Life&style

7 razloga zašto krvariš između ciklusa i kad se trebaš stvarno zabrinuti

  • Neočekivano krvarenje do tjedan dana prije menstruacije svaku ženu može zabrinuti. Je li simptom neke bolesti?
  • Razlozi mogu biti sasvim benigni - nove antibebi pilule, malo žešći seks ili jača prehlada
  • Ipak, može to biti simptom ozbiljnih bolesti pa treba pohitati liječniku

Znaš da ti menstruacije treba stići za tjedan dana - što je onda ovo? Nekoliko mrljica na gaćicama, ali ipak krvarenje? Kao da jedna menstruacija mjesečno nije dovoljna? Na stranu što je to neugodno i gnjavaža, ovo neočekivano krvarenje bez jasnih razloga svaku ženu može zabrinuti. Je li znak da nešto nije u redu s mojim tijelom? Je li simptom neke bolesti? Treba li poći liječniku ili ignorirati stvar? Neki razlozi su bezazleni, a nekad treba uzeti ozbiljno i pohitati do ginekologa.

Možda vas zanima Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style
Najčešće su uzrok hormoni i utjecaj hormona na ovulaciju. Progesteron je zaslužan što se menstruacija uopće događa i igra važnu ulogu u izgradnji sluznice u maternici. Ako ga tijelo ne proizvodi dovoljno, ona se može početi ljuštiti 5 do 7 dana prije menstruacije. Što nije poseban razlog za brigu osim ako planiraš trudnoću - u tom slučaju provjeri razinu hormona. "Veći" zdravstveni problemi izazivali bi krvarenje tijekom cijelog ciklusa, ne samo nekoliko dana prije menstruacije. Pročitaj stoga kad se zabrinuti, a kad ne.

1. Uzimaš nove antibebi pilule

Ako si počela uzimati ili promijenila antibebi pilule to može izazvati krvarenje tijekom cijelog ciklusa, ali i samo u periodu uoči menstruacije. Stvar će se smiriti sama od sebe unutar nekoliko mjeseci. Ako potraje duže, možda trebaš uzimati pilule s manje estrogena.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Trudna si

Iznenađenje! Mislila si da je menstruacija samo malo uranila, ali možda je nećeš više tako skoro imati. Preuranjeno krvarenje može biti jedan od ranih znakova trudnoće - nastaje kad se oplođeno jajašce pričvrsti na sluznicu maternice. Ako nakon ovih nekoliko mrljica ne dođe prava menstruacija, kupi test za trudnoću!

3. Tvoji hormoni nisu u ravnoteži

Osim progesterona i estrogen može napraviti zbrku i uzrokovati krvarenje mimo rasporeda. Osim pilule, na njegovu razinu utječu i perimenopauza i menopauza. I štitnjača tu može imati svoje prste - ako proizvodi previše ili premalo tiroidnog hormona to može uzrokovati neočekivana krvarenja, no tad je to praćeno i drugim simptomima - oscilacijama u težini, stalnim umorom. Ako je to slučaj, provjeri hormone štitnjače.

Možda vas zanima Evo kako bi izgledalo kad bi i muškarci imali menstruaciju. Možeš li to uopće zamisliti? Rubrika Life&style Life&style

4. Bolesna si

Gotovo svaka bolest/infekcija od prehlade i gripe do upalne bolesti zdjelice može poremetiti ciklus i izazvati neredovita krvarenja. Ako si bolesna, znaj da je to normalna reakcija tvog organizma. No ako ovo krvarenje  prati bol, vrućica i neugodan miris vagine posjeti liječnika. Možda je riječ o spolno prenosivoj bolesti ili spomenutoj upalnoj bolesti zdjelice.

5. Upravo si se seksala

Ovo nema nikakve veze s tvojim ciklusom i zove se post-koitalno krvarenje, a može nastati kao rezultat trenja tijekom snošaja, oštećenja sluznice vagine i sl. Ako se pojavi jednom i nestane, ne brini. Ako se nastavi i nakon nekoliko dana, trebala bi napraviti papa test i uvjeriti se da nije riječ o prekancerogenim promjenama na grliću maternice. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

6. Imaš miome maternice

Miomi su dobroćudne izrasline no uzrokuju krvarenje (koje može biti prije mjesečnice, no češće se događa tijekom cijelog ciklusa) i obilne mjesečnice koje traju dulje od 7 dana. No miomi imaju i druge simptome: pritisak i bol u zdjelici, zatvor, potreba da često piškiš. Ako sve to osjećaš, posjeti liječnika.

Možda vas zanima 4 promjene u tvom menstrualnom ciklusu koje te čekaju nakon što navršiš 40 Rubrika Life&style Life&style

7. Imaš rak endometrija ili cerviksa

Ginekološki karcinomi mogu se iskazati i kroz pojačano krvarenje pa to treba shvatiti ozbiljno i provjeriti kroz pretrage. Nekoliko mrljica krvi prije menstruacije nisu razlog za brigu; ako je karcinom u pitanju, simtomi će se ponavljati tijekom cijelog ciklusa. A bit će i drugih simptoma poput boli u zdjelici, nadutosti. No, ako se i zbog kojeg simptoma osjećaš zabrinuto, posjeti liječnika, makar se pokaže da nije ništa zabrinjavajuće. Sama najbolje poznaješ svoje tijelo i vjeruj svom instinktu.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0