Life&style

5 zdravstvenih problema koji su povezani s masnoćom na trbuhu

Osim što naslage masnoće na trbuhu štete našem izgledu, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

Previše masnoće na trbuhu može štetiti zdravlju. Oko područja trbuha masnoća je bliže unutarnjim organima od masnoće koja se nalazi na drugim područjima tijela, pa je zato i opasnija. Puno kroničnih bolesti uzrokuje ili pogoršava opasna masnoća na trbuhu. Pogledaj koji sve zdravstveni problemi mogu nastati od "šlauha" oko truka. 

1. Bolesti srca

Najteže posljedice masnoće na trbuhu su bolesti srca ili povećani rizik od infarkta. Stručnjaci tvrde kako je opseg trbuha od 102 cm ili više kod muškaraca jedan od jasnih pokazatelja povećanog rizika od srčanog infarkta. A mi žene možemo računati s povećanim rizikom kod opsega trbuha od 88 cm naviše. 

via GIPHY

2. Dijabetes 

Previše masnoće na trbuhu povećava rizik od dijabetesa – jer utječe kako će raditi organi. Masnoća koja se taloži na sredini tijela proizvodi hormone, kažu stručnjaci. A ti hormoni potiču omašćenje unutarnjih organa, što ima posljedice na izmjenu tvari, odnosno šećera.

Možda vas zanima 4 razloga zašto nemaš ravan trbuh Rubrika Life&style Life&style

3. Rak 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko trećine karcinoma koji se javlja u debelom crijevu, bubrezima i probavnim organima povezano je s previše masnoće na trbuhu. Rak uzrokuje mutacija stanica. Ako ima previše masnoće, tijelo proizvodi hormone koji navode stanice da se dijele i množe. Što se više stanica dijeli, veća je šansa da neke od njih mutiraju. 

4. Apneja 

Apneja je naziv za bolest koja se manifestira kao poremećaj spavanja, odnosno disanja za vrijeme sna. Bolesnici od te bolesti prestaju disati veći ili manji broj puta u snu, a najčešće toga nisu uopće svjesni. Prekid disanja uzrokuje i prekid u opskrbi organizma kisikom, kao i kašnjenje izdisanja ugljičnog dioksida, čime se organizam truje. Bolesnik će prije ili kasnije nastaviti disati, a može se i probuditi, ali se najvjerojatnije ničeg od toga neće sjećati. Ovakvi se „incidenti“ mogu u tijeku noći ponoviti i stotine puta. To može dovesti do težih posljedica - kao što su bolesti mozga, srca i krvnih žila. Povećan rizik od apneje je kod osoba s većim postotkom masnoće na trbuhu. 

via GIPHY

Možda vas zanima 6 upozoravajućih signala koje ti tvoje tijelo šalje jer hitno treba pomoć Rubrika Life&style Life&style

5. Bolovi u zglobovima 

Previše masnoće na trbuhu znači slabe trbušne mišiće, što vodi do slabe središnjice tijela. Snažan „core“ štiti od ozljeda, poboljšava ravnotežu te održava zglobove zdravima. I leđa su sigurnija te je manje bolova ako je snažna središnjica – i manje masnoće na trbuhu! 

Kako bi se riješila masnoće na trbuhu, prvenstveno je važno zdravo i uravnoteženo se hraniti. Naravno da neće sve bolesti napasti osobu koja ima poveći trbuh, ali redovitim bavljenjem sportom i planom prehrane može se rizik od oboljevanja od navedenih bolesti znatno smanjiti. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0