Life&style

7 navika koje rade jako pristojni ljudi, a često drugima idu na živce. Tebi?

  • Uputila si osobi kompliment, no ona ga nije primila? Štoviše tvoje dobronamjerno ponašanje je pogrešno protumačeno
  • Htjeli mi to javno priznati ili ne, ali pristojnost nije uvijek na cijeni te je u nekolicini slučajeva zapravo nepoželjna
  • To ne znači nužno da trebamo odbaciti bonton, već jednostavno trebamo promisliti prije nego komuniciramo s drugom stranom i sagledati obje strane medalje

Poslovica kaže da je put do pakla popločen dobrim namjerama, a upravo bi nju mogli primijeniti kao savršen opis situacije i kojoj naše dobronamjerno ponašanje bude pogrešno protumačeno. "Izgledaš bolje nego ikad", često znamo izjaviti poznanicima koje nismo dugo vidjeli. No, jesmo li ovime samo dali do znanja da trenutno dobro izgledaju ili smo im poručili da prije nisu dobro izgledali? Granica je uistinu tanka, a evo koje su se još "pristojne" navike našle na našoj listi.

Možda vas zanima Psiholozi otkrivaju: 7 naizgled normalnih stvari koje su zapravo znakovi upozorenja Rubrika Life&style Life&style

1. Pogrešno oslovljavanje

Priznajemo, ovo je uistinu sklizak teren. Dok će se jedni uvrijediti ako im ne iskažete poštovanje obraćajući im se s 'Vi', drugi bi pak mogli oslovljavanje u jednini doživjeti kao nedostatak istog. Slična situacija može se odviti i s tituliranjima ženskoj osobi koja upućuju na njezinu dob ili bračni status, kao i s korištenjem akademskih titula.


2. Neželjeni kompliment

Dobronamjerni komplimenti vezani uz nečiji fizički izgled mogu proizvesti sasvim suprotan učinak te dovesti do toga da se osoba kojoj je upućen kompliment osjeća neugodno ili čak objektivizirano. Dobro razmisli prije nego nekome uputiš kompliment vezan uz njegov izgled, posebno ako si u većem društvu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Odsad izbjegavamo! Zbog ove 4 stvari možeš drugima djelovati glupo Rubrika Life&style Life&style

3. Prekomjerno dijeljenje privatnih informacija

Jedna stvar koju si vjerojatno u djetinjstvu naučila kao nepristojnu je davanje kratkih odgovora. Ali u suprotnom bi mogla iznijeti previše podataka i detalja o sebi koji nisu striktno vezani za postavljeno pitanje. Trebala bi biti posebno oprezna pri reagiranju na ovaj način osobito u profesionalnom okruženju, s nekim s kim se prvi put susrećeš i kada su u pitanju iznošenja tvojih stavova. U tim situacijama vrijedi pravilo "manje je više".

4. Raniji dolazak u goste

Kašnjenje se smatra znakom nepoštovanja pa se mnogi odluče doći ranije samo kako bi bili na sigurnoj strani. Ali ova "pristojna" navika vjerojatno stvarno smeta tvom domaćinu. Pozvali su te da dođeš u 18:00 sati; najvjerojatnije nisu spremni i ne žele goste prije toga.

Ako te domaćin zapravo nije zamolio da dođeš ranije kako bi mu pomogla, nemoj se pojavljivati prije stvarnog vremena početka. I da, to znači da je malo "zakasniti" u redu. Pristojno je stići na vrijeme, ali pružiti domaćinu nekoliko minuta još je pristojnije.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Otkrivamo ti 8 načina kako se ljubazno riješiti gostiju - bez da ih doslovno potjeraš van Rubrika Life&style Life&style

5. Čišćenje stola dok gosti jedu

Bilo da se nalaziš u restoranu ili večeraš kod kuće, ova situacija može biti veoma neugodna. Početak čišćenja dok netko još jede bezobrazan je prema toj osobi i može natjerati sve, uključujući tu osobu, da misle da ih požuruješ otići. Pa čak i kad svi završe s jelom, slaganje tanjura i dalje može stvoriti dojam da ih pokušavaš udaljiti od stola.

6. Odabrati vožnju na stražnjem sjedalu

Netko ti je ponudio prijevoz, a ti si odlučila sjesti na stražnje sjedalo? Možda misliš da pomažeš, ali jedino što stvarno postižeš jest
dojam da ne vjeruješ u vozačeve sposobnosti. Ako ne vidiš ozbiljnu opasnost, sjedni na suvozačko mjesto.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Internet je poludio za 'cloud breadom' – evo kako ispeći ovaj slatki pjenasti desert Rubrika Life&style Life&style

7. Naručivanje u ime druge osobe

Možda misliš da je to pristojno ili simpatično, ali trebala bi izbjegavati naručivati hranu u ime druge osobe (osim ako ona decidirano nije rekla što želi). Drugi su sposobni govoriti u svoje ime. Nadalje, to može poslužitelja ili blagajnika dovesti u neugodan položaj budući da može doći do pogrešne narudžbe i greške u komunikaciji.

Kada smo kod restorana, važno je slijediti još jedno pravilo pri naručivanju. Jasno odredi što točno želiš naručiti i neka tvoj odabir bude u razumnom roku. Odugovlačenje samo uzrokuje napetost i povećava mogućnost za razvoj neugodne situacije.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0