaj potez može poprilično naštetiti motoru tvog usisavača, a i može uzrokovati priličan nered prilikom pražnjenja vrećice.

Usisavaš s vrećicom koja je previše napunjena

Usisavanje s vrećicom koja je sasvim puna može drastično smanjiti performanse usisavača, ali i predstavljati rizik za pregrijavanje i kvar motora.

Ako osjetiš da tvoj usisivač ne odrađuje posao kao inače, provjeri je li problem u vrećici i tako otkloni moguće neugodnosti.

Možda vas zanima Mnogi rade ovu pogrešku s čišćenjem kade - ovako ćeš brzo imati blistav rezultat Rubrika Life&style Life&style

Prelaziš s usisavačem preko kabela

Iako su predviđeni da odolijevaju određenim vanjskim utjecajima, kablovi nisu tako sasvim otporni ukoliko prelaziš preko njih usisavačem. Sila kojom usisavaš prašinu s poda može oštetiti kabel, a s vremenom oni mogu postati nesigurnima za korištenje.

Zaboravljaš na čišćenje filtera

Iako postoji više modela usisavača, čišćenje filtera je obavezno kod svakog od njih. Bez obzira bili spužvasti ili u obliku harmonike, filteri se trebaju čistiti prema uputama proizvođača. Ako često usisavaš ili imaš jako zaprljane podove, s vremena na vrijeme provjeri stanje svog filtera.

Koristiš ga prečesto

Kako bi manje upotrebljavala usisavač, pokušaj shvatiti što najviše uzrokuje zaprljanje tvojih podova. Pokušaj usvojiti naviku ostavljanja obuće u ormariću predviđenom za to. Jesti bi bilo najboljem za stolom, a četkanje kućnih ljubimaca obavljati vani.

 

POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA


Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0