Life&style

Sve više curica dobiva ovo ime iz Harry Pottera

Harry Potter jedan je od književnih (i filmskih) likova koji je ostavio neizbrisivi pečat na suvremenu kulturu. Posljednjih je godina kum i sve više djevojčica

Pottermanija svijet trese već više od 20 godina. Knjige se i dalje prevode, filmovi se gledaju i pregledavaju na desetke puta, otvoreni su brojni muzeji u čast malog čarobnjaka, a kolekcije proizvoda inspirirane njime još uvijek se prodaju u tren oka. Teško je i pojmiti da su suvremeni književni likovi iselili iz sigurnosti vlastitih stranica i uselili se trajno u kolektivnu memoriju čovječanstva. Harry Potter moderni je klasik, a pitanje je vremena kad će osvanuti i na domaćem popisu lektira. Na svjetskim popisima već odavno jest.  

via GIPHY

Sedam romana i niz filmskih uspješnica oblikovali su naše tinejdžerske mašte pa naprosto ne čudi činjenica da ljudi nazivaju svoju djecu po likovima iz Harry Pottera. Samo neka od imena koja mogu biti inspirirana Potterom su Molly, Ranger, Victor, Orion, Trevor, Sybill, Remus, Ginny, Fire, Nev, Cyrus... Ali jedno žensko posebno se ističe. Navodno, u modu se vratilo upravo zahvaljujući samo serijalu o malom čarobnjaku.

 

A post shared by Evanna Lynch (@msevylynch) on

Riječ je o ženskom imenu Luna. “Mislim da je lik Lune Lovegood usko povezan s povratkom ovog imena u modu.'' - tvrdi Linda Rosenkrantz, suosnivačkica Nameberrya, popularne stranice za dječja imena. Lik Lune Lovegood pojavio se 2003. godine u romanu Harry Potter i Red feniksa, a lik plavokose i plavooke male vještice stekao je brojne poklonike. Brojni fanovi mislili su da bi upravo ona trebala biti Harryeva cura. U filmu iz 2007. godine utjelovila ju je glumica Evanna Lynch koja tvrdi da joj je taj lik obilježio karijeru.

 

A post shared by Evanna Lynch (@msevylynch) on

Iako smo mislili da je serijal donio popularnost imenu samo u inozemstvu, iznenadile su nas i domaće statistike. Prema Acti Croatici, ime Luna bilo je najpopularnije od 2002. do 2006. godine, kada se rodilo oko 26% osoba ovog imena. Najpopularnija godina bila je 2006. Ne možemo ne uočiti da ipak postoji podudarnost. To su te godine! U Hrvatskoj, većinom u Zagrebu, Splitu i Rijeci, živi trenutno oko petsto Luna.  Baš nam je drago zbog Lune. To nam je ime baš prekrasno i simbolično! Na latinskom jeziku Luna znači Mjesec, a značenje je zadržala i na živim romanskim jezicima. U rimskoj mitologiji, Luna je bila božica Mjeseca, a u 15. stoljeću za alkemičare je Luna značila srebro. Postoje pisani tragovi da je ime postojalo i u hebrejskom jeziku, ali temelji značenja koje danas ima ipak pripadaju latinskom. 

 

A post shared by The Imperio Curse (@theimperiocurse) on

Da, djeca se nazivaju po likovima iz serijala romana (i filmova) o Harry Potteru. Ovo nas naprosto ne bi trebalo iznenaditi jer se djeca danas nazivaju i po Šeherezadi. Ne originalnoj iz Tisuću i jedne noći, već onoj iz turskih sapunica. Kako god bilo, zbog J. K. Rowling i njene Lune Lovegood baš nam je drago. Vješta spisateljica svom je malom čarobnjaku i njegovim prijateljima uistinu zacementirala mjesto u povijesti čovječanstva.

Photo: Getty Images

Komentari 0