Life&style

5 najvećih pogrešaka kad pečeš piletinu na roštilju i kako ih izbjeći

  • Reci zbogom oko kostiju krvavim batacima i pilećim prsima suhim poput triješća
  • Ako je piletina redovit gost na tvom roštilju, isplati se naučiti kako je pripremiti
  • Evo pet pogrešaka koje ljudi najčešće rade dok grilaju piletinu i načina kako ih izbjeći

Suha bezukusna pileća prsa nisu neki užitak, a još su gori krvavi batci i zabatci - mogu biti zaslužni i za dobivanje salmonele! No kako je piletina rado i sve češće viđen gost na rešetki roštilja (uvijek ima neko dijete kojem je najdraže meso i neka dama koja pazi na liniju ili joj nije do crvenog mesa), isplati se pohvatati nekoliko savjeta kako je ispeći da bude - taman! Ni sirova ni prepečena ni presušena.

Možda vas zanima Riža je naš omiljeni prilog, ali jesi li znala da je možeš i ovako koristiti? Rubrika Beauty Beauty

Jer za razliku od ćevapa, piletinu na roštilju nije tako lako ispeći, zahtijeva to ipak neku vještinu. Evo pet tipičnih pogrešaka i kako ih izbjeći.

1. greška: Pečemo je na krivoj temperaturi 

Prepečena piletina je suha i gorka; premalo pečena je opasna po zdravlje. Bez obzira pečeš li pileća prsa bez kostiju ili batke, temperatura je ključna. Najbolje bi bilo koristiti toplomjer za pečenje mesa (to je nevjerojatno korisna stvarčica, razmisli o nabavci jednoga), a on bi trebao, kad ga zabodeš u meso pokazivati 75°C. Pri tom ne smije dodirivati kost ili masni dio mesa. Za ostale, koji se koriste odokativnom metodom - vatra ne smije biti prejaka jer će se meso izvana spržiti, a iznutra biti krvavo (što je super za stejk, ali ne i za piletinu), niti preslaba jer meso isto može ostati sirovo.

Provjeri je li dovoljno pečena tako da zabodeš vilicom kroz najdeblji dio mesa - sok koji iscuri mora biti bistar, a ne krvav. Ili uzmi nož i meso jednostavno razreži i pogledaj kakvo je iznutra, posebno uz kost. Također, pečeš li piletinu predugo, postat će suha, posebno prsa. 

via GIPHY

2. greška: Pečemo je prekratko

Ovo je druga najčešća greška koju rade "gril majstori". Naravno, ima to veze i s prvom točkom - ako je temperatura previsoka, peći ćemo je kraće, no onda se neće ispeći iznutra, ali najbolji način da izbjegnemo grešku broj 2 jest da nam komadi piletine ne budu predebeli. Prsa nareži na filete, a batke i zabatke možeš otkoštiti i tada raširiti tako da budu tanji pa se oboje može peći kraće. 

3. greška: Okretanje piletine u krivom času

Naravno da je vrhunac vještine dobiti fino pečeni komad piletine s onim lijepim crnim crtama od rešetke (kao s reklame), a bez zagorjelih dijelova. Neki u tom nastojanju peku predugo piletinu na jednoj strani. Dakle, komad piletine treba okrenuti kad gornja strana postane bijele boje. I smije se okrenuti samo jednom. 

Možda vas zanima Roštilj ideja: Na ražnjiće uz piletinu 'nabodi' nešto sasvim neuobičajeno - imaš li hrabrosti to poslužiti? Rubrika Life&style Life&style

4. greška: Tvrdo, suho meso

Ovo je glavna greška na koju se gosti žale - bojimo se da piletina ne ostane sirova pa je predugo pečemo i isušimo. Jedan trik da to izbjegnemo jest da je mariniramo prije pečenja. Drugi je narezati je na komade koji su svugdje jednako debeli tako da se ravnomjerno ispeče.

5 greška: piletina se zaljepila za rešetku

Ovo ćemo jednostavno riješiti: rešetku treba dobro namastiti, komadom špeka kako se to najčešće radi kod nas, ali ima i za kupiti masnoću u spreju namijenjenu baš za gril koja sprječava ljepljenje mesa za rešetku. Namasti i piletinu prije pečenja i pazi da je ne staviš na nedovoljno vruću rešetku. 

Photo: None

Komentari 0