Life&style

Sunčanica i toplotni udar: što ako se dogode?

Simptome sunčanice i toplotnog udara katkad lako previdimo. Kako, prema prognozi, stiže još jači toplinski val, evo kako ove ljetne boljke spriječiti ili liječiti

Toplinski val je na vrhuncu, a opasnost da "zaradimo" sunčanicu ili nas pokosi toplinski udar je vrlo realna, za sve, ne samo najugroženije skupine, djecu i starije ljude. Ove dvije boljke nerijetko se vežu jedna na drugu, no najvažnije je da se ne izložimo opasnosti da dobijemo ijednu od njih. A važno je reći da osnovne simptome često ljudi ni ne prepoznaju: povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, povraćanje... te ih zamijene za običnu virozu. Stoga donosimo glavne karakteristike sunčanice i toplinskog udara te načine kako ih izliječiti. Za mišljenje smo priupitali doktoricu opće medicine Tajanu Kontent iz Doma zdravlja Zagreb - Istok. 

Koja je razlika između sunčanice i toplotnog udara, pitali smo je? "U principu i sunčanica i toplinski udar su vrlo slični jedno drugom. Sunčanica bi bila manji stadij, dok je toplinski udar stanje kad već dođe do kolapsa organizma. Kada padne tlak, kada se dogodi da osoba bude smušena...", objašnjava doktorica Kontent koja je dugi niz godina radila na hitnoj pomoći.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Kako kaže, nije potrebno raditi razliku između sunčanice i toplinskog udara jer se čovjek se u oba slučaja ponaša na isti način: "Prije svega, dolazi do vazodilatacije. U trenutku pregrijanosti organizma krvne žile se šire, i dolazi do pada tlaka, događa se poremećaj svijesti, događa se gubitak elektrolita, a cijeli postupak liječenja je isti..."

Prije svega, doktorica Kontent ističe, potrebno je osobu unijeti u rashlađenu, zamračenu prostoriju. "No klima ne smije raditi prejako, odnosno prostorija ne smije biti prehladna nego umjerene temperature. Potrebno je nadoknaditi tekućinu, a sve ovisi u kojem je stanju osoba i gdje se nalazi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako se osoba u ovom stanju zatekla u kućnim uvjetima onda treba nadoknađivati tekućinu gutljaj po gutljaj, a ako je u bolničkim uvjetima drugačije se postupa.Ključno je izmjeriti temperaturu te provjeriti kakvo je stanje svijesti, ističe doktorica Kontent. 

I još je jednom doktorica dodatno naglasila: "Ne treba ići iz vruće u hladnu prostoriju, nego postepeno, postepena je nadoknada tekućine, postepena nadoknada elektrolita, bilo bi dobro pojesti nešto slano ako se može, a ako osoba nije u stanju jesti, mogla bi popiti nešto slano. I relativno hladiti kožu. Najbitnije od svega je paziti na poremećaj svijesti, pripaziti na vrtoglavicu, jako glavobolju, povraćanje, nesvjestice, dvoslike... Ako dolazi do poremećaja stanja svijesti onda se mora tražiti medicinska pomoć."

 | Autor: thinkstock thinkstock

 

Možda vas zanima Isprobali smo 3 najnovije kreme za sunčanje! Rubrika Beauty Beauty

No, da se uopće izbjegne toplotni udar, najbitnije od svega je ovih dana izbjegavati izlazak iz kuće od 10 do 17 sati. No, što ako je to ipak nužno, pitali smo doktoricu opće medicine Nevenku Križić iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad. Evo njenih preporuka:

Nositi laganu odjeću
Nositi šešir
Uvijek imati sa sobom bocu obične vode
Izbjegavati žestoka pića i alkohol
Pravilno se hraniti, te unositi dovoljnu količinu voća i povrća
Po potrebi nanijeti visoki zaštitni faktor, koji ovisi o tipu kože. Kod tamnijeg tipa kože dovoljan je faktor 20, dok osjetljiviji tipovi kože koji su usto prekriveni madežima bi se trebali što više prekriti tkaninom i nanijeti faktor 50.,

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0