Life&style

5 načina za smanjivanje znojenja na prirodan način

Vreli ljetni dani nose sa sobom i znojenje, koje nikako ne možemo izbjeći, ali postoje različiti (prirodni) načini kako ga možemo smanjiti i ublažiti...

Ma koliko god voljele ljeto, moramo priznati da ne volimo baš sve što nosi, a jedna od tih stvari zasigurno je i pojačano znojenje. Sigurne smo da znaš o čemu pričamo - i ne, to nije ni malo ugodno! Osim što je osjećaj mokre majice na tijelu neugodan sam po sebi, problem nam stvaraju i neugodni mirisi. Ma što god poduzimale, jednostavno se ne možemo prestati znojiti. I vrijeme je da tomu stanemo na kraj!

Pitaš se kako? Pa, vrlo jednostavno. I prirodno! 

Hladan tuš

Dobro, ne baš doslovno, ali svakako je preporučeno tuširanje u mlakoj vodi. Nikako vrućoj! Ipak, koliko god ti se tuširanje nekoliko puta na dan činilo kao dobro i logično rješenje u borbi protiv znojenja, moramo te razočarati - time postižeš samo kontraefekt! Pretjeranim tuširanjem skida se zaštitni sloj kože što uzrokuje stvaranje masnoća i tekućine (znoja). Dakle, bit će dovoljno jedno tuširanje na dan, eventualno dva! Koristi i antibakterijske sapune jer ćeš se tako riješiti bakterija na koži. 

Možda vas zanima Sunčanica i toplotni udar: što ako se dogode? Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Voda, voda, voda!

Voda ne samo da hidratizira kožu i sprječava dehidraciju, nego i snižava tjelesnu temperaturu što je itekako poželjno tijekom ljetnih mjeseci. Liječnici i stručnjaci preporučuju dnevni unos od otprilike osam čaša na dan, a tijekom ljeta i više. Samo izbjegavaj ledenu vodu jer bi tako mogla "zaraditi" upalu grla, a neće ti biti od veće koristi nego voda "normalne" temperature. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Namirnice kojima trebaš reći "Ne"

Želiš li smanjiti znojenje, zaboravi na jako začinjenu (posebice ljutu) hranu tijekom ljeta! Iako je ukusna i ima različite blagodati, nikako ne pogoduje sprječavanju znojenja, nego ima baš suprotni učinak. Osim toga, savjetujemo i da izbjegavaš češnjak i luk jer oni uzrokuju neugodan miris. Nije preporučljiva ni kava, ali ni ostali kofeinski napitci jer kofein može stvoriti osjećaj anksioznosti, a to pogoduje znojenju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pametan odabir odjeće

Definitivno trebaš birati odjeću koja je sto posto pamučna ili odjeću od drugih prirodnih materijala. Osim pamuka, bezbrižno možeš nositi i lan, svilu i vunu jer ti materijali upijaju znoj. Svakako izbjegavaj sintetičke (čitaj: plastične) materijale, a poželjno je i da nosiš majice s rukavima kako bi se znoj mogao upijati. U svakom slučaju, biraj odjeću u kojoj se osjećaš udobno i koja je ugodna na tvojoj koži. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Što trebaš napraviti ako te uhvati grč u vodi? Rubrika Život Život

Hranom protiv znojenja

Osim što postoje namirnice koje pogoduju znojenju, postoje i one koje smanjuju znojenje. Tako se preporučuje jedna čaša na dan soka od rajčice (da, znamo da baš ne zvuči najfinije, ali je učinkovito, a to je ipak najvažnije). Odličan izbor je i grožđe, koje je prirodni antioksidans i koje regulira tjelesnu temperaturu. Protiv znojenja možeš koristiti i krumpir, ali ne kao obrok, već ga nanijeti izravno na kožu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0