Life&style

3 SOS savjeta za bolna u leđa: kad te prereže tako da se jedva možeš pomaknuti

  • Bolna leđa muče velik broj ljudi; koji put bole danima, koji puta tako jako da se ne možemo ni kretati
  • Osim uzimanja lijekova protiv boli, možemo sami poduzeti još ponešto da si olakšamo
  • Ova tri savjeta, kombinacija određenih položaja i vježbe vjerojatno će ti pomoći

Ponekad je dovoljan jedan pogrešan pokret - i osjetimo užasnu bol u leđima. Već znamo da je lagana tjelovježba zapravo jedan od najboljih lijekova za akutne bolove u leđima - čak i kratka šetnja može ti pomoći. Ali, nažalost, bol je često toliko jaka da se teško možemo pomaknuti s mjesta, a kamoli prošetati. Pa što onda napraviti?  Otkrivamo ti tri jednostavna trika koji ti mogu pomoći kod akutnih bolova u leđima.

1. Podignute noge 

Ako te baš prereže u leđima tako da se doslovno ne možeš micati, prvo olašanje bit će da legneš na leđa i podlošiš nešto pod kolenja, na primjer zarolanu deku. To će rasteretiti intervertebralne diskove. Ostani u tom položaju dvije do pet minuta. Sljedeći je korak pokušati ispružiti noge, bez deke ispod koljena. Ako ide, prijeđi na ovu vježbu: ležeći na leđima polako ispružaj i privlači noge. Ponovi više puta. Zatim se pažljivo okreni na bok kako bi ustala.

Možda vas zanima Ako imaš bolove u leđima, ovi položaji spavanja ti sigurno mogu pomoći... Rubrika Life&style Life&style

2. Kobra

Tako ovu vježbu nazivaju u jogi, ali dobro je zna i koristi i klasična fizioterapijska McKenzie tehnika koja se temelji na ponavljajućim vježbama za smanjenje boli čiji je cilj da manje ovisimo o terapeutu i sami si pomognemo. Legni potrbuške na čvrstu podlogu, pod, a zatim podigni tijelo oslanjajući se na ispružene ruke. Pokušaj ostati u tom položaju dvije minute u komadu. Ako ne ide, isprva se oslanjaj na laktove, a ne na sasvim ispružene ruke. Ponovi nekoliko puta i više puta tijekom dana. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Tri jednostavne ali vrlo učinkovite joga-vježbe koje će ti pomoći protiv bolova u leđima

3. Toplina

Toplinski tretmani preporučuju se kod svih vrsti napetosti mišića, uključujući akutne bolove u leđima. Postoje mnoge varijante: flaster za zagrijavanje na bolnim područjima može ti pomoći, kao i termofor/boca s toplom vodom ili pak tuširanje bolnog područja vrućom vodom.  Savjet: masaža vrućim kamenjem također se lako može izvesti kod kuće. Sakupi jednostavno u prirodi nekoliko ovalnih, ravnih, velikih komada kamenja i dobro ih očisti.  Kad se javi bol, kamenje se zagrijava u toploj vodi (oko 55 stupnjeva) 15 minuta, natrlja s malo ulja za masažu pa zatim stavlja na bolna područja leđa. Najbolji način za to je ležanje na trbuhu i opuštanje dok se kamenje ne ohladi. Medicinska statistika kaže da će kod bolnih leđa toplina pomoći 85% ljudi. Onih 15 % više će goditi hladni oblozi.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0