Life&style

6 razloga zašto treba jesti mandarine - svaki dan!

Osim što su neodoljivo mirisne i ukusne, mandarine su bogate vitaminom C, štite imunitet od prehlade i pomažu u održavanju vitke linije. Donosimo ti još nekoliko razloga zašto ih što češće konzumirati

Svaka sezona sa sobom nam donosi različito ukusno voće i povrće, a kad je riječ o jesenskim mjesecima kraljice voća zasigurno su mandarine. Ovo slasno citrusno voće podrijetlo vuče iz jugoistočne Azije, a na našim se područjima uzgaja od 19. stoljeća - i jedno je od rijetkih vrsta voća koje se ne uvozi u Hrvatsku. Nama je jako teško zamisliti jesen i zimu bez mandarina pa ti donosimo šest razloga zašto ih treba jesti češće, ma svaki dan (ako se nas pita).

1. Jačaju imunitet

Bogate vitaminom C, mandarine su idealna namirnica za jačanje imuniteta. Naime, ovo ukusno voće zadovoljava trećinu dnevnih potreba za tim vitaminom, a dobro je poznato da nam je upravo on prijeko potreban u borbi protiv sezonskih bolesti

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Otapaju višak kilograma

Da, istina je! Mandarine su niskokalorična namirnica koja je preporučljiva za konzumaciju ako ste na posebnom prehrambenom režimu i želite izgubiti neželjene kilograme. Osim što imaju vrlo malo kalorija, odličan su saveznik za ubrzavanje metabolizma, pomažu u topljenju masnih naslaga s trbuha i uravnotežuju razinu šećera u krvi. 

Možda vas zanima Superhrana bundeva – izvrsna je i za zdravu kosu i kožu Rubrika Beauty Beauty

3. Snižavaju loš kolesterol

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes, koža mandarina sadrži hranjive spojeve koji učinkovito snižavaju "loš kolesterol". 

4. Ubrzavaju probavu

Mnogi ljudi najčešće skidaju bijelu ovojnicu mandarine jer smatraju da ona nije primjerena za jelo - i pritom griješe. Ovojnica je puna vlakana koji ubrzavaju uspavanu probavu

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Čuvaju srce

Konzumacija mandarina posebno je preporučljiva za osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama. Ovo sočno voće sadrži puno kalija, snižava krvni tlak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Isto tako, sprječava nakupljanje kolesterola na stijenkama arterije.

Možda vas zanima Nećeš vjerovati, ali ovako kesten djeluje na tvoje tijelo Rubrika Life&style Life&style

6. Popravljaju raspoloženje

Vjerovala ili ne, mandarine zaista mogu popraviti raspoloženje. Prema istraživanju provedenom u klinici Majo, miris mandarine učinkovito pomaže kod depresije, stresa i tjeskobe pa ih obavezno uvrsti u svoj dnevni jelovnik. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0