Life&style
Mama i sin

7 razloga zašto žene misle da su svom djetetu dale pogrešno ime

  • Svaka peta (!) mama da danas bi rado svojem djetetu dala drugo ime
  • Zbog čega su požalile: na prvom je mjestu je ime koje je prečesto
  • Nekima se ne sviđa skraćena verzija imena, nekima što ga svi pogrešno izgovaraju. Pogledaj i druge razloge

Nije nimalo jednostavna zadaća izabrati ime potomku. U krajnjoj liniji, to ime će nositi cijeli život i jako je važno da mu odgovara, bude dopadljivo, ne previše čudno, a ne ni previše obično, da nas ne podsjeća na nekog antipatičnog... Koliko je roditelja, točnije mama nakon nekog vremena požalio zbog izbora imena za svoje dijete, otkriva jedna britanska internetska stranica. 

Možda vas zanima Djevojčicu su zbog imena odbili upisati u dječji vrtić Rubrika Life&style Life&style

Ime nas prati od prvog do zadnjeg dana života. Zato je jako važno da nam odgovara, lijepo zvuči, da se lako izgovara te da nemamo s njime svakodnevnih problema. Na britanskom forumu za roditelje „Mumsnet“ napravljena je anketa u kojoj su sudjelovale 1362 korisnice, a pitanje je bilo – jesu li požalile zbog imena svog djeteta? Rezultat: svaka peta majka bi danas svom djetetu radije dala drugo ime! 

via GIPHY

Pogrešno ime: u čemu je kvaka?

Majke se žale na imena koja su vremenom postala trendovska ili na imena po kojima je nazvana neki poznati filmski lik (npr. Elsa iz animiranog filma „Snježno kraljevstvo“). 

25 posto ispitanica sa spomenutog foruma zažalilo je zato jer su djetetu dale ime koje je previše obično i ne ističe se iz mase. Kod nas je tako puno Luka, Ivana (i muških i ženskih), Ana, Lovri, Lana...

• 20 posto ispitanica priznalo je da su ih drugi nagovorili na ime za dijete pa zato nisu zadovoljne s izborom. Na primjer, po djedu Franji ili baki Anki.

• 11 posto majki požalilo je zato jer su djetetu dale ime koje ono samo, kad počne pričati, ne može izgovoriti ili ga drugi uvijek pogrešno izgovaraju. Prisjećamo se dva s kojima ima dosta zabune u nas posljednjih godina: Noah ili Zoe. 

• 10 posto smatra kako ime jednostavno ne odgovara djetetu. 

• 6 posto majki kaže da im se ne sviđa skraćeno ime. Dubravka - Duda, Mihael - Miha, Magdalena - Megi...

• 3 posto misli da je ime kasnije dobilo drugo značenje te da zbog toga danas više nije prikladno. 

• 2 posto se boji da dijete zbog imena nitko neće shvaćati ozbiljno. Florijana, možda? 

1 posto ne voli ime jer se neka poznata osoba zove tako. Padaju nam napamet Severina, Kolinda, Andrej...

Možda vas zanima Izgleda da je ovo najpoželjnija boja ovog ljeta - evo kako ćeš je najbolje nositi Rubrika Moda Moda

Kada mame primijete da su dale djetetu pogrešno ime?

12 posto žena koje se kaju što su djetetu dale pogrešno ime priznaju da su otpočetka loše odlučile. 3 posto je znalo kad su po prvi puta vidjele dijete (kod nas ime dajemo nakon rođenja, u zakonskom roku od 30 dana nakon rođenja tako ipak, donekle, dijete upoznamo). 8 posto je shvatilo nakon nekoliko dana. 32 posto je primijetilo pogrešku u prvih šest tjedana nakon rođenja, a 23 posto u jaslicama ili dječjem vrtiću. 

Inače: trećina majki koje su požalile zbog imena djeteta, razmišljale su o tome da ga promijene. Međutim, samo 6 posto ih je doista to napravilo. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0