Life&style

7 najljepših lokacija u Hrvatskoj na kojima su snimljeni slavni filmovi i serije

  • Hrvatska je u svijetu popularna turistička, ali i filmska destinacija 
  • Radi svoje prirodne raznolikosti, a male površine, odlična smo lokacija za snimanje filmova, a u posljednjih 10-ak godina broj popularnih filmova i serija snimljenih u Hrvatskoj sve više raste
  • Evo na kojim lokacijama u Lijepoj našoj su se snimali neki od velikih filmskih i TV hitova

Hrvatska je kao turistička zemlja prepuna prirodnih ljepota i izvanrednih lokacija oduvijek bila zanimljiva i kao lokacija za snimanje filmova, a unazad 10-ak godina još se više profilirala kao idealna destinacija za filmski turizam. U sklopu ovogodišnjeg 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) organizirali su promotivno događanje koje je za cilj imalo predstavljanje naše zemlje kao atraktivne turističke, ali i filmske destinacije Mediterana. 

Možda vas zanima 16 filmskih soundtrackova koji su postali slavniji nego filmovi za koje su rađeni - poslušaj ih Rubrika Life&style Life&style

Pokazalo se kako su poznate filmske lokacije, od kojih je zasigurno najpoznatija Dubrovnik koji je poslužio kao kulisa za popularnu seriju Igra prijestolja, u našu zemlju privukle veliki broj turista i pozicionirala Hrvatsku, njene gradove i prirodne ljepote još više na ljestvici atraktivnih destinacija za odmor i putovanje. 

I dok čekamo novi film ili seriju koji će nas oduševiti slikama i prizorima iz Lijepe naše, odlučili smo se prisjetiti nekih popularnih hollywoodskih filmova i serija koji su u našu zemlju doveli dašak Hollywooda i koji su Hrvatsku i njene prekrasne prirodne ljepote približili čitavome svijetu. Donosimo listu nekih od poznatijih filmova i serija koji su se snimali u Hrvatskoj, kao i lokacija na kojima su se snimali.

Igra prijestolja, Winnetou, Robin Hood... Dubrovnik

Nevjerojatno lijepi Dubrovnik lokacija je koja je filmašima oduvijek bila atraktivna, međutim tek nakon što je ovdje scene snimila ekipa iz najgledanije serije ikada, 'Igra prijestolja', popularnost Dubrovnika je skočila svuda u svijetu. I oni koji nikada nisu čuli za Hrvatsku znali su za Dubrovnik i pitali se gdje li se nalazi King's Landing. Dubrovnik je najbolji primjer toga što filmski turizam može napraviti za grad - iako je ovo oduvijek bilo jedno od najposjećenijih mjesta i gradova u Hrvatskoj, za vrijeme i nakon snimanja serije broj turista u Dubrovniku je naglo porasao, a grad sada nudi turistima Game of Thrones ture u kojima ih vodi kroz lokacije snimanja serija, a tu su i razne trgovine sa suvenirima.

Osim dobro očuvane povijesne arhitekture koja je idealna za snimanje povijesnih filmova i serija, Dubrovnik je pogodan i zbog prirodne raznolikosti. Upravo ta raznolikost pruža mogućnosti za snimanje različitih scena što u konačnici smanjuje troškove produkcije. Kao takav odlično je odglumio srednjovjekovni Nottingham u filmu o poznatom junaku Robinu Hoodu te poslužio i kao scena za galaktički grad Canto Bight u filmu Star Wars. 

Mamma mia - Vis

U popularnoj mjuzikl komediji 'Mamma mia' s hollywoodskom legendom Meryl Streep, otok Vis je imao ulogu grčkog otoka Skopelosa. U rujnu 2017. na otoku su snimali nekoliko tjedana, a čari predivnih viških lokacija oduševili su i zvijezde Pierce Brosnana, Amandu Seyfried i Colina Firtha.

Snimanje na otoku Visu trajalo je 24 dana, a na setu je bilo angažirano više od 270 hrvatskih filmskih djelatnika i statista. Film je postigao veliki uspjeh i bio odlična reklama za ovaj predivni jadranski otok. 

Weekend Getaway - Split

Netflixov film 'Vikend u Hrvatskoj', kako smo ga mi preveli, govori upravo o tome - vikendu kojeg su dvije prijateljice Amerikanke provele u Hrvatskoj na odmoru koji je krenuo krivo. Mjesto radnje je predivni Split, a iako je film rađen po knjizi koja je smeštena u Porugal, čini se kako je Hrvatska ipak bila pogodnija destinacija za snimanje filma.  

Pogledali smo Netflixov novi dokumentarac o osnivaču osvetničke pornografije i prilično nas je šokirao

Glavnu ulogu imala je mnogima omiljena glumica iz serije Gossip Girl, Leighton Meester, međutim film je dosta loše prošao kod kritičara. No, zato ima mnoštvo prekrasnih scena is Splita, a sam trailer filma doslovno izgleda poput neke reklame o 'najlipšem gradu na svitu'.

The Hitman's Wife's Bodyguard - Rovinj

Svi se sjećamo kada je prije 3 godine holivudska ekipa sastavljena od Selme Hayek, Samuel L. Jacksona i Ryan Reynoldsa pohodila prvo Rovinj, a zatim Zagreb za vrijeme snimanja filma 'The Hitman's Wife's Bodyguard'. Svi u blizini su se prešetavali gradom nadajući se da će imati prilike vidjeti ove uistinu velike hollywoodske zvijezde koje će im možda baciti tek usputni pogled. 

Iako film nije naišao na najbolje kritike, za akcijsku komediju bio je sasvim solidan, a Hrvatsku je učinio još popularnijom filmskom destinacijom. Nije odmoglo ni to što su hollywoodske zvijezde na svojim mrežama objavljivale fotke iz lijepog Rovinja i Zagreba.

Sofijin izbor, Mc Mafia, - Zagreb

Bez obzira na popularnost Dubrovnika u posljednjih 10ak godina, naš glavni grad je još uvijek mjesto gdje je snimano najviše filmova u Hrvatskoj. U Zagrebu su snimani neki od najvećih domaćih filmova i serija, a zahvaljujući „zlatnoj eri“ Jadran filma u sedamdesetima i osamdesetima kada je Zagreb prozvan „europskim Hollywoodom“, ovdje su snimani mnogi filmovi međunarodne koprodukcije poput filma 'Proces' ili 'Sofijin izbor' za koji je legendarna glumica Meryl Streep osvojila i Oscara. 

Što se tiče recentnijih filmskih i TV uradaka, možemo izdvojiti BBC-jevu visokobudžetnu seriju 'McMafia' gdje Zagreb uspješno glumi Prag, a ponekad i Moskvu. U scenama je posebno zanimljiv interijer Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji se pretvara u zgradu zloglasne Lubjanke, nekadašnjeg sjedišta KGB-a i današnje ruske tajne službe FSB.

The Terror - Pag

Inspiriran istinitom pričom, film 'The Terror' fokusira se na opasno putovanje britanske kraljevske mornarice u neistražen teritorij dok posada pokušava otkriti Sjeverozapadni prolaz, put od Europe preko Arktičkog oceana do Pacifika. Seriju je producirao Oscarom nagrađeni redatelj i producent – genijalni Ridley Scott, a u njemu su glumili Tobias Menzies (Outlander, Game of Thrones), Nive Nielsen (The New World) te britanski glumac Jarred Harris (Mad Men, Fringe i The Crown).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sev Lac (@sevvlac)

Otok Pag se pokazao idealnom lokacijom za snimanje jer je njegova karakteristična gola 'Mjesečeva' površina otoka Paga korištena kao svojevrsni zeleni ekran tijekom produkcije. Lokacije koje su se koristile za snimanje filma su Luka Žigljen i plaža Beriknica te generalno površina sjeverositočnog djela otoka.

Diana - Opatija

Prije točno 10 godina, u Opatiji bajnoj, prijestolnici turizma u Hrvatskoj, snimao se biografski film o princezi Diani imena "Diana". U glavnoj ulozi bila je poznata australska glumica Naomi Watts, a u scenama se vidi raskošna arhitektura Opatije, Zlatna sala hotela Imperijal te terasa hotela Kvarner snimljen iz parka Angiolina.

Uz Dianu, Opatiju se često koristi kao lokalitet za filmska zbivanja te su se tu snimali i brojni drugi filmovi i serije poput filma ceste ”Move On” s Madsom Mikkelsenom, filma ‘Uhvaćeni u letu’ ili njemačke TV drame "Na putu s Elzom”. Opatija na ekranima uspješno "glumi" poznate europske destinacije, a svojom jedinstvenom lokacijom između Učke i mora, prirodnom ljepotom grada i očuvanom arhitekturom već godinama oduševljava filmaše.

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0