Life&style

5 stvari u domu koje će spriječiti da te uhvati zimska depresija

Što nam može pomoći protiv zimske depresije? Na primjer, ovi savjeti kako urediti svoj dom

Dokazano je da dnevno svjetlo pridonosi poboljšanoj proizvodnji vitamina u tijelu, pa se zbog toga u „svjetlija“ godišnja doba osjećamo više fit – za razliku od „tamnijih“ mjeseci. Stoga je jako važno da poduzmemo sve kako bismo se osjećali bolje. Stručnjaci objašnjavaju kako u svom domu s pomoću pet jednostavnih trikova možemo otjerati zimsku depresiju. 

1. Dovedi svjetlost u tminu 

Često to previdimo, ali je jako bitno: kako ne bi u mraku tražila kvaku, spotaknula se u hodniku te se dobro osjećala kad uđeš u svoj dom, dobro osvjetljenje je vrlo važno za dobru atmosferu. Dovedi u ovo jesensko doba puno svjetlosti i u kuhinju te blagovaonicu. Toplo bijelo svjetlo do 3300 K(elvina) idealno je za blagovaonicu, a za čitanje u dnevnoj sobi idealno je svjetlo do 6500 K. Jako je važno da stalno imamo puno svjetla… 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

2. Mediteranske biljke 

Ovdje pusti mašti na volju: timijan, kadulja, origano, ružmarin – s mirisnim mediteranskim biljkama lakše ćeš prebroditi tmurne hladne dane. Najjednostavniji zimski vrt sastoji se od nekoliko posuda na polici ili stoliću za cvijeće. Ovisno o želji i volji, možeš koristiti šarene ukrasne posude, da svoj vrt dodatno "razveseliš". 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

3. Zavjese štite od mraka 

Bez zavjesa prostorija djeluje golo, a zimi nije ugodno buljiti u crni četverokut. Stručnjaci stoga savjetuju da nabaviš zavjese – ali, po mjeri. Neka budu malo udaljene od prozora, ali skroz blizu stropa. Navuci ih kad padne mrak i u svom domu stvri toplu atmosferu!

Možda vas zanima Ako se riješiš ovih 6 stvari u kuhinji ćeš imati dvostruko više prostora! Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

4. Nestrukturirane prostorije smetaju 

Često nemamo dovoljno prostora pa naše prostorije imaju više namjena. Na primjer, kuhinja nam služi i kao blagovaonica i prostorija za glačanje, a dnevna soba kao ured. Rezultat je često hrpa namještaja bez trunke udobnosti, koje za vrijeme toplog ljetnog vremena često  zanemarujemo. Ako neka prostorija objedinjuje više područja, onda je u zimi vrijeme da se to pokaže. Na primjer, tepisi mogu poslužiti kao „otoci za boravljenje“, ukrasi zid slikama ili fotografijama te stavi  neku originalnu svjetiljku pored sofe. Pokušaj urediti prostor da su svi elementi međusobno povezani – nemoj „trpati“. 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Možda vas zanima Ako imaš ovih 5 stvari u stanu, izbaci ih odmah! Unose lošu energiju u tvoj dom Rubrika Life&style Life&style

5. Napravi „otoke topline“ 

Ništa nije neugodnije od hladnih stopala. Zbog toga su tepisi zimi potrebniji nego ljeti – jednostavno ne smiju nedostajati u prostorijama gdje često boraviš. Izmjeri prije je li tepih dovoljno velik. Stručnjaci savjetuju da namještaj bude jednom trećinom na tepihu. Stolić i naslonjači te druge sjedeće garniture neka budu kompletno na tepihu. Tako će nastati jedna lijepa optička cjelina. 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Photo: Pinterest/AlbionFit

Komentari 0