Life&style

5 dokaza da je tvoj pas jaaaako pametan i zapravo te vrti oko malog prsta

  • Psi su tako pametne glavice, a to se ne očituje samo u komandama koje smo ih naučili; sjajno čitaju naše izraze, geste, držanje tijela tako da nas lako pročitaju
  • Jako dobro znaju iskomunicirati ono što žele jer dobro poznaju ljude
  • Kad malo bolje razmislimo, vidjet ćemo da MI često napravimo upravo ono što ONI žele. Pa, tko je tu kome gazda, zapravo?

Psi su superpametni, vrlo povezani s ljudima i jako dobro znaju kako s nama komunicirati. Zato ih i volimo toliko. Kad pročitaš ovih pet fascinantnih činjenica, više nikad svog psa nećeš nazvati blentom.

1. Zna kako dobiti ono što želi

Tvoje je pas sposoban smisliti najbolji način da iskomunicira ono što želi. Mnogi psi imaju cijeli niz različitih zvukova koje proizvode, lajanje u višim i nižim tonovima, grleno "mrmljanje", nekoliko načina na koje znaju cviliti... Vjerojatno je već odavno shvatio da će dobiti poslasticu ako zacvili u visokom tonu, a češkanje po trbuhu ako je ton niži. Misliš da je jako pametan jer ti lajanjem ispred izlaznih vrata signalizira da mu je sila i želi šetnju? Ne, možda je još pametniji: dosadno mu je i želi van da se zabavi, uopće mu se ne piški, a zna kako da te navede da krenete van.

Možda vas zanima Znanost je konačno potvrdila: Evo kako psi mogu prepoznati zločestog čovjeka Rubrika Life&style Life&style

2. Samo kad ga gledaš...

Naravno da će tvoj pas veselo mahati repom i pokazivati veselje kad dobije neki ukusni zalogaj ili kreće u šetnju, ali u studijama je dokazano kako je psima ljudska pozornost jako važna te će kad ih gledamo s više različitih ekspresija na licu iskazivati osjećaje te više različitih nijansi tih osjećaja. U to kategoriju spada "onaj pseći pogled" kojim te može nažicati baš sve, da ga pozoveš pored sebe na kauč, daš mu hranu i kad nije vrijeme. Čak i da mu oprostiš što je spavao u tvom krevetu. Uglavnom, dio osjećaja pokazuju iz uzbuđenja, straha i sl., a dobar dio jer ih mi gledamo i na taj način komuniciraju s nama.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Savršeno dobro čita tvoje osjećaje

Ovo si već doživjela, tvoj Maks jako dobro zna da si ljuta na njega jer ti je pojeo nove čizme čim te vidi (i čim ti vidiš čizme). I prije nego što počneš vikati i grditi ga on će to dobro znati - premda nema pojma o popisu stvari koje je zabranjeno gristi. Znat će to iz izraza tvog lica. Naime, psi vrlo dobro iz naših facijalnih ekspresija mogu pročitati naše osjećaje. Razlikuju sretan i ljutit izraz i to ne samo kod svojih vlasnika već i kod ljudi koje nikad prije nisu vidjeli.

4. Iz naših gesti otkriju i ono što ne želimo

Jednako dobro kao iz izraza lica, psi mogu jako puno pročitati i iz našeg držanja tijela, pokreta i gesti. Dapače, geste s lakoćom razumiju i psa je moguće dresirati da umjesto na govorne komadne "radi" na vizualne, pokrete rukom. Tako će ako na neki objekt pokazuješ rukom, pas ispravno protumačiti gestu i pronaći ga. Dapače, ako mu ne želiš pokazati, može protumačiti i nesvjesnu gestu, prema tome kamo ti pogleda bježi otkriti gdje je skrivena stvar. Njihova osjetljivost na geste razlog je i što skaču baš na ljude koji ih se boje. Kad u strahu podignu ruke to je kao da su psu dali vizualnu komandu da se i on podigne, skoči.

Možda vas zanima Ovo je 10 najneposlušnijih pasmina pasa - imaš li (ne)sreću da si vlasnica takvoga? Rubrika Life&style Life&style

5. Znaju borojati!

Vjerovala ili ne, psi mogu zbrajati do četiri ili pet i prepoznati bazične matematičke pogreške, tvrde znanstvenici koji proučavaju ponašanje pasa. Mogu razviti vokabular od 165 riječi, a najpametnije pasmine ili pojedinci razlikovati čak i 200 riječi i bez greške ih povezivati s predmetima i pojmovima koje označuju. Također, jako dobro zapamte gdje su im stvari koje vole, igračke, zakopane kosti. A mogu i upravljati jednostavnim mehanizmima, na primjer otvoriti i zatvoriti zasun.

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTEN I CIPELE

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0