Beauty

Superhrana bundeva – izvrsna je i za zdravu kosu i kožu

Jesen je vrijeme za bundeve! Bogate su vitaminima A i C, beta-karotenom i antioksidansima te imaju još i brojnih drugih mineralnih tvari

Međutim, osim što bundeva djeluje vrlo pozitivno na naš imunitet, djeluje vrlo dobro i na našu kosu i kožu. Naravno da je super kao jelo, ali maske, pilinzi ili kao sredstvo za njegu kose čine ovu superhranu pravim prirodnim čudotvornim sredstvom. A najbolje od svega: recepti su idealni za sve tipove kože. 

Kozmetika od bundeve za kožu 

Bundeva djeluje kao antioksidans na koži, odnosno usporava starenje te čini ten sjajnim. Osim toga, bundeva sadrži cink – koji pomaže kod nečiste kože – jer potiče obnovu stanica te stvaranje alfa hidroksilne kiseline. 

• Najbolje je pomiješati dvije žličice kuhanog pirea od bundeve sa pola žličice meda i mlijeka. Tu masku nanesi kružnim pokretima na lice i dekolte te nakon pet do deset minuta otkloni s pomoću tople vode. Tome će se osobito veseliti suha koža. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

• Od bundeve se može spraviti i odličan piling – idealan ako želiš mekšu kožu. Jednostavno pola veće šalice pirea od bundeve pomiješa s otprilike jednakom količinom grubog šećera i malo morske soli. Potom smjesu nanesi na cijelo tijelo – osim na lice – raspodijeli ravnomjerno po tijelu te potom isperi s puno vode. 

Njega kose s bundevom 

• Vitamin A pomaže kod obnove stanica kose te općenito vlasišta. Ova superhrana potiče rast kose. Ako netko želi tretirati svoju kosu sa sredstvom od bundeve, priuštit će joj dodatni sjaj. Za to je potrebno pomiješati malo pirea od bundeve s jednakom količinom jogurta, dodati nekoliko kapi kokosovog ulja te žlicu meda. Tu mješavinu nanesi na vlažnu kosu te je nakon pet do deset minuta isperi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

• I maska za kosu može napraviti čuda. Potrebno je pomiješati 1 žlicu ulja od kokosa, 100 ml piva i šalicu svježeg pirea od bundeve. Potom se sastojci pomiješaju te maska umasira od korijena kose do vrhova. Ostavi da djeluje 15-ak minuta te na kraju isperi šamponom. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0