Life&style

5 nevjerojatnih stvari koje mogu utjecati na tvoj menstrualni ciklus, a da to ne znaš

  • Muku mučiš s neredovitim ciklusom, a ne znaš pravi razlog
  • Osim stresa i zdravstvenih tegoba, postoje i drugi mogući razlozi koji utječu na menstruaciju, a nikad nam ne bi pali napamet

1. Plastika

Nije nikakva novost da je plastika štetna i za okoliš i za ljudsko zdravlje. No, jesi li znala da utječe i na tvoje hormone? Sve je više dokaza da pesticidi, ftalati, bisfenoli i druge kemikalije ometaju prirodnu ravnotežu hormona. Oni djeluju tako da umjetno povećavaju razine hormona u tijelu te mijenjaju hormonalno stanje. Teško da ćeš se moći u potpunosti riješiti plastike, ali zamjeniš li plastičnu bočicu za vodu staklenom, već si smanjila utjecaj toksina na svoje tijelo. 

Možda vas zanima 5 razloga zašto tvoja menstruacija zabrinjavajuće dugo traje Rubrika Life&style Life&style

2. Šećer

Ono što (ne)jedemo ima veliki utjecaj na našu hormonsku ravnotežu, a iako ne postoji biokemijska formula koja bi odgovorala svima, jednu stvar koju bismo svi trebali izbjegavati je svakako šećer. Prilikom konzumacije velikih količina šećera povisuje se razina inzulina koja stimulira jajnike da proizvode višak testosterona što može poremetiti tvoj ciklus. 

via GIPHY

3. Zatvor

Neometani rad crijeva ključan je za hormonsku ravnotežu. Ukoliko nekoliko dana za redom patiš od zatvora, to se može odraziti i na tvoje hormone. Estrogen se apsorbira i vraća natrag u tvoj krvotok kroz crijeva što može biti razlog tvog nepravilnog ciklusa.

4. Putovanje

Neke se žene kunu u povezanost putovanja i menstrualnog ciklusa pa tako ima i tvrdnji da, ukoliko se početak ciklusa poklopi s danom avionskog leta, menstruacija će izostati. Iako povezanost između letenja i ciklusa nije znanstveno dokazana, putovanje kao takvo može poremeti dnevni ritam i "zbuniti" hormone.

Možda vas zanima 6 najboljih načina za nevjerojatan seks za vrijeme mjesečnice Rubrika Love&Sex Love&Sex

5. Mjesečeve mijene

Iako postoje kontradiktorne studije o ovoj temi, godinama se smatralo da se menstrualni ciklus može "sinkronizirati" s mjesečevim mijenama. Iako nedavna studija nije pokazala korelaciju između ta dva pojma, zagovornici ne odustaju od te teze. Što ti misliš?

Možda vas zanima Isprobala sam serum koji koriste poznate Hrvatice. Evo rezultata... Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0