Life&style

3 pogreške koje sigurno i ti činiš prilikom vaganja mogu ti dodati ili oduzeti kilograme

  • Jesi li primijetila kako tvoja težina varira ovisno o tome jesi li se izvagala ujutro ili navečer?
  • Postoje pogreške koje nesvjesno radimo prilikom vaganja, a one mogu biti rezultat oscilacije naše kilaže
  • Kako bi vaga pokazivala što istinitiju brojku trebaš se vagati u određeno doba dana

Vaganje se čini kao prilično jednostavan postupak. No, postoje slučajevi kada brojka koju vidiš na vagi nije očitanje stvarnog stanja. Mislimo na pogreške koje, nerijetko nesvjesno, činimo prilikom vaganja. U nastavku ti otkrivamo koje su to tri najčešće pogreške te što možeš učiniti kako bi ih izbjegla.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Nevjerojatna je! Pogledaj što je 74-godišnja bakica učinila od svog tijela u samo tri godine vježbanja! Rubrika Life&style Life&style

1. Vaganje kasno navečer

Ako imaš običaj vagati se više puta dnevno, možda si primijetila kako je brojka na vagi nešto viša u večernjim satima. Razlog dodatne težine leži u količini hrane i tekućine koju si tijekom dana unijela u organizam. Precizniju procjenu težine dobit ćeš ako se izvažeš ujutro nakon što si prethodno ispraznila mjehur. 

2. Vaganje s odjećom

I odjeća može dodati pokoju kilu na vagi! Studija objavljena u 'Međunarodnom časopisu za pretilost' 2012. otkrila je kako ženska odjeća teži oko 0,8 kg, a muška oko 1,2 kg. Upravo zbog toga se preporučuje da prilikom vaganja budeš bosa i sa što manje odjeće na sebi kako bi vaga pokazala ispravniju kilažu. 

3. Vaganje odmah nakon vježbanja

Ako se odlučiš izvagati neposredno nakon povratka iz teretane možda češ biti pozitivno iznenađena manjom brojkom na vagi. No, to nije točna procjena budući da se iznenadni gubitak odnosi na težinu vode koju si putem znojenja izgubila prilikom vježbanja. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Od ove bolesti boluje čak 176 milijuna žena, a do dijagnoze prođe i sedam godina Rubrika Life&style Life&style

Vaga je cijelo vrijeme lagala

Ovo su jasni dokazi kako se vage lako znaju poigrati s nama dodajući nam i oduzimajući kilogram ili dva na dnevnoj bazi. Kako onda biti siguran da se mukotrpno vježbanje isplatilo i da je stvarno došlo do gubitka kilograma? Portal Harvard Health objašnjava sljedeće: „Ako vaga pokazuje pad kilograma ili dva iz dana u dan, vjerojatno ste jako uzbuđeni. Međutim, čak i ako je vaga točna, ne postoji način da izgubite dva kilograma masti u jednom danu. Dva kilograma gubitka masti zahtijeva deficit od 7.000 kalorija u jednom danu. Nemoguće! Izgubiti jedan do dva kilograma masti u jednom tjednu dovoljno je teško."

Stoga se znatno boljom idejom smatra stati na vagu jednom tjedno. Uostalom, svakodnevno vaganje dovodi do pretjerane usmjerenosti na broj koji vidimo na vagi što može stvoriti kontraučinak i usporiti nas u željenoj tjelesnoj transformaciji te gubitku kilograma.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0