Life&style

7 razloga zašto je zdravo piti džin - evo uspjeli su naći dodatno opravdanje da u njemu uživamo

  • Ne, nećemo se dati navući na tanak led s tvrdnjom da je pijenje žestokog alkoholnog pića dobro za zdravlje
  • Ipak, postoje argumenti "za" kad je o džinu riječ, a imaju veze s bobicama borovice od kojih se radi
  • Borovicu (kleku, brinje, smriku, kako su drugi nazivi) smatraju supervoćem. Pa, počujmo...

Naše omiljeno piće, posebno kad je u kombinaciji s kakvim finim tonikom, radi se od bobica borovice ili kleke, zimzelenog grma bodljikavih iglica koji raste kako u našem podneblju, tako i na svim drugim kontinentima osim Australije i Južne Amerike. Upravo je borovica zaslužna za njegove zdrave komponente jer sadrži flavonide koji poboljšavaju cirkulaciju i sprječavaju nakupljanje vode u tijelu, na primjer. Borovice pomažu i u borbi protiv infekcija, bolesti bubrega i jetre, srčanih oboljenja. Dobre su i za kožu, daju joj mladenački izgled, a imaju neke veze i s vitkim strukom. Nije baš vezano uz zdravlje, ali od džina se, kažu, osjećaš i seksi. Naravno, sve to podrazumijeva ispijanje džina u umjerenim količinama.

Možda vas zanima Nisam vješta u kuhinji, ali ovo je recept za fritule koji mi uvijek uspijeva - a uspjet će i tebi Rubrika Life&style Life&style

1. Borovice su supervoće

Engleska riječ gin potječe od stroengleskog naziva za borovicu "genever", a taj opet od latinskog "juniperus". Ove superbobice opremljene su za borbu protiv infekcija.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Više antioksidanta, manje bora

Možda da se s noćne kreme prebaciš na džin tonik? Ne, samo ga dodaj beauty rutini. Borovica je puna antioksidansa te jača i regenerira stanice u tijelu pa je zaslužna i za glađu kožu i njen zdrav izgled.

3. Nema puno kalorija

Džin je jedno od alkoholnih pića s najmanje kalorija - 97 po čaši. Što znači da ti linija nije ugrožena (osim ako dodaš tonik, onda raste i broj kalorija). Borovica također potiče stvaranje enzima koji olakšava probavu što znači i manje nadutosti.

4. Pomaže da živiš duže

Flavonidi iz ovih, izgleda čarobnih bobica sjajni su u sprječavanju srčanih oboljenja te poboljšavaju cirkulaciju. Pretjerano konzumiranje, međutim ima suprotan efekt.

5. Pomaže kod oboljenja bubrega i jetre

Borovice sprječavaju nakupljanje vode u tijelu i izbacit ćeš više vode piješ li džin nego da piješ bilo koji drugi alkohol. Znači, ispere se i puno više štetnih toksina i bakterija iz tijela. 

Možda vas zanima Bliži se advent, podsjećamo te na najbolji recept za kuhani džin - počasti sebe i frendice Rubrika Life&style Life&style

6. Dobar je za kosti

Ublažava bol u zglobovima i gihtu, a alkohol u kombinaciji s borovicama može pomoći u tretmanima za kroničnu bol i upale poput artritisa. Probaj pripremiti grožđice potopljene u džinu; spremi ih potom u staklenku i pojedi nekoliko svaki dan.

7. Pomaže kod prehlade

Ulja koja sadrže bobice borovice mogu umiriti kašalj je potiču izbacivanje sluzi. Dobra stvar s džinom je da se može miješati s mnogim drugim biljkama poput đumbira pa će umiriti i grlobolju.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0